Formule 1

Helmut Marko over leegloop bij Red Bull: 'Belangrijkste dat we Verstappen behouden'

Uitgegeven door Frank Korsel • 29 september 2024 10:00

Er is sprake van een behoorlijke leegloop bij het Formule 1-team van Red Bull Racing. Een aantal interne kopstukken zoals Adrian Newey Jonathan Wheatley en meest recentelijk, hoofdstrateeg Will Courtenay, hebben besloten elders binnen de koningsklasse van de autosport hun heil te zoekn. Dr. Helmut Marko, de adviseur van de Oostenrijkse renstal, maakt zich echter geen zorgen over deze ontwikkelingen.

Red Bull Racing is de voorbije jaren grotendeels ongenaakbaar gebleken in de Formule 1, maar in 2024 ontstonden er plots haarscheurtjes in het Formule 1-imperium dat de energieblikjesfabrikant heeft opgebouwd. Een interne machtsstrijd en vermeend grensoverschrijdend gedrag van teambaas Christian Horner liggen hier hoofdzakelijk aan ten grondslag.

Een aantal belangrijke steunpilaren hebben zodoende het team verlaten. Helmut Marko vertelt in gesprek met het Duitse Motorsport-Total dat hij zich ondanks alles geen zorgen maakt. “Het is een natuurlijke ontwikkeling. Als je zo succesvol bent, dan worden er mensen weggekocht.”, vertelt het ervaren teamlid.

De beladen transfer van Courtenay, de voormalig hoofd van strategie bij Red Bull, naar McLaren was daarom ook niet tegen te houden. “Wat we Will hebben aangeboden, wekte zijn interesse niet. Hij had een aanbod voor de functie als Sportief Directeur bij McLaren, dat is financieel ook aantrekkelijke. We hebben iemand die zijn positie kan overnemen, dat is Hannah Schmitz”, vertelt Marko.

Hoewel er dus sprake is van een roerige periode op de burelen van Red Bull, is het zaak dat het sportieve aspect de boventoon blijft voeren, concludeert Marko. “Maar het is duidelijk dat we samen moeten werken zodat het WK dit jaar gewonnen kan worden en we een sterke auto voor volgend jaar bouwen.” Maar de 81-jarige Oostenrijker besluit zijn relaas met de belangrijkste doelstelling: “Het allerbelangrijkste is dat we Verstappen behouden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS