Karting • Iame X30 Euro Series

Tobi ter Haar snelt naar even knappe als welverdiende derde plaats in Genk: "Echt super!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juli 2024 03:07

GENK - En zo kon karttalent Tobi ter Haar zondag alsnog juichen op het circuit van Genk. De achtjarige snelheidsduivel uit Goor werd derde in de Mini Rookie-klasse tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. En dan te bedenken dat hij op de racedag bijna te ziek was om te rijden. Toch zette hij door en dat werd beloond met een mooie bokaal.

Tobi ter Haar en Ricardo Oude Weernink

“Het was moeilijk in de finale. Ik startte vanaf pole position en werd vierde. Daar was ik echt niet blij mee. Ik verloor de aansluiting met de kop, want iemand haalde me in en gaf me aan het einde van de Europalaan een tik. Daarvoor kreeg hij een vijf seconden straf. Daardoor werd ik alsnog derde”, zei Tobi met toch een bescheiden glimlach. “Ik was wel blij toen ik dat hoorde.” Het resultaat paste bovendien bij de snelheid die het talent van OW Karting het weekeinde had getoond.

Want dat hij snel was, had hij op eerder op de dag al op overtuigende wijze laten zien. In de kwalificatie denderde hij naar de poleposition en die zette hij in de eerste heat om in een overwinning. In de tweede heat werd hij vervolgens zeer verdienstelijk tweede.

Prachtige resultaten dus. Zeker als je bedenkt dat Tobi zondagochtend al om half zes ziek naast zijn bed stond. “Ik was niet lekker, was zo misselijk. Ik kon niks eten en had daardoor weinig energie. Maar ik dacht ook: we zien wel, ik ga proberen punten te pakken. Als ik vlak voor de wedstrijd in de kart zat te wachten, dacht ik steeds: dit komt niet goed, maar als ik dan eenmaal aan het rijden was, viel het gelukkig mee.”

Zo kon hij zich alsnog van zijn beste kant laten zien, al hielp het feit dat hij niet fit was niet mee. Dat wreekte zich met name in de finale die pas aan het eind van de middag werd verreden. Gelukkig had Tobi door zijn uitstekende resultaten in de heats de poleposition voor die race.

“De start ging goed, maar Denver Bos kwam heel snel naar voren en haalde me in. Ik pakte hem wel weer terug, maar daarna pakte hij mij weer. Ik raakte wat in gevecht met de nummer drie en verloor daardoor tijd. Later kon ik weer inlopen, maar na zes, zeven ronden, kreeg ik een duw van de rijder achter me en schoot ik van de lijn. Ik viel terug naar plek drie en omdat ik vuil op mijn banden had, kwam ik grip tekort en verloor ik die ronde veel snelheid. Toen kwam Cem Sazlik snel dichterbij en die ging er ook voorbij.”

Zo kwam Tobi als vierde over de finish. Een half uur later kwam het nieuws dat de Franse rijder die hem onreglementair had ingehaald een tijdstraf van vijf seconden had gekregen. Zo was zijn eerste podiumplaats op dit niveau alsnog een feit.

Tobi ter Haar aan de leiding

“Dit is mijn beste resultaat van het jaar. Echt super dat ik in het IAME Benelux-kampioenschap het podium heb gehaald. Dat had ik niet gedacht toen we hieraan begonnen en zéker vandaag niet. Het heeft een hoog niveau, dus dan is een podiumplaats extra leuk.”

Het zorgde voor een extra dosis zelfvertrouwen voor de talentvolle coureur die toch al aan een sterk seizoen bezig is. Hij klimt hiermee naar de derde plek in het IAME Benelux-kampioenschap en werd eerder dit jaar ook al derde tijdens het NK IAME.

Uiteraard hoopt hij tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series in Eindhoven, opnieuw een klinkend resultaat te kunnen neerzetten. Tobi twijfelde er alvast niet aan. “Ik denk dat ik daar ook het podium kan halen, dat is nu wel het doel.”

Tobi wil iedereen van OW Karting bedanken en Ricardo en Marcel Oude Weernink in het bijzonder. En zijn ouders, familie, vrienden die hem kwamen aanmoedigen. Ook bedankt zijn trouwe sponsoren.

Tobi ter Haar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door One:Nil, GraphicHunters, TimmerTV, FALSUM en Barbershop Kel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS