Karting • GK4 Kartseries

Tobi ter Haar domineert in Kerpen met perfecte 'clean sweap'-score: “Ik hou ook van deze technische baan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2024 00:22

KERPEN - Met een indrukwekkende clean sweep heeft de pas 8-jarige Tobi ter Haar zijn talent onderstreept. Op het circuit van Kerpen in Duitsland won de jonge coureur van OW Karting zaterdag alle races in de IAME Mini Rookie-klasse tijdens de vijfde ronde van de GK4 Kart Series. Ook pakte hij poleposition.

Tobi ter Haar

"Het is de eerste keer dat ik alles in één weekend heb gewonnen, inclusief poleposition in de kwalificatie", zei een dolblije Tobi na afloop van zijn perfecte racedag. En dat als één van de jongste deelnemers in zijn klasse. “Dit is mijn beste weekend ooit!”

Nu bewijst Tobi al vanaf zijn eerste dagen als wedstrijdracer dat hij talent heeft, maar in Kerpen wist hij het ook af te maken. "De pure snelheid is eigenlijk het hele jaar al wel goed. In de kwalificatie sta ik er eigenlijk altijd goed bij. In de races ging het soms minder goed door eigen foutjes, stomme penalty's, een diskwalificatie en crashes waar ik niets aan kon doen. Maar nu ging alles goed. Ik wist ook dat ik het hier kon doen”, zegt Tobi triomfantelijk.

“Ik hou ook van deze technische baan", vervolgt hij. "Er zit van alles in: scherpe bochten, flauwe bochten, hoogteverschil en kerbs waar je met 95 kilometer per uur overheen vliegt. Dat is vet."

Hoewel de trainingen qua rondetijden nog niet zo goed gingen als hij had gehoopt, wist Tobi het in de kwalificatie naar zijn hand te zetten. "De kart voelde beter en ineens kwamen de rondetijden die ik moest hebben, daarmee was ik de snelste", blikte hij tevreden terug.

De races verliepen vervolgens goed voor de jonge coureur uit Overijssel. "De start van de eerste race was spannend. De slipstream maakte het daarna moeilijk op kop en ik verdedigde soms te vroeg. Maar ik won de race en dacht toen dat ik er klaar voor was om dit weekend ook de finale te winnen", zei Tobi.

Na ook de tweede race op zijn naam te hebben geschreven, kon hij zich opmaken voor die finale. “Na de start moest ik verdedigen ten opzichte van Denver (Bos, red). We hadden een mooi gevecht, maar hij raakte daarna in gevecht met de nummer drie en crashte helaas. Ik had toen een gaatje van ruim twee seconden en kon de wedstrijd uitrijden”.

Tobi ter Haar aan kop met nummer 499

Hoewel zijn dominante zege in Kerpen natuurlijk goed was voor zijn zelfvertrouwen, bleef Tobi bescheiden. "Voor het kampioenschap heb ik goede punten gescoord. Volgens mij is de spanning terug en heb ik nog kans om op het podium te eindigen in de eindstand van het GK4-kampioenschap. Mijn volgende GK4-wedstrijd is in Mariembourg, daarna rijden we de laatste ronde in Genk. Maar eerst komt nog de laatste ronde van de IAME Series Benelux in Mariembourg.”

In ieder geval zijn Genk en Mariembourg banen waar Tobi kan scoren. Dat bewees hij eerder dit jaar met knappe derde podiumplekken tijdens het NK IAME in Mariembourg en de prestigieuze IAME Series Benelux in Genk. “Ik kan niet wachten om alles te geven tijdens die laatste wedstrijden”, keek hij vooruit.

Tobi wil iedereen van OW Karting bedanken en Ricardo en Marcel Oude Weernink in het bijzonder.

Tobi ter Haar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door One:Nil, GraphicHunters, TimmerTV, FALSUM en Barbershop Kel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS