Formule 1

Ongenaakbare Max Verstappen heer en meester op Spa-Francorchamps + RESULTAAT

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 28 augustus 2022 16:11

De grote winnaar van de Grand Prix van België is Max Verstappen. De nederlander was ongenaakbaar op het Circuit Spa-Francorchamps. De Red Bull Racing coureur moest wegens gridstraffen starten vanaf P14, rivaal Charles Leclerc die finishte op P6 ging op pP15 van start. Sergio Perez sloot de race af op P2 voor Carlos Sainz.

F1 2022


Carlos Sainz ging van start op P1 voor Sergio Perez met daarachter Fernando Alonso. In de run naar de eerste bochtencombinatie behield de Ferrari coureur de leiding voor de Red Bull coureur. Perez kwam onder druk van de Alpine, die bestuurd werd door Alonso. Lewis Hamilton dacht een graantje mee te pikken van de aanval van de Spanjaard maar toucheerde de Alpine. Door de schade opgelopen in Les Combes kon de Brit niet verder. Een woeste Alonso liet via de boordradio horen hoe hij dacht over de Mercedes coureur middels de krachtterm: "idiot".

Verstappen die een mega eerste ronde maakte had al P8 te pakken en reed op puntenkoers toen de safety car werd ingezet wegens een crash van Nicholas Latifi die eveneens wijd ging bij Les Combes. De Canadees raakte Bottas die daarbij aan het kortste eind trok. De Fin was de tweede uitvaller en kende geen leuke verjaardag.

Na de herstart die geleid werd door Carlos Sainz voor Sergio Perez had George Russell P3 in handen door de uitval van zijn teamgenoot. Alonso had Sebastian Vettel achter zich. De Duitser kwam onder druk van Verstappen die na de hervatting van de race Alex Albon had ingehaald. In ronde 7 was de Nederlander de Duitser voorbij er reed nu op P4 achter Russell. De Brit werd een ronde later gepasseerd door Verstappen die ook de snelste ronde tijd reed in 1:51.954.

Vier ronden later werden er al pitstops gemaakt door onder andere Alex Albon en Pierre Gasly. Sainz maakte een ronde later een pitstop en wisselde naar de gele band. De Spanjaard kwam terug in de race op P6 achter Daniel Ricciardo. Verstappen ging voorbij aan Perez en nam zo de leiding van de wedstrijd over. Ricciardo ging naar binnen voor nieuwe banden en kwam terug op de baan achter Haas coureur Mick Schumacher op P14.

In ronde 15 werd Sergio Perez naar binnen geroepen voor een pitstop en de Mexicaan moest Sainz wederom voor zich dulden bij terugkomst. De Mexicaan kwam al snel onder druk van Leclerc die Russell voorbij was gestoken. Ook Verstappen kreeg een nieuwe set banden waardoor nu Sainz weer aan de leiding van de wedstrijd reed. De Nederlander kon de strijd weer oppakken vanaf P2 voor Perez.

Na een aanval van Russell op Leclerc, die slaagde, sloot de Brit aan achter de top drie terwijl Max Verstappen de leiding van de wedstrijd terugpakte op Sainz na een inhaalmanoeuvre bij Kemmel Straight. Nu kwam de Spanjaard onder druk van Perez. De Mexicaan zat binnen DRS afstand van de Spanjaard in ronde 21. Het duurde niet lang voordat de twee coureurs van positie wisselden waardoor Red Bull Racing de beide kopposities in handen had. Leclerc die op P5 achter Russell reed, had een achterstand op de Brit van 10 seconden en 27,4 seconden op Verstappen.

In ronde 26 kreeg George Russell P3 cadeau van Ferrari door een bandenwissel van Carlos Sainz, de Spanjaard kwam terug op P4 voor Vettel. Daarachter verloor Leclerc posities door een bandenwissel en zat nu achter Esteban Ocon. Sergio Perez was twee ronden later aan de beurt. De teamgenoot van Verstappen moest zo P2 afstaan aan Russell en kreeg de harde banden onder zijn auto. Nu kon de Mexicaan de race uitrijden vanaf P3.

Alonso kon gaan proberen dichterbij te komen aan Ocon, de teamgenoot van de Spanjaard was zojuist ingehaald door Leclerc. In ronde 30 kwam de leider van de race Max verstappen binnen voor een bandenwissel. De Nederlander bleef aan kop met een voorsprong van 7,6 seconden op Perez. Achter de top 4 was wegens een aantal pitstops Alonso aanbeland op P6, terwijl zijn teamgenoot Ocon aansloot bij de tweevoudig wereldkampioen F1 door een geslaagde inhaalactie op Sebastian Vettel in de Aston Martin.

In de slotfase van de race kwam Alex Albon onder druk van Lance Stroll met nog 6 ronden op de teller. De Aston Martin coureur reed in DRS afstand van de Williams voor hem. Daarachter lagen nog 4 kapers op de kust in de vorm van Lando Norris, Guanyu Zhou, Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo.

In de voorlaatste ronde maakte Charles Leclerc een bandenwissel in een poging de snelste raceronde te rijden voor een extra punt. Leclerc gaf zo zijn positie prijs aan Alonso die nu op P5 reed. Aan de kop van het veld reed Max Verstappen naar de overwinning op het Spa-Francorchamps Circuit in de Belgische Ardennen.

Het extra punt voor de snelste raceronde ging ook naar Max Verstappen ondanks een verwoede poging van Charles Leclerc. De Monegask kon in de laatste ronde niet de tijd van 1:49.354 gereden door de Nederlander aanscherpen. Sterker nog de Monegask verloor een positie wegens te hard rijden in de pitstraat waarvoor Leclerc werd beloond met een straf van 5 seconden.

Uitslag Grand Prix van België in Spa-Francorchamps:

POS 	DRIVER          	NAT.	TEAM     	TIME
1 Max Verstappen NED Red Bull 44 Laps
2 Sergio Perez MEX Red Bull + 17.841s
3 Carlos Sainz ESP Ferrari + 26.886s
4 George Russell GBR Mercedes + 29.140s
5 Fernando Alonso ESP Alpine F1 + 73.256s
6 Charles Leclerc MON Ferrari + 74.936s
7 Esteban Ocon FRA Alpine F1 + 75.640s
8 Sebastian Vettel GER Aston Martin + 78.107s
9 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 92.181s
10 Alexander Albon THA Williams + 1:01.900s
11 Lance Stroll CAN Aston Martin + 1:03.078s
12 Lando Norris GBR McLaren F1 + 1:05.217s
13 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 1:06.252s
14 Guanyu Zhou CHN Alfa Romeo + 1:07.163s
15 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 + 1 Lap
16 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team + 1 Lap
17 Mick Schumacher GER Haas F1 Team + 1 Lap
18 Nicholas Latifi CAN Williams + 1 Lap
Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo DNF
Lewis Hamilton GBR Mercedes DNF


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS