Formule 1

Williams-teambaas open en eerlijk over toekomst: 'We zullen 2025 opofferen voor 2026'

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 oktober 2024 13:15

Het Formule 1-team van Williams is hard bezig zich een weg terug te banen naar de top. Na een aantal mindere jaren toonde de Britse renstal in 2023 beterschap door zevende te eindigen in het constructeurskampioenschap. In 2024 wordt er grotendeels voortgeborduurd op die goede prestaties. Desondanks hoeven we volgend jaar geen grootse daden verwachten van de in Grove gevestigde renstal, zo concludeert teambaas James Vowles in gesprek met Motorsport.com. Williams vestigt al haar hoop op de nieuwe reglementen in 2026.



In de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw won de decenniaoude equipe liefst negen constructeurstitels, maar heden ten dage moeten ze genoegen nemen met een status als middenmoter. Maar als het aan Vowles ligt komt daar op redelijk korte termijn verandering in.

Hij vertelt: “we investeren met de juiste verhoudingen in 2026. “We proberen grote te stappen te zetten, geen marginal gains. We proberen grote sprongen voorwaarts te maken met technologie, en dat lukt goed. Dat vergt veel toewijding, maar de dingen die we al hebben geleerd, kunnen we niet ‘ontleren’. Dus ik ben niet bang dat het misgaat”, vertelt een uiterst optimistische teambaas.

De flinke investeringen voor 2026 betekenen echter wel dat Williams elders een beetje moet compenseren, en dat zullen ze vooral volgend jaar merken. Vowles heeft zijn rijdersduo voor de komende jaren alvast ingelicht. “Alex (Albon) en Carlos (Sainz) weten al dat 2025 waarschijnlijk een lastig jaar wordt. We zullen niet naar voren opschuiven, maar waarschijnlijk een stapje terugdoen.”

Ondanks dat heeft de Britse voorman van Williams vrede met het lot dat hem en zijn team volgend jaar mogelijk te wachten staat. “Als we daadwerkelijk een stukje terugvallen, dan heb ik daar geen moeite mee. Het wordt een lastig jaar, maar dat is wel de beste manier om ons goed voor te bereiden op een goede prestatie in 2026”, aldus Vowles.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS