Autosport NL • BMW 130i Cup

Pech Duncan Huisman in BMW 130I Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2008 10:48

ZANDVOORT - In het voorprogramma van de A1 GP World Cup of Motorsport op Circuit Park Zandvoort verscheen de rijders in de Samsung BMW 130i Cup-competitie tweemaal aan de start. Duncan Huisman en Mickey Bertram reden ook nu de Ekris Motorsport BMW’s, waarbij de tweede race voor de talentvolle Bertram met een derde plaats algemeen eindigde. Voor Huisman begon het weekend meer dan voortvarend met een dubbele eerste plaats in de kwalificatie. De races brachten hem echter minder succes. Een negende plaats in de eerste race was het gevolg van en startincident. Tijdens zijn tweede optreden moest Huisman het strijdtoneel al in de tweede ronde verlaten. Voor Bertram resulteerden de trainingen in een dubbele achtste plaats. Zijn eerste race sloot de Aerdenhouter af met een sterke vijfde plaats om een race later dus als derde te finishen.

Mickey Bertram verklaarde na afloop dat het tijdens de trainingen nog niet helemaal naar wens ging. “We reden op een opdrogende baan en dan weet je dat het een loterij is. Ik dacht als negende te eindigen, maar uiteindelijk begon ik als achtste aan de race. De eerste race was voor ons op zaterdag en op een droge baan. Na een goede start had ik veel strijd met Tim Coronel en Bas Schothorst. Dat ging lekker en daarmee reed ik op een vijfde plaats. Meer zat er niet in, omdat ik met mijn strijd in het begin van de race te veel seconden had verloren, waardoor de afstand naar de vierde plaats te groot was. Onze tweede race was al vroeg op de zondagmorgen. We hadden een rollende start op een drijfnatte baan. Ik koos voor de buitenlijn en verloor daarmee een plaats. Je had echt nauwelijks zicht. Ik heb geprobeerd om iedere keer mijn eigen lijnen te rijden en pakte daarmee meerdere rijders. Slipstreamen lukt je onder dergelijke omstandigheden niet, dus je moet wat verder achter je voorganger rijden. Wanneer die een gaatje laat vallen, moet je daar van profiteren. En je moet meer dan honderd procent geconcentreerd blijven. Ook in deze race heb ik meerdere racegevechten met Tim Coronel en Luuk Glansdorp gehad. Ik ben zelfs nog een keer in het rond gegaan, maar kon me gelukkig snel herstellen en weer verder racen. Aan het eind van de race werd het steeds zwaarder, maar ik bleef geconcentreerd rijden en eindigde daarmee als derde. Mijn eerste podiumplaats in het algemeen klassement, dus iets om absoluut trots op te zijn. Zeker in zo’n druk bezocht weekend!”

Voor Duncan Huisman begon het weekend volledig naar wens. “We hadden een goede auto en dat verklaarde mijn dubbele eerste plaats na de trainingen. De eerste race begon eigenlijk redelijk. Ik kwam al snel Jan Joris Verheul tegen, die met zijn voorwiel mijn achterbumper raakte, waardoor de muur voor hem wel heel dichtbij kwam. Ik werd voor deze actie echter bestraft met een zogenoemde drive-through-penalty en kon daarmee een goed resultaat in deze race wel vergeten. Tegelijkertijd verspeelde ik de kans op een hoge klassering in het kampioenschap. Ik kan op zich prima leven met straffen van wedstrijdcommissarissen, maar dan moeten ze wel consequent zijn. En dat laatste is naar mijn idee niet echt het geval en daarom vind ik dat deze straf niet echt terecht is. Maar hij is nu eenmaal uitgesproken. Je kunt er achteraf weinig meer tegen doen. In de tweede race was het snel over. Nadat ik meerdere malen had geprobeerd om langs Prins Bernhard Jr te komen lag er in de dubbele S-bocht een mogelijkheid. Ik passeerde hem binnendoor maar hij stuurde op dat moment ook die kant op. Ik spinde daardoor en kon vervolgens onmogelijk ontweken worden door Bertus Sanders. Flinke schade aan de wielophanging maakte dat ik niet verder kon. Jammer, want dit was een redelijk cruciaal weekend in de beslissing van het kampioenschap.”

Ekris Motorsport wordt dit jaar ondersteund door: Fortress Building Creativity, Vero Manpower, Certina Watches, DSP, Castrol, VDH Architekten BNA, Ekris, Bertram en Brood, McGregor, AV Lichtplanners en Lunchroom bij Bomans