Karting • Rotax Euro

Kartende broers Van Wijk snel in Genk - Ties: "We gingen er vol voor" - Yort: "Mijn mooiste finalerace!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 oktober 2024 20:14

GENK - De broers Ties en Yort van Wijk uit Hoenzadriel hebben zondag indrukwekkende prestaties neergezet tijdens de finale van het BNL-kampioenschap op het circuit van Genk. In de Rotax Max Junioren-klasse eindigde Ties als tweede in het dagklassement en verzekerde zich van de derde plaats in het eindklassement van de BNL. Yort toonde zijn klasse in de Rotax Max Senioren-klasse door zich in de finale naar een knappe vijfde plaats te vechten en verzekerde zich zo van de zevende plaats in de eindstand.

Ties van Wijk

Voor jongste broer Ties (14), een week eerder nog Belgisch kampioen geworden, was het een weekeinde vol actie en uitdagingen. "Tweede in het dagklassement en derde in het eindklassement. Ik ben er tevreden mee. We waren dit weekend heel snel", vertelde Ties enthousiast. Ondanks een klein probleem in de kwalificatie, waarin hij als vijfde eindigde, wist hij zich gedurende het weekeinde steeds verder te verbeteren.

"De eerste heat was lastig. Daarin ben ik derde geworden", legde hij uit. "De tweede heat was in de regen. Ik kwam als vijfde over de finish, maar ik had een penalty vanwege een touché. Daardoor werd ik als negende geklasseerd." In de laatste heat toonde hij zijn snelheid door de leiding te pakken in de tweede ronde.

Het hoogtepunt voor Ties kwam in de superheat. "De race ging heel goed. Ik lag lang vijfde, maar kwam naar voren toe en pakte de leiding in de voorlaatste ronde", vertelde hij trots. “De nummer twee reed me even later van de baan. Daardoor kwam ik als tweede over de finish, maar die jongen kreeg een straf en ik zo won ik de race dus alsnog.”

De finale was een ware thriller. "We gingen er vol voor", zei de coureur van topteam Bouvin Power. Ondanks een terugval naar de twaalfde positie na een incident in de openingsfase, vocht hij zich terug naar de tweede plaats. "We waren halverwege de race zes tienden van een seconde sneller dan de tweede snelste man op de baan", voegde hij eraan toe.

Yort van Wijk

Zijn oudere broer Yort (21) kende in de Senioren-klasse eveneens een sterk weekend. "In de vrije trainingen waren we al snel", vertelde hij. “Het ging echt lekker.” Na de vijfde tijd in zijn groep tijdens de kwalificatie, moest Yort in alle heats vanaf de tiende positie starten. Hij werkte zich gestaag naar voren met finishes op de vierde en derde plaats, al moest hij zich in de derde heat tevredenstellen met de achttiende plaats door een crash en een tijdstraf door een ingeklikte voorbumper.

Ondanks een uitvalbeurt in de daaropvolgende Superheat, toonde Yort zijn veerkracht in de finale. "Ik mocht op P10 starten en ik ben steeds verder naar voren gereden en zo nog vijfde geworden. Dat was echt wel goed", zei hij tevreden. "We zijn er heel blij mee. Zeker ook omdat de competitie dit weekend erg sterk was."

Yort beschouwde deze race als één van zijn beste prestaties dit seizoen. "Tijdens het NK Berghem heb ik dit jaar al eens op het podium gestaan. Maar dit weekend was qua competitie mijn mooiste finalerace!”

Ties en Yort van Wijk bedanken hun vader en moeder, Birger Bouvin, Vincent France, Max Timmermans, Lars, Rik Bogert, Julia en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS