Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

SPECIAL - Nieuwe McLaren W1: de echte supercar met 1.275pk en baanbrekende opvolger van de McLaren F1 en P1

Uitgegeven door Peter Vader • 7 oktober 2024 08:01

"De McLaren W1 is een supercar die alle basisprincipes van prestatievermogen belichaamt, verfijnd door decennialange autosport- en supercarinnovatie. Met zijn fabelachtige vermogen en zijn lage gewicht van nauwelijks 1.399 kg, die samen zorgen voor een in deze klasse ongeëvenaarde verhouding van 911 pk per ton, overtreft de W1 niet alleen de acceleraties en rondetijden van alle andere McLarens voor de weg, maar zet hij ook nieuwe normen voor de acceleratie en prestaties van supercars. Zijn baanbrekend lage luchtweerstand voor raceprestaties op rechte stukken en zijn hoge neerwaartse druk voor een uitmuntend bochtengedrag, vooral in de unieke nieuwe McLaren Race-modus, leggen de lat voor supercars naar een ongekend hoog niveau”, aldus Marcus Waite, Head of Attributes and Performance bij McLaren Automotive en voormalig F1-racetechnicus.

McLaren W1 Foto 1

Gekantelde aandrijflijn
De aandrijflijn is drie graden gekanteld binnen het chassis om plaats te bieden voor een achterdiffuser met hoge neerwaartse druk. “Het bouwen van de meest authentieke supercar van de volgende generatie vraagt om een volledig nieuwe aandrijflijn. Het kloppende hart daarvan is onze nieuwe V8-verbrandingsmotor met twee turbo’s. We hebben hem ontworpen met het oog op een veel hoger specifiek vermogen dan onze vorige V8. Hij genereert 233 pk per liter en klimt hoger in de toeren (tot 9.200 t/min in de W1). Dat vertaalt zich in een hoger vermogen en een superieure betrokkenheid van de bestuurder. In combinatie met een uit de autosport afgeleide E-module en accu, een volledig nieuwe versnellingsbak en een nieuw E-differentieel is dit onze meest extreme en spannende aandrijflijn tot nu toe.”, aldus Richard Jackson, Chief Engineer, Powertrain bij McLaren Automotive – dertig jaar ervaring met aandrijflijnen, waarvan tien jaar bij McLaren (inclusief de M630 V6)

McLaren W1 Foto 2

Volledig nieuwe V8-motor, E-module en transmissie
De W1 is toegerust met de McLaren High-performance-aandrijving met een volledig nieuwe V8-motor, E-module en transmissie. Deze zijn stuk voor stuk ontwikkeld om verbluffende prestaties te leveren. McLarens niet aflatende aandacht voor lichte technologie resulteerde in een hoge vermogensdichtheid die bijdraagt aan het verbluffende vermogen en de bijzondere vermogen-gewichtverhouding van de W1.

De HPH-aandrijving levert een totale output van 1.275 pk en 1.340 Nm, evenals een directe gasrespons dankzij het koppel van de E-module. Dit vertaalt zich in een sprint van 0 tot 200 km/u in 5,8 seconden en van 0 tot 300 km/u in minder dan 12,7 seconden. De W1 kan ook emissievrij rijden in de geheel elektrische modus.

De aandacht voor aerodynamische vereisten in de W1 strekt zich uit tot de aandrijflijn, die 3 graden werd gekanteld om plaats te bieden voor de achterdiffuser. Een belangrijk aandachtspunt in het ontwikkelingsprogramma van de aandrijflijn was de optimalisering van de koelvereisten in het kader van het aerodynamische concept van de auto. Dit was nodig om topprestaties te leveren in een circuitomgeving. De auto heeft drie afzonderlijke water-glycolcircuits die op verschillende temperaturen werken: een warm circuit koelt de motor met vier radiatoren, twee vooraan en twee in het midden van de auto. Een koud circuit koelt de luchtstroom naar de turbo’s voor maximale prestaties in combinatie met de centraal gemonteerde radiator vooraan. En tot slot koelt een speciaal hybride koelcircuit de E-module, de hoogspanningsaccu, de lader en de DC/DC-omvormer. De transmissie wordt gekoeld door een thermostatisch geregelde olie-luchtradiator voor maximale koelprestaties op het circuit. In combinatie met de klimaatregeling, de motoroliekoeling en de diëlektrische accukoeling, worden er in totaal tien warmtewisselaars binnen het koelsysteem gebruikt.

McLaren W1 Foto 3

Een elektrische modus biedt een fluisterstille EV-werking
De aandrijfmodi van de W1 zijn ingesteld om het rijden in alle omgevingen te optimaliseren. Een elektrische modus biedt een fluisterstille EV-werking. De Comfort-modus – standaard ingeschakeld bij het starten – draagt bij aan ontspannen ritten in de stad en op de snelweg, waarbij de E-module alleen wordt gebruikt om het koppel aan te vullen. In de Sport-modus wordt de E-module volledig ingezet voor maximaal hybride vermogen, met schakelovergangen die de ontsteking onderbreken en een meer meeslepende gasrespons. De Race-modus biedt een Sprint-stand om het maximumvermogen van de E-module en de verbrandingsmotor te leveren, terwijl de Grand Prix-stand zich richt op consistente prestaties gedurende een complete circuitsessie, waarbij de energieafgifte en -recuperatie van de E-module in balans worden gebracht.

Het feit dat de nieuwe McLaren W1 zijn ontzagwekkende vermogen en koppel volledig overbrengt naar de achterwielen is een eerbetoon aan McLarens unieke erfgoed. Het merk ontwikkelde met succes platforms voor de autosport die grote hoeveelheden koppel naar de achteras kunnen leiden. In een tijd waarin concurrenten er de voorkeur aan geven om de voorwielen mee in te schakelen voor de aandrijving, boden de F1-kennis en -expertise van McLaren het nodige concurrentievoordeel bij de ontwikkeling van een achterwielaangedreven oplossing, die trouw blijft aan de supercarprincipes. Deze oplossing kon alleen McLaren leveren, mede dankzij zijn nauwgezette aandacht voor het lage gewicht, de ideale gewichtsverdeling en de nauwkeurig gekozen afmetingen en kinematica van de auto.

McLaren W1 Foto 3

Een volledig nieuwe en geavanceerde V8-motor
De W1 debuteert met de gloednieuwe 4.0 V8-twinturbomotor met vlakke krukas die samen met de V6-motor M630 de volgende generatie hybride supercars van McLaren zal aandrijven. Net als die V6 is deze krachtpatser ontwikkeld met het oog op een extreme vermogensdichtheid, zodat die veel hogere vermogens kan leveren dan de vorige generatie van de M840T.

De door McLaren ontworpen MPH-8 V8-motor in een hoek van 90 graden is voorzien van een motorblok, cilinderkoppen en zuigers in licht aluminium. Hij biedt directe injectie en poortinjectie en voorziet in boringen met een plasmacoating van 92 mm om hogere toerentallen mogelijk te maken. De slag bedraagt 75 mm, waarmee de totale cilinderinhoud uitkomt op 3.988 cm³.

Om het toerentalbereik van de motor uit te breiden maakt de klepbediening gebruik van glijdende klepvolgers met een Diamond-like Carbon (DLC)-coating. Om de belasting in het systeem te verminderen gebruikt de nieuwe motor ook holle inlaatkleppen, waardoor een lichtere, enkele klepveer per klep kan worden gebruikt naast de natriumgekoelde holle uitlaatkleppen.

McLaren W1 Foto 4

Geraffineerde werking
Vanwege de hogere toerentallen en belastingen van de volledig nieuwe motor werd een nieuwe benadering gekozen voor de torsiedemper van de krukas. In tegenstelling tot conventionele motoren van straatauto’s, die externe dempers gebruiken, heeft de nieuwe V8 een interne viscosedemper, waarbij de viskeuze vloeistof actief wordt gekoeld met olie in een labyrintvormig koelkanaal.

De smering vindt plaats op basis van een elektronisch geregelde oliepomp met variabele inhoud. Het droge carter wordt gereinigd door een viertrapspomp die gerotors gebruikt in plaats van tandwielpompen voor een betere mechanische verfijning. De reinigingspomp voedt een olietank die speciaal is ontwikkeld voor de extreme G-krachten die de W1 kan genereren.

De motor kan op deze manier tot 9.200 t/min halen, meer dan elk ander wegmodel van McLaren, en 928 pk genereren, goed voor een specifiek vermogen van ruim 233 pk per liter. De verbrandingsmotor levert in totaal maar liefst 103 pk meer vermogen dan die in de McLaren Senna GTR, de krachtigste versie van de M840T V8 van de vorige generatie. De brede koppelband piekt bij 900 Nm, terwijl het vermogen opbouwt naar een crescendo bij de rode lijn ter hoogte van 9.200 t/min. De MPH-8 is ondanks zijn hogere vermogen ook iets lichter en 55 mm korter dan de M840T.

Het uitlaatspruitstuk voedt twin-scrollturbo’s met grote capaciteit. De turbine en compressor zijn geoptimaliseerd om een hoger piekvermogen te leveren en het koppel over het hele toerentalbereik flink op te drijven in vergelijking met de M840T. Er is tot 30% meer koppel beschikbaar voor een directe respons vanaf 2.500 t/min. De compressoren voeden de motor via inlaatkoelers, met inlaatspruitstukken met laag volume die rechtstreeks op de inlaatpoorten zijn aangesloten om de prestaties en overgangsrespons te maximaliseren.

De buisvormige spruitstukken in de uitlaat zijn ontwikkeld om zowel de betrokkenheid van de bestuurder als de prestaties te maximaliseren. Lange runners van gelijke lengte zijn afgestemd om het geluid crescendo te laten gaan wanneer het motortoerental de elektronische toerentalbegrenzer de 9.200 t/min nadert.

McLaren W1 Foto 5

E-module en accu
De volledig nieuwe V8-motor werd van meet af aan ontworpen om als middelpunt te dienen van de allerbeste geëlektrificeerde aandrijflijnen. De E-module van de W1 heeft als doel om het vermogen en koppel te verhogen en te zorgen voor acceleratie- en reactietijden die passen bij het extreem hoge vermogen van de V8.

De W1 maakt gebruik van een E-module die aan de zijkant van de transmissie is gemonteerd en tot 347 pk levert. Die E-module bestaat uit een radiale-fluxmotor die snelheden tot 24.000 t/min haalt en een specifiek vermogen van 23 pk/kg levert, wat vergelijkbaar is met dat van de E-motoren in de Formule 1. Dit wordt gecombineerd met een geïntegreerde motorsturing (Motor Control Unit; MCU) van siliciumcarbide, die de hoogspanningsgelijkstroom van de accu omzet in wisselstroom. Door beide eenheden te combineren wordt de efficiëntie gemaximaliseerd en worden het volume en gewicht van de behuizing geminimaliseerd: de hele unit weegt slechts 20 kg. Andere voordelen zijn het kleinere koelvloeistofvolume en het lagere aantal laagspannings- en hoogspanningsaansluitingen en afdichtingen. De afgesloten eenheid verhoogt het onderhoudsgemak met een droge interface buiten de transmissie-eenheid.

De E-module wordt gevoed door een accu van 1,384 kWh, die op temperatuur wordt gehouden door een diëlektrische dompelkoeling van de tweede generatie, waarbij de warmte via een warmtewisselaar wordt overgebracht naar het gerichte koelcircuit van de elektrische aandrijving om de koeling op te drijven tijdens langdurige circuitritten. De accu, regeleenheid en stroomdistributie-eenheid zitten in een vuurvaste behuizing en zijn gemonteerd op een structurele vloer in koolstofvezel. De E-module is ondergebracht in een holte in de koolstofvezel monocoque (zo laag mogelijk om het zwaartepunt te verbeteren) en wordt veder tegen schokken beschermd door de motor, transmissie en achterstructuur.

McLaren W1 Foto 6

Lager gewicht, dubbel vermogen
De accucellen zijn eveneens afkomstig uit de motorsport en speciaal ontworpen om prioriteit te geven aan een hoog vermogen voor de E-module, een verbeterde gasrespons en een hoger totaal vermogen.

De laadtoestand van de accu wordt beheerd om een minimaal oplaadniveau te handhaven. Dit is nodig om de verbrandingsmotor te kunnen starten bij het vertrekken, om stroom voor de achteruitrijfunctie te leveren en om een reserve te behouden wanneer de auto langere tijd geparkeerd blijft staan. De W1 heeft een ingebouwde lader die ondersteuning biedt voor EVSE-laden. De accu kan daardoor in slechts 22 minuten voor 80 procent worden opgeladen.

Het totale gewicht van de hybride componenten werd met 40 kg verlaagd ten opzichte van de McLaren P1TM, terwijl het vermogen bijna verdubbeld is. Ook wordt er nog meer gewicht bespaard door de reductie van toebehoren van de motor, zoals de dynamo, startmotor en de extra leidingen die nodig zijn voor een conventionele klimaatregeling.

McLaren W1 Foto 7

Een volledig nieuwe achtversnellingsbak
De transmissie van de W1 is een volledig nieuwe DCT met acht verhoudingen en een veel hogere koppelcapaciteit dan bij eerdere transmissiesystemen van McLaren. Het koppel van de E-module wordt na de koppelingen naar de transmissie geleid, waardoor de W1 het gecombineerde koppel van de V8-motor en de E-module (samen goed voor 1.340 Nm) aan de ingaande as kan leveren.

Het hybride vermogen wordt via een volledig nieuw hydraulisch E-differentieel overgebracht op de achterwielen voor een grotere betrokkenheid van de bestuurder. Dat achterwielaandrijving de zuiverste verbinding met de bestuurder verzekert, staat al sinds jaar en dag bekend als een van de principes van supercartechniek. Dit biedt het voordeel dat de bestuurder de balans van de auto onder vermogen kan aanpassen om de zijdelingse bewegingen te beïnvloeden. In combinatie met de hydraulische stuurbekrachtiging van McLaren, die niet wordt verstoord door aangedreven wielen, kunnen bestuurders zich volledig op hun auto concentreren voor maximaal rijplezier op het circuit of op de weg.

De aandrijflijn van de W1 levert 1.275 pk. De transmissie, de ophanging, de stuurinrichting, de remmen en de banden moesten daarom al net zo geavanceerd zijn om deze ongekende vermogensafgifte aan te kunnen. En hoewel bestuurders de optie hebben om de elektronische rijhulpsystemen uit te schakelen, spreekt de mate van precisie en vrijheid die deze systemen bieden boekdelen over de expertise die McLaren in de W1 heeft geïnvesteerd. Een louter achterwielaangedreven supercar in nauwelijks 5,8 seconden vanuit stilstand naar 200 km/u stuwen, is simpelweg een ontzagwekkende prestatie. Deze cijfers maken de W1 tot de krachtigste in zijn klasse ten opzichte van zijn belangrijkste concurrenten.

McLaren W1 Foto 8

Op de Formule 1 geïnspireerde aerodynamica met grondeffect

- De complete onderzijde van de W1 is ontworpen voor een aerodynamica met maximaal grondeffect
- De actieve voorvleugels en McLaren Long Tail-achtervleugels worden op indrukwekkende wijze
ingezet om de luchtstroom onder de auto te conditioneren en het diffuseroppervlak te
vergroten in de Race-modus
- Totale neerwaartse druk van maximaal 1.000 kg en lage luchtweerstand
- Ten minste 350 uur aan windtunnelsessies met 5.000 geteste punten en meer dan
3.000 CFD-simulatieruns tijdens de ontwikkeling, gevolgd door meerdere patentaanvragen


“De McLaren W1 is de perfecte realisatie van een gedurfde en ambitieuze aerodynamische filosofie die indrukwekkende rondetijden oplevert door een aanzienlijke neerwaartse druk te combineren met een optimaal aerodynamisch gedrag en een actieve controle. Het volledig geïntegreerde aerodynamische platform met de Aerocell als kloppende hart maakt een maximaal grondeffect onder de carrosserie mogelijk in de Race-modus. De W1 is van nature efficiënt en zorgt met een ongekend niveau van neerwaartse druk voor relatief weinig luchtweerstand. Dankzij talloze innovaties zijn we erin geslaagd om een elegant, op de F1 geïnspireerd wervelend stromingsveld te integreren in een compromisloze wegauto”, aldus Robin Algoo, Principal Aerodynamics Engineer bij McLaren Automotive en voormalig Formule 1-aerodynamicus

De W1 bouwt voort op de aerodynamische innovaties uit de F1-wereld waarmee de McLaren P1TM zich voor het eerst van zijn concurrenten onderscheidde en die in latere Ultimate-modellen en supercars van McLaren verder werden verfijnd. Terwijl de race-modus in de McLaren P1 TM is ontworpen om de neerwaartse druk te maximaliseren, tilt de W1 dit naar een hoger niveau door gebruik te maken van de meest actieve oppervlakken ooit bij McLaren en het maximale grondeffect, om zich met een druk op de knop te transformeren tot een supercar voor het circuit.

McLaren W1 Foto 9

Capabeler met de Race-modus
Met de Race-modus van de W1 is de auto op het circuit capabeler dan elk ander wegmodel, maar zonder de compromissen die karakteristiek zijn voor supercars die geschikt zijn voor het circuit.

De W1 is in staat om stijvere veer- en dempingsinstellingen te gebruiken in de Race-modus. De rijhoogte wordt eveneens aanzienlijk verlaagd met 37 mm vooraan en 17 mm achteraan om optimaal te profiteren van de ingebouwde aerodynamica met grondeffect van het chassis. Maar het meest indrukwekkende – en doeltreffende – kenmerk is de actieve aerodynamica. Het middelste deel van de voorvleugel voert lucht stroomafwaarts van de auto naar de kiel, terwijl de buitenste delen van de voorvleugel neerwaartse druk genereren.

Tijdens het remmen wordt de voorvleugel ingezet om de neerwaartse druk vooraan te beperken door de buitenste delen terug te trekken en tegelijkertijd de koeling van de remmen te vrijwaren. Op de middellijn is er minder lucht, waardoor de neerwaartse druk aan de voorkant verder afneemt en de aerobalans naar achteren verschuift om tijdens het remmen stabiliteit te waarborgen. De McLaren Active Long Tail-vleugel kan zich 300 mm naar achteren uitstrekken om het werkoppervlak van de diffuser te vergroten, waardoor er tot vijf keer meer neerwaartse druk wordt gegenereerd dan in de wegconfiguratie.

McLaren W1 Foto 10

Neerwaartse druk te maximaliseren
De voorvleugel van de W1 is qua prestatieniveau vergelijkbaar met de achtervleugels van de meeste andere supercars. Hij wordt in een boog geactiveerd om de neerwaartse druk geleidelijk aan te regelen en het blokkeereffect te verminderen om de koeling van de aandrijflijn te optimaliseren of simpelweg samen te werken met de liftfunctie van de auto om de bodemvrijheid te vergroten. In de Race-modus werkt hij op zijn meest extreme manier als een vleugel over de volledige breedte om de neerwaartse druk vooraan te maximaliseren.

De voorkant van de auto omvat ook verscheidene luchtinlaten die zijn ontworpen om de luchtstroom te conditioneren voor koeling en aerodynamische effecten aan de achterkant van de auto. De voorkant van het chassis is verhoogd om deze luchtstroom te optimaliseren. De interne voorwielophanging met hoog gemonteerde, aerodynamisch gevormde onderste draagarm helpt daarbij om de lucht te geleiden. De monocoque heeft een smalle taille. In combinatie met de op de Formule 1 geïnspireerde T-Tray onder de vloer en de kiel leidt deze de lucht naar de achteroppervlakken. De monocoque genereert ook wervelingen die worden geconditioneerd om het zog van de voorwielen te controleren en dit uit de luchtstroom onder de bodem te duwen.

De structurele achterdiffuser is de meest extreme die ooit in een McLaren-auto werd ingebouwd en buigt vanachter het passagierscompartiment en voor de achteraslijn omhoog, waardoor de lucht uitzet en neerwaartse druk genereert. Om plaats te bieden voor dit grote element is de aandrijflijn drie graden gekanteld en zijn de warme radiatoren en onderste draagarmen van de achterwielophanging verhoogd om plaats te bieden aan de ruimte onder de vloer. De diffuser zelf is als krimpfolie om de aandrijflijn gewikkeld en minutieus gedetailleerd met prominente geleiders die samenwerken met de Active Long Tail-vleugel om de neerwaartse druk te maximaliseren.

McLaren W1 Foto 11

Optimale geleiding van de luchtstroom
De Active Long Tail-vleugel wordt bijgestaan door een op het dak gemonteerde luchtstroomverdeler die de luchtstroom naar de achterkant van de auto regelt, zodat deze verbonden blijft met het achterdek en de vleugel. Hierdoor kan de Active Long Tail-vleugel op een lagere hoogte werken, hetgeen de luchtweerstand vermindert en het diffusereffect in de Race-modus vergroot. In deze modus beweegt de vleugel 300 mm naar achteren in een boog van 180 graden. De voorrand van de vleugel zit dan achter de achterrand van de diffuser en wordt zo als het ware een verlengstuk van de onderkant van de auto. Het extra voordeel ten opzichte van een conventionele, hoog gemonteerde vleugel is dat het achterste deel van het koetswerk niet wordt opgetild door het zuigeffect van de vleugel, maar naar beneden wordt gedrukt door stagnerende lucht op het bovenoppervlak van de vleugel. Een andere primeur voor McLaren is het gebruik van elektromotoren op de actieve voor- en achtervleugels, met zes actuatoren die een grotere mate van nauwkeurigheid en bewegingssnelheid mogelijk maken.

De steunen van de Active Long Tail-vleugel bestaan uit twee elementen om de totale kromming te maximaliseren, zijn aerodynamisch geprofileerd en hebben elk een spleet om de prestaties bij zijwind te verbeteren.

De voorvleugel en de Active Long Tail-achtervleugel zijn zo afgesteld dat ze zich voortdurend aanpassen aan de stuur-, acceleratie- en reminput van de bestuurder en de snelheid van de auto. Bij acceleraties in rechte lijn kantelt de Active Long Tail-vleugel zich om de luchtweerstand te verminderen, terwijl de voorvleugel dienovereenkomstig wordt ingezet om de balans van de auto te optimaliseren zonder negatieve gevolgen voor het stuurgevoel of de luchtstroom voor de koeling van de remmen en de aandrijflijn. Tijdens het remmen werkt de Active Long Tail als een luchtrem, terwijl de voorvleugel omhoog zwaait om de gevoeligheid voor duiken aanzienlijk te verminderen. In bochten nemen beide vleugels hun optimale positie aan om de neerwaartse druk te balanceren op basis van de snelheid van de auto.

McLaren W1 Foto 12

Sterk beïnvloed door de aerodynamische vooruitgang in de Formule 1
De W1 is sterk beïnvloed door de aerodynamische vooruitgang in de Formule 1. Dat blijkt uit de sterk uitgeholde zij-inlaten, die verwijzen naar F1-zijpanelen en aerodynamische addenda die de luchtstroom zorgvuldig beheren met de voorwielen op het rechte stuk of onder een grote stuurhoek, waarbij het laatste de meeste winst oplevert. De zijspiegels zijn zo ver mogelijk naar buiten geplaatst en zodanig gevormd dat de lucht van de achterkant van de auto wegstroomt om de efficiëntie van de Active Long Tail-vleugel niet te verstoren.

Gezien dit niveau van detail is het geen verrassing dat de technici tijdens het onderzoeksproces heel wat tijd hebben doorgebracht in windtunnels op schaal 1/2 en 1/1. Dit proces omvatte minstens 350 uur testwerk, 5.000 geteste punten in tal van varianten en omstandigheden en ruim 3.000 CFD-simulaties. Dat is evenveel als bij de ontwikkeling van Formule 1-wagens en sportprototypes en heeft geresulteerd in diverse octrooiaanvragen met betrekking tot de McLaren Active Long Tail-achtervleugel, de actieve voorvleugel, de monocoque, de stroomverdeler, de aerodynamica van de bodem, systemen die de luchtstroom in het zog van de banden afbuigen en het dempingssysteem.

Het resultaat van dit alles is een auto die tot 1.000 kg neerwaartse druk kan genereren, zonder daarbij extra luchtweerstand te creëren zoals bij conventionele aerodynamische voorzieningen bovenaan het koetswerk. Met zijn achtervleugel in DRS-configuratie genereert de W1 20% minder luchtweerstand dan een McLaren Senna.

McLaren W1 Foto 13

Compromisloze dynamiek dankzij het DNA van McLaren
- Uniek aerodynamisch geoptimaliseerd chassisontwerp voor McLaren Aerocell
- Gebouwd met behulp van ‘pre-preg’-koolstofvezeltechnieken uit de autosport: sterker, lichter
en met een glanzende 3K-afwerking
- Eerste gebruik van Anhedral-deuren in combinatie met een auto van McLaren
- Op de Formule 1 geïnspireerde interne demping en heave-dempers met McLaren Race Active
Chassis Control III voor een superieure grip bij hoge snelheden
op het circuit en meer comfort op de weg
- McLaren Carbon Ceramic-Racing+ remmen (MCCR+) met 390mm remschijven en extreme
remleidingen voor een superieure stopkracht op het circuit


Elke McLaren voor de weg is opgebouwd rond een koolstofvezelstructuur. De centrale McLaren Aerocell-structuur van de W1 verschilt echter op twee punten. Ten eerste is deze gemaakt van ‘pre-preg'-koolstofvezel. Deze methode, die ook wordt gebruikt in het circuitmodel Solus GT, wordt vooral toegepast in autosporttoepassingen met lage volumes. De koolstofvezel is vooraf geïmpregneerd met een harssysteem dat het uithardingsproces vereenvoudigt, waarna in de mal een drukbehandeling wordt toegepast om de Aerocell een hogere structurele stevigheid mee te geven. Dat vertaalt zich in een lichtere structuur: de Aerocell is verhoudingsgewijs de lichtste monocoque van McLaren tot nu toe. De uiterst uniforme afwerking van het proces maakt op sommige plaatsen extra carrosseriewerk overbodig. Het chassis heeft een glanzende 3K-afwerking met oppervlakken die zichtbaar zijn vanaf de buitenkant en vanuit het interieur van de auto.

Ten tweede is de Aerocell ontworpen om de extreme aerodynamische focus van de W1 te integreren. Bepaalde delen van het chassis kregen een hoogwaardige afwerking, en de vorm is ontworpen om extra gewicht te besparen met geïntegreerde buiten- en binnenoppervlakken. Het exterieur bevat daarnaast aerodynamische oppervlakken die mogelijk zijn gemaakt door de vloer van de monocoque met 65 mm te verhogen, waardoor de voetruimte hoger kwam te liggen en de voorkant van de Aerocell met 80 mm werd opgetrokken. Om de lengte van de Aerocell en van het voertuig als geheel te beperken, werd besloten om de stoelen vast te zetten en te integreren in de monocoque. Door de wielbasis met bijna 70 mm te verkleinen, heeft dit als bijkomend voordeel dat er nog meer gewicht wordt bespaard: de stoelen zijn de lichtste tot nu toe in een McLaren.

McLaren W1 Foto 14

Een uitdaging voor de ontwerpers
Omdat de voorkant van de Aerocell hoger is geplaatst dan de monocoques in andere McLarens, zijn de lager geplaatste ophangingsbevestigingen geïntegreerd in de centrale structuur. Deze hogere positionering optimaliseert de krachtige luchtstroom onder de auto. Dit betekent dat er geen subframe nodig is, hetgeen het gewicht nog verder verlaagt.

Dat gebrek aan een subframe leverde wel een uitdaging op voor de ontwerpers: er moest een oplossing op maat worden ontwikkeld voor de montage van het stuurhuis, dat hoger is dan normaal. Dit probleem werd opgelost met een uitsparing aan elke kant van de monocoque, door de structuur zo te ontwerpen dat de belasting eromheen efficiënt wordt overgebracht. Dat wordt mogelijk gemaakt door McLarens meesterschap in koolstofvezeltechniek. Dankzij de daaruit voortvloeiende positie van het stuurhuis, dichterbij het midden van de wielen, kan de W1 met twee rijhoogtes rijden in de modi ‘Road’ en ‘Race’, met een optimale stuurgeometrie in beide standen.

De Aerocell bevat ook bevestigingen voor McLarens Anhedral-deuren. De beslissing om af te zien van het traditionele Dihedral-deurontwerp, dat drie decennia geleden werd geïntroduceerd door de McLaren F1, leverde enkele aerodynamische voordelen op. Hierdoor kan de luchtstroom van de voorste wielkasten naar de warme radiatoren worden geoptimaliseerd, wat 100 mm extra koelruimte oplevert. Dat volstaat om de radiatoren die nodig zijn om de aandrijflijn te koelen, compacter te maken.

Het ontwerp van de Anhedral-deuren vergemakkelijkt het in- en uitstappen en compenseert de A-stijl ter hoogte van het chassis. Dat creëert meer ruimte aan de onderkant van de deuropening om in de verhoogde voetruimte te stappen.

De aerodynamische focus van het chassis is sterk gericht op het grondeffect, een aspect dat wordt gemaximaliseerd in de Race-modus, waarin de auto drastisch wordt verlaagd. De luchtstroom die door de onderzijde van het koetswerk wordt geconditioneerd, gaat over de structurele diffuser, die als krimpfolie op de aandrijflijn is bevestigd en die is vervaardigd van Intermediate Modulus Carbon Fibre (IMCF)-koolstofvezel. Nog een primeur voor McLaren: deze methode levert een materiaal op dat sterker is voor dit soort toepassingen, lichter is dan conventionele koolstofvezelstructuren en beter bestand tegen hitte. Er kon nog meer gewicht worden bespaard omdat de sterke en stijve diffuser de dwarse koetswerkstructuur tussen de ophangingspunten overbodig maakt. Deze oplossing maakt ook een aanzienlijk diffuservolume mogelijk.

De achterdiffuser maakt tevens deel uit van de crashstructuur en fungeert als achterbumper. De W1 heeft ook een nieuw achterframe, dat de stijfheid aanzienlijk verhoogt door aan te sluiten op het bovenste deel van de Aerocell. Het is gemaakt van een hol aluminium gietstuk met een doosvormige doorsnede die lichter is dan de meer conventionele 'I'-vormige doorsnede.”

McLaren W1 Foto 15

De volledig nieuwe McLaren Race Active Chassis Control III-ophanging
De W1 is de eerste McLaren voor de weg die gebruikmaakt van duwstangen. Deze stangen zijn gekoppeld aan dempers aan de binnenzijde, wat in combinatie met de draagarmen, torsiestangen en heave-dempers rechtstreeks is geïnspireerd op de Formule 1. De voorkant van de auto maakt gebruik van dit concept om de aerodynamische efficiëntie te optimaliseren, waarbij bepaalde onderdelen met een geoptimaliseerd aerodynamisch profiel helpen om de luchtstroom zuiver naar de achterkant van de auto te kanaliseren. Achteraan, waar de luchtstroom minder belangrijk is, worden traditionele buitenveren en dempers gebruikt.

Nog een Formule 1-invloed is dat de voorwielophanging ook torsiestaven bevat, evenals een actief heave-element, terwijl de achterwielophanging een Z-stang met actieve stabilisatorstangen gebruikt om grip te bieden op de deining. In het niet aflatende streven naar een laag gewicht werd gebruikgemaakt van 3D-printen voor de titanium asdragers en driehoeken vooraan van het geavanceerde ophangingssysteem.

De volledig nieuwe McLaren Race Active Chassis Control III-ophanging met McLaren Race-modus biedt een ongekend scala aan mogelijkheden, van overeenstemming met de verkeersregelgeving tot ongeëvenaarde circuitprestaties en optimale interactie tussen de auto en de bestuurder.

De Comfort-modus biedt de inzittenden een soepel rijgedrag met beter gecontroleerde koetswerkbewegingen bij middelhoge en hoge snelheden. De Sport-modus biedt een meer meeslepende verbonden stand met een nadruk op carrosseriebeheersing en wendbaarheid bij alle snelheden. In de Race-modus ligt de nadruk op een stabiel aerodynamisch platform. Een actief heave-element zorgt daarbij voor een superieure circuitdynamiek en consistente neerwaartse druk.

McLaren W1 Foto 16

De meest meeslepende McLaren tot nu toe
Dat wordt gerealiseerd door de rijhoogte drastisch te verlagen, de rijstijfheid te verhogen en de heave-veren in te schakelen, die ontworpen zijn om verticale bewegingen te controleren. Dat zorgt voor een aerodynamisch stabieler platform en een voorspelbaarder dynamisch gedrag bij hoge snelheden, waardoor de algehele neerwaartse druk wordt geoptimaliseerd en het vertrouwen van de bestuurder op hogesnelheidscircuits toeneemt.

De standaard Race-modus is afgesteld om zich in zekere mate aan te passen aan golvende of ongelijke wegdekken. De extra Race+-instelling voor vlakke, effen oppervlakken biedt een krachtiger grip op het onderstel om de aerodynamica te optimaliseren.

De remmen maken gebruik van het McLaren Carbon Ceramic-Racing+-systeem (MCC-R+) met remschijven van 390 mm. Dankzij hun extra keramische laag blinken deze schijven uit door hun superieure duurzaamheid, terwijl ze een agressiever remblok en hogere wrijvingsniveaus mogelijk maken. Afremmen doet de bolide met gesmede monoblok-remklauwen met zes zuigers vooraan en vier zuigers achteraan. Er wordt nog meer gewicht bespaard door de elektronische parkeerrem te integreren in de achterste remklauwen, wat ook de stijfheid van het systeem ten goede komt.

De remprestaties worden nog verder geoptimaliseerd met extra aerodynamische snufjes om het systeem te koelen. Dankzij het meest extreme ontwerp ooit bij McLaren, dat rechtstreeks is geïnspireerd op de Formule 1-kanalen, verhogen ze ook de neerwaartse druk en de radiatorkoeling door het zog van de banden te beheren. De remleidingen werden op een andere manier geleid om de luchtstroom onder de auto te verbeteren.

Dit alles resulteert in sensationele remprestaties: de W1 remt van 200 tot 0 km/u in nauwelijks 100 meter en van 100 tot 0 km/u in 29 meter.

De snelst rijdende en accelererende straatlegale McLaren ooit
Zelfs de superlichte en circuitgerichte McLaren Senna kan er niet tegenop: de W1 toont zich maar liefst 3 seconden sneller per ronde op McLarens referentiecircuit Nardo. Hij is bovendien de snelst accelererende straatlegale McLaren ooit. Deze twee kwaliteiten zijn op zich al indrukwekkend genoeg, maar al helemaal als je bedenkt dat je veel neerwaartse druk én een erg lage luchtweerstand nodig hebt om ze te realiseren.

Met een voorgeschiedenis van topprestaties zoals die van de P1TM, diverse LT-modellen en de circuitgerichte McLaren Senna, is de W1 ontworpen om De volledig nieuwe McLaren Race Active Chassis Control III-ophanging te zijn, maar ook een supercar die de snelste rondetijd van alle straatlegale McLarens kan neerzetten.

Aspecten waar de technici van McLaren een haarscherpe focus hanteerden, zijn onder meer het op de F1 geïnspireerde concept van de interne voorwielophanging en de aerodynamische plaatsing daarvan, die nieuw is voor een McLaren voor de weg. De aerodynamica met grondeffect werd afgestemd op de bestuurder zowel op effen als hobbelige circuits een stabiel platform te bieden.

Dat proces leidde tot een uitbreiding van het aantal door de bestuurder instelbare chassis- en aandrijflijnmodi. De aandrijving staat standaard in de Comfort-modus, waarbij de E-module alleen bij lage toerentallen wordt ingezet om het koppel te verhogen. Er kan ook een zuiver elektrische EV-modus worden geselecteerd om fluisterstil elektrisch te rijden. De Sport-modus levert van zijn kant het volledige hybridevermogen, waardoor de schakelovergangen en de gasrespons nog meeslepender zijn. De Comfort-modus biedt de inzittenden een soepel rijgedrag met beter gecontroleerde carrosseriebewegingen bij middelhoge en hoge snelheden, terwijl de Sport-modus een meer meeslepende, verbonden stand biedt met een nadruk op carrosseriebeheersing en wendbaarheid bij alle snelheden.

De aandrijflijnopties in Race-modus zijn 'GP’ voor meer consistentie tijdens langere circuitsessies en 'Sprint' voor maximale prestaties en inzet van de E-module gedurende één ronde. Twee ergonomisch geplaatste knoppen op het stuur staan perfect binnen het duimbereik van de bestuurder en bieden aanvullende opties. ‘Boost’ zet onmiddellijk het volledige beschikbare vermogen van de E-module in – net als in de Formule 1 – om de bestuurder het onderste uit de kan te geven om naar wens in te halen op het circuit of extra snel uit de bochten te accelereren. Deze modus kan worden gecombineerd met de ‘Aero’-knop voor een Drag Reduction System (DRS)-effect op maat dankzij de McLaren Active Long Tail-achtervleugel.

De prestaties van de banden zijn eveneens van cruciaal belang voor mechanische en aerodynamische grip. Daarom biedt de W1 de keuze uit drie bandentypes van McLarens technische partner Pirelli, in maat 265/35 vooraan en maat 335/30 achteraan. Om tegemoet te komen aan de extreme eisen van de auto worden standaard straatlegale circuitbanden van het type Pirelli P ZEROTM Trofeo RS gemonteerd. Deze banden beschikken over een rubbermengsel dat speciaal werd ontwikkeld om de hoogste prestaties en een consistente grip te waarborgen tijdens circuitsessies. Andere opties zijn de Pirelli P ZEROTM R- en Pirelli P ZEROTM Winter 2-banden, die eveneens op maat zijn gemaakt voor de W1. De eerste is een oplossing voor de weg terwijl de tweede uitstekende prestaties levert bij koud weer.

McLaren W1 Foto 17

De perfecte rijomgeving voor een supercar
- McLarens Anhedral-deurontwerp vergemakkelijkt de in- en uitstap
- De bestuurders- en passagiersstoel zijn geïntegreerd in de zelfdragende Aerocell van de W1
- De bestuurdergerichte cockpit waarborgt de slimste ruimtebenutting van alle McLarens
- Uniek stuur en bewegend pedaal


Met zijn vaste stoelen en verhoogde voetruimtes lijkt de rijhouding van de W1 meer op die van een sportief racewagenprototype. Deze is echter afgestemd op een superieur comfort voor de inzittenden. De Anhedral-deuren hebben aan de binnenkant een gebeiteld concaaf profiel om de ruimte voor de inzittenden te maximaliseren, met een vrijdragend deurblad dat van de inzittenden weg lijkt te zweven. Minimalistisch, maar mooi en functioneel.

Geheel in overeenstemming met het McLaren-DNA biedt de W1 een ongeëvenaarde supercarergonomie en het beste zicht in zijn klasse, met een opmerkelijk ruime cockpit voor bestuurder en passagier. Glazen delen achteraan de flanken en optioneel ook bovenaan de deuren geven het interieur een luchtig gevoel mee. De W1 biedt ook een uitzonderlijk zicht vooruit dankzij het gebruik van de smalste A-stijlen ooit bij McLaren. Zelfs de zonnekleppen zijn ontwikkeld met het oog op een laag gewicht: ze zijn gemaakt van koolstofvezel en slechts 3 mm dik.

De stoelen zijn op unieke wijze geïntegreerd in de zelfdragende McLaren Aerocell van koolstofvezel, waardoor de bestuurder en passagier rechtstreeks verbonden zijn met het chassis. Beide stoelen zijn volledig bekleed voor een ondersteuning en comfort van topniveau en bieden een rijhouding waarbij meer achterover wordt geleund dan gebruikelijk, met een uitstekende ondersteuning van de dijbenen.

De pedalen, het stuurwiel en de primaire bedieningselementen zijn verplaatsbaar, zodat de bestuurder volledig kan opgaan in de cockpitomgeving. Iedereen kan een perfecte rijhouding aannemen dankzij de op de vloer gemonteerde aluminium pedalen en hun unieke verstelbereik. Het afgeplatte stuurwiel is kleiner dan het vorige ontwerp en biedt de bestuurder het beste zicht op de weg van alle McLarens, omdat de stuurwielrand en het stuurwiel lager zitten. De vlakkere onderkant van het stuur helpt ook om de benen vrij te houden. De stuurkolom is dichterbij het midden van het stuurwiel geplaatst om de geometrie beter te handhaven in de modi ‘Race’ en ‘Road’ en biedt het kenmerkende stuurgevoel van de McLaren Hydraulic Performance Steering. Schakellampjes die de bestuurder aansporen om met de schakelpaddles een hogere versnelling te kiezen wanneer het maximale toerental van 9.200 t/min nadert, zijn optioneel verkrijgbaar.

Conform McLarens supercarprincipe van een zuivere, op de bestuurder gerichte interface, zijn de enige twee knoppen op het stuurwiel de functies ‘Boost’ en ‘McLaren Aero Deployment’. Deze knoppen in Formule 1-stijl zijn ergonomisch ontworpen, zodat de bestuurder ze gemakkelijk kan bedienen met zijn duimen, zonder zijn handen van het stuur te halen.

De chassis- en aandrijfmodi kunnen worden aangepast met tuimelschakelaars bovenaan het instrumentenpaneel. Ze bewegen mee met de stuurkolom, zodat de modus binnen handbereik van het stuur kan worden aangepast. Het bestuurdersdisplay van de W1 is zo ontworpen dat het scherm ondanks het kleinere stuurwiel volledig zichtbaar blijft voor de bestuurder.

Het dashboard is daarnaast ontworpen met het oog op aerodynamische efficiëntie. Het fungeert namelijk ook als een luchtstroomverdeler die de bestuurder naar wens voorziet van koele of warme lucht uit de diffuse ventilatieopening in de cabine. Deze werkt samen met vier verstelbare ventilatieopeningen in het dashboard om de compacte klimaatregeling te optimaliseren en op efficiënt wijze koele of warme lucht te leveren in alle rijmodi, inclusief de volledig elektrische modus.

Meer informatie en regelmogelijkheden zijn te vinden op het 8 inch scherm van het McLaren Infotainmentsysteem (MIS II) met hoge resolutie, dat zich tussen de bestuurder en de passagier bevindt. Dat systeem is voorzien van Apple CarPlay, een USB C-aansluiting voor connectiviteit, een USB A-aansluiting voor het opladen van apparaten.

Tussen de vaste stoelen bevindt zich een opbergruimte met verschuifbare bekerhouder. Achter de armsteun bevindt zich een tweede ruimte voor het opbergen van kleine spullen. De W1 biedt ook bagageruimte achter de stoelen, die toegankelijk is door de hoofdsteunen naar voren te klappen, zodat een laadplatform ontstaat. Deze ruimte biedt met opbergcapaciteit tot 117 liter plaats voor twee weekendtassen of twee helmen.

McLaren W1 Foto 18

Visueel aantrekkelijke techniek
- Ontwerp geïnspireerd op de racewereld, maar gericht op alle omstandigheden
- Contrast tussen het elegant gelijnd bovenste carrosseriegedeelte en
de gestroomlijnde onderkant weerspiegelt het tweeledige karakter van de W1
- Eindeloze personaliseringsmogelijkheden bij MSO met luxe en lichte materialen en innovatief
gebruik van audiovisuele elementen


“De ontwerpers van McLaren die de W1 tot leven brachten, wisten direct toen ze aan het project begonnen te werken dat ze geschiedenis zouden schrijven door een nieuwe Ultimate McLaren te creëren, geïnspireerd op het decennialang Formule 1-erfgoed en twee van de beste supercars ooit: de McLaren F1 en McLaren P1™.

De W1 is direct herkenbaar als een McLaren. De naar voren springende schouderlijn, de geprononceerde wielkasten, het verzonken passagierscompartiment en de korte overhang en open structuur achteraan zijn stuk voor stuk raszuivere McLaren-designkenmerken. Ze definiëren een buitengewone nieuwe supercar die zijn eigen hoofdstuk in de McLaren-geschiedenis zal hebben.”
Tobias Sühlmann, Chief Design Officer bij McLaren Automotive, een professional met diverse jaren ervaring in het aansturen van ontwerpafdelingen voor luxewagens.

Het design-DNA van McLaren komt tot uiting in compacte afmetingen, een atletisch gebouwde carrosserie, zichtbare functionele kenmerken en respect voor aerodynamische principes.

De gestroomlijnde vormgeving van de W1 belichaamt het prestatiegerichte design van McLaren, maar voorziet zijn aerodynamische uitmuntendheid van elegantie en flair. Het is ook een duidelijke visuele demonstratie van zijn tweeledige karakter, met een glad, vloeiend bovenoppervlak dat contrasteert met de extreem gestroomlijnde onderkant met grondeffect.

Bijna elk paneel is vervaardigd van koolstofvezel, met uitzondering van het centrale dakpaneel en de stroomverdeler van composiet. De constructie van deze elementen verschilt simpelweg om de audio- en navigatieantenne, die in de stroomverdeler is gemonteerd, efficiënt te laten werken. Dit is een uitstekend voorbeeld van McLarens streven om een extreme auto voor alle omstandigheden af te leveren.

“De McLaren W1 vroeg om het hoogste niveau van interactie tussen het design- en aerodynamica-team. Beide teams werkten vanaf de eerste dag samen om op basis van een holistische benadering de luchtstroom in de hele auto te maximaliseren, inclusief in het interieur. Er was een nieuwe benadering nodig om diverse uitdagingen uit de weg te ruimen. We moesten de stroomlijn- en prestatiedoelstellingen behalen en tegelijk elegante supercarproporties verzekeren, of de architectuur van het passagierscompartiment integreren in een compacte ruimte met behoud van een zuivere, overzichtelijke en ergonomische ruimte met een indrukwekkend gestroomlijnd uiterlijk. Een auto die in alles extreem is, maar desondanks dagelijks inzetbaar is. De weg die we hebben afgelegd om dit extreme concept om te zetten in een meeslepend en complex ontwerp heeft ons enorme voldoening geschonken.”
Alex Alexiev – Principal Designer bij McLaren Automotive, met dertien modelprogramma's bij McLaren in elf jaar tijd

De voorkant van de W1 steekt zijn aerodynamische vernuft niet onder stoelen of banken. Hij kenmerkt zich door een brede actieve vlakke voorvleugel die in een zwenkboog beweegt en een sterk gelaagde onderkant van het koetswerk die de luchtstroom naar de aerodynamische oppervlakken achteraan de auto leidt. Het bovenste deel van de neus is strakker vormgegeven, maar heeft inlaten ter hoogte van de lichten en bovenaan de wielkasten, met een grote ‘neusvleugel’ in het midden van de motorkap waar warme lucht uit de voorste radiatoren kan ontsnappen. Aan de achterkant daarvan bevindt zich een aerodynamische klep die omhooggaat om toegang te bieden tot de EVSE-laadpoort en de reservoirs van de rem- en ruitensproeiervloeistof.

Het zijaanzicht van de W1 wordt gedomineerd door een brede uitsparing voor de convexe deur die ruimte creëert, zodat lucht de voorste wielkast kan verlaten via twee uitlaten (waardoor de voorste ophangingsarmen zichtbaar zijn) en twee grote inlaten voor het achterste deel. De meest prominente daarvan, die de warme radiatoren voedt, werd beïnvloed door het ontwerp van F1-zijpanelen. De driehoekige vorm zorgt voor een uitsparing onderaan, waarin zich de tweede inlaat bevindt (voor het achterwiel), en is voorzien van een kanaal dat de achterdiffuser voedt. Zelfs de zijspiegels zijn ontworpen om de stroomlijn te verbeteren: ze werden zo ver mogelijk naar buiten geplaatst op een steun en zijn zo gevormd dat ze de luchtstroom van de achterkant van de auto wegleiden om de efficiëntie van de radiatoren en de Active Long Tail-vleugel niet te verstoren.

De uitgesproken welving van de carrosserie achteraan omvat een ingewikkeld gedetailleerde motorkap, die zich onder de stroomverdeler bevindt. Die laatste herbergt ook de haaienvinantenne voor audio en navigatie en situeert zich boven en voor het centrale stoplicht en de achteruitkijkcamera. Deze stroomverdeler leidt een zuivere luchtstroom naar de Active Long Tail-vleugel met twee elementen, die boven de grote dubbele centrale uitlaat zit. De gespierde achterkant wordt aangevuld door de prominente diffuser met meerdere omlijstingen.

In bovenaanzicht oogt het ontwerp van de W1 opmerkelijk strak voor een aerodynamisch geleid ontwerp vanwege zijn uitgesproken hamerkopvormige neus en strakke, druppelvormige passagierscompartiment, dat zich vervolgens naar de McLaren Active Long Tail-vleugel opent. Dat contrasteert sterk met de opvallend complexe onderkant van het koetswerk, dat opzettelijk sterk is gedetailleerd om het grondeffect te optimaliseren.

De indrukwekkende uitstraling van de W1 wordt versterkt door de ‘Anhedral’-deuren die afwijken van McLarens traditionele ‘Dihedral’-ontwerp. Deze hebben een bijzonder complex design en openen naar boven toe met uitsparingen in het dak en vooraan de onderste opening. Deze uitsparingen bieden toegang tot het compacte doch ruime passagierscompartiment, dat ontworpen is om op de meest intelligente manier tot nu toe gebruik te maken van de ruimte in een McLaren.

McLaren W1 Foto 19

Uniek en verleidelijk
McLaren Special Operations biedt vrijwel onbegrensde personalisatiemogelijkheden om eigenaars de vrijheid te bieden om hun eigen unieke supercar te creëren. Het aanbod omvat diverse luxe en innovatieve interieurmaterialen, waaronder McLaren InnoKnit, een wereldprimeur. Dit oneindig flexibele en vederlichte materiaal is op maat gemaakt om interieuroppervlakken en -componenten naadloos in elkaar over te laten vloeien. Het wordt op maat gebreid, waardoor er geen verspillend knip- of naaiwerk aan te pas komt.

InnoKnit kan worden aangepast aan verscheidene en uiteenlopende kleuren, texturen en vormen met precisiepatronen. Het materiaal is geïntegreerd in audiovisuele elementen en met grafische elementen om de omgevingsverlichting in het interieur te verspreiden en te projecteren. Het materiaal kan ook worden verwerkt in de luidsprekerroosters van het hoogwaardige audiosysteem van Bowers & Wilkins, ontwikkeld op maat van de W1.

De uiterlijke details van de W1, zoals de lichte en donkere koetswerkoppervlakken die deels zijn geïnspireerd op de aerodynamische styling, maar ook op de huidige Formule 1-kleurstelling, creëren eveneens grenzeloze mogelijkheden voor klanten om hun auto te personaliseren. McLaren Special Operations (MSO) maakt daarbij gebruik van visualisatietechnieken zoals virtual reality en augmented reality om een unieke W1 te creëren.

Uitgebreide garantie met bijpassende service- en onderhoudsdiensten
Elke W1 wordt standaard geleverd met een uitgebreide garantie [vier jaar zonder kilometerbeperking voor het voertuig; zes jaar/75.000 km voor de hoogspanningsaccu] en een vierjarig serviceplan.

De nieuwe hybride aandrijflijn is ontwikkeld volgens een onderhoudscyclus die vergelijkbaar is met die van de hybride V6-aandrijving van het merk. Het onderhoudsschema voor de W1 zal een cyclus van twaalf maanden volgen. Dit komt overeen met de schema’s voor de in serie gebouwde McLaren-supercars in plaats van de schema's van veel circuitgerichte auto's die kortere onderhoudsintervallen hebben op basis van het aantal draaiuren.

De nieuwe McLaren W1: een supercar in hart en nieren, in het kort:
- Verbluffende prestaties dankzij High-Performance Hybrid-aandrijving met V8-motor en 
zuivere achterwielaandrijving
- Volledig nieuwe 4.0 V8-twinturbomotor in een hoek van 90 graden, goed voor het
hoogste specifieke vermogen van alle McLaren-motoren: 233 pk/liter
- Uit de autosport afgeleide E-module en accu met een vermogen tot 347pk voor een onberispelijke
gasrespons en een ontzagwekkend systeemvermogen
- Volledig nieuwe achtversnellingsbak en elektronische differentieel sturen tot 1.275pk
en 1.340Nm naar de achterwielen voor maximaal rijplezier




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS