Formule 1

Max Verstappen over hoofdpijndossier bij Red Bull Racing: 'Moeilijk om over te praten'

Uitgegeven door Frank Korsel • 7 oktober 2024 10:32

Max Verstappen worstelt dit seizoen al geruime tijd met balansproblemen in zijn RB20. Het Red Bull Racing-team werkt hard aan de oplossingen, maar de strubbelingen zijn nog steeds niet helemaal verholpen. De Oostenrijkse renstal doet haar uiterste best om de herkomst van alle ellende te achterhalen. Het lijkt erop dat ze nu het een en ander op het spoor zijn.



Dr. Helmut Marko, teamadviseur van Red Bull Racing, noemde de RB20 een tijd geleden ‘een kreng dat alleen Verstappen weet te temmen’. Maar naarmate de tijd vorderde werd het ook voor de drievoudig wereldkampioen steeds lastiger om zijn ietwat onwillige auto in bedwang te houden. Dit komt vooral doordat de bolide met regelmaat niet meewerkt wanneer er ingestuurd moet worden voor een bocht.

De problemen worden onder meer veroorzaakt door de vloer van de auto, die heel moeilijk is om op de juiste manier af te stellen. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben voor de balans. Verstappen legt uit hoe lastig het is, hij vertelt aan Motorsport erbij dat Red Bull overigens niet de enige is die dergelijke moeilijkheden ervaart. “Het is moeilijker dan iedereen denkt. McLaren houdt momenteel een nieuwe vloer achter waar ze niet helemaal zeker van zijn. Het is met deze reglementen veel sensitiever ten opzichte van andere periodes.”

Helmut Marko vertelde onlangs in gesprek met Motorsport-Total dat de verouderde windtunnel van Red Bull ook een wezenlijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het hoofdpijndossier dat de energiedrankfabrikant nu probeert op te lossen. “Een nieuwe windtunnel zou helpen. Die van ons is een naoorlogs model gebouwd door het Britse leger, dat heeft zijn nadelen”, concludeerde de adviseur.

Verstappen bagatelliseert de impact van het verouderde materiaal echter en benadrukt dat het vooral komt door de complexiteit van de hedendaagse reglementen. “Dat is een heel moeilijk onderwerp om over te praten. Het klopt dat we een redelijk oude windtunnel hebben, maar tot nog toe deed hij alles goed. Andere teams hebben ook problemen ervaren, ook teams met nieuwere windtunnels. Ik denk dat het gewoon heel lastig is om alles te finetunen of om de perfecte data te verkrijgen”, besluit de Nederlander.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS