Formule 1

Otmar Szafnauer vertelt over opmerkelijk ontslag bij Alpine: 'Via een zoom-call'

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 oktober 2024 08:01

Otmar Szafnauer heeft in de High Performance-podcast teruggeblikt op zijn periode als teambaas bij het Formule 1-team van Alpine. De Roemeen werd in 2022 binnengehaald, maar verliet de Franse renstal een klein jaar later alweer. Szafnauer is niet bepaald te spreken over de bedrijfsvoering van Alpine gedurende zijn werkzame periode bij de equipe.



De voormalig F1-teambaas kijkt met een vervelend gevoel terug op de tijdspanne waarin hij in Franse dienst was. Er speelden meerdere problemen binnen de organisatie, zo concludeert Szafnauer. “Er gingen een aantal dingen mis bij Alpine. Één daarvan was dat ik geen controle had over het gehele team. Verschillende afdelingen rapporteerden niet aan mij, maar direct aan Frankrijk. Ik had al vrij snel door dat dit een probleem was en wist dit niet toen ik de baan aangeboden kreeg.”

Het huwelijk tussen Alpine en de 60-jarige ingenieur bleek geen succes en kwam zodoende al snel weer ten einde. Dat gegeven zit niet helemaal lekker bij Szafnauer, zo blijkt. “Ja, wij stonden ‘slechts’ zesde in het kampioenschap, maar haalden wel een aantal podiums. Het was geen ramp. We deden misschien een stapje terug, maar soms is dat noodzakelijk om twee stappen vooruit te zetten.” Momenteel staat Alpine negende in het constructeurskampioenschap.

In België 2023 diende Szafnauer voor het laatst als teambaas. De Roemeen vertelt over de ietwat vreemde manier waarop hij kennis nam van het ontslag. “De mededeling (in België) kwam rond lunchtijd. Ik wist het al een week eerder, ik kreeg het te horen via een zoom-call met het hoofd van de HR-afdeling van de Renault Group. Ik heb nooit de echte reden van mijn ontslag gehoord. Er gingen verhalen rond dat er een bepaalde cultuurverandering teweeg gebracht moest worden en dat ik dat niet op de juiste manier kon doen”, aldus de Formule 1-coryfee.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS