Karting • Karting Diversen

Alleskunner Tim van Elleswijk ijzersterk tweede op WK Tillotson in Valencia en snelste Rookie bij debuut in de autosport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2023 16:45

Alleskunner Tim van Elleswijk is bezig aan een enerverend seizoen als coureur. Hij rijdt in twee kartklassen, doet tevens aan autosport en is overal waar hij rijdt succesvol. Zijn laatste wapenfeit is vice-wereldkampioen tijdens de Tillotson Nations Cup in de Senioren-klasse! De vijftienjarige inwoner van Waddinxveen werd tweede tijdens dit officieuze WK in Valencia. Bovendien was hij snelste Rookie bij zijn debuutjaar in de autosport.

Tim van Elleswijk

Nee, Tim wist niet precies wat hij voelde bij zijn topprestatie in Valencia in Spanje. Tuurlijk was hij blij met die fantastische P2, tegelijkertijd besefte hij ook dat hij dicht bij de titel was geweest. “Gemengde gevoelens, dus”, zei de snelle coureur uit Zuid-Holland. “Het voelt heel fijn, die P2 op het WK. Maar ik denk ook: ik was zo dichtbij en ik heb net niet de titel gepakt. Hopelijk lukt het volgend jaar alsnog. Het is in ieder geval het leukste evenement waaraan ik ooit heb meegedaan.”

Dat hij zo dicht bij de titel was, had hij van tevoren nooit gedacht. “We wisten niet waar we stonden in een internationaal veld. Maar na de eerste trainingen was al duidelijk dat ik één van de allersnelsten was. Ik vond het een prachtige baan. Die is zo anders dan Nederlandse banen. Het is de mooiste baan waar ik ooit ben geweest.”

Na de eerste training waren de verhoudingen al een stuk duidelijker. Tim: “Ik was de snelste van mijn groep. Daarna werd ik in de kwalificatie weer eerste van mijn groep. Omdat de andere groep op een ander moment kwalificeerde, toen de baan net iets sneller was, werd ik niet eerste overall in de kwalificatie. Ik was tweede van iedereen.”

Met dat evengoed sublieme resultaat kon hij beginnen aan de drie heats. “De eerste heat begon niet goed. Ik liep bij de start direct een ingeklikte bumper op (waarop vijf strafseconden staan, red.). Ik heb de hele race geprobeerd weg te rijden om zo min mogelijk posities te verliezen door die straf. Door die ingeklikte bumper werd ik uiteindelijk als zesde geklasseerd.”

In de tweede heat reed hij lange tijd op de tweede plek. Tim: “Maar in de laatste ronde pakte ik P1. De derde heat verliep precies hetzelfde. Daarna moest ik de superheat vanaf plek twee starten. Die race begon best goed. Ik reed met iemand weg, maar hij had niet de snelheid om het vooraan vol te houden. Daardoor vonden de anderen achter ons terug de aansluiting.”

Tim van Elleswijk

Hij vervolgde: “Ik reed de hele race op P2, totdat iemand in de laatste ronde een actie deed die hij niet zou halen als ik niet aan de kant ging. Hij haalde me in, maar ik haalde hem meteen terug in. Een bocht later deed hij precies hetzelfde waardoor we beiden een positie verloren. Zo werd ik derde.”

In de finale startte Tim dus op P3. “Een voordeel was dat ik daardoor aan de binnenkant van de baan kon starten. Ik had een goede start, want ik ging meteen door naar P2. Ik probeerde daarna weg te rijden van de rest en dat lukte ook. De nummer één haalde ik in de voorlaatste ronde in. Daarna maakte ik een fout door net iets te vroeg in te sturen bij een bocht en haalde hij me terug in. Hij heeft de laatste ronde de hele tijd verdedigd. Daardoor eindigde ik als tweede.”

Hoewel Tim het begrijpelijkerwijs jammer vond dat hij de titel op een haar na had gemist, was het weer een klinkend hoofdstuk in een enerverend en succesvol seizoen. Want ook in de autosport, waarin hij dit seizoen is gedebuteerd, staat Tim zijn mannetje.

Hij reed dit seizoen de Peugeot Cup en won namelijk prompt het rookieklassement. Tot zijn grote verbazing. “Aan het begin van het jaar ging het nog niet echt bij trainingen in de Pueugeot. Maar in de allereerste training stond ik wel meteen op plek vier en in de kwalificatie had ik zelfs P2. Dat hadden we echt niet verwacht. Ik was nog zo onervaren.”

“Ik was daarna bij de rookies elke keer eerste, behalve in Zolder. In Zandvoort, tijdens het tweede weekend, pakte ik pole. Nou, dat hadden we ook echt niet verwacht, hoor. Zeker niet in zo’n groot deelnemersveld. Het was echt leuk om daarin te racen.”

Tim van Elleswijk

De autoraces en de Tillotson-races in de kart zitten er nu op, maar Tims seizoen is nog altijd niet voorbij. Hij doet ook mee aan het NK ID Engines Senior. Daarin staat hij tweede in het klassement, maar hij zou nog kampioen kunnen worden. “P1 wordt lastig, maar het is nog wel haalbaar”, wist hij. “Dat ga ik natuurlijk ook proberen!”

Tim wil de volgende mensen bedanken: Alle sponsors en supporters uiteraard, zijn vader (Mickel) die al het onderhoud aan de karts en auto verzorgt, zijn moeder (Anita) die alles naast de baan regelt, zijn trainers Youri Verswijveren en Jorn Boertien, Peter Wessels die een mooi plekje heeft geregeld in zijn autosportteam Red Mirror Racing en zijn trouwste fans, opa en oma!

Tim van Elleswijk bedankt zijn sponsoren, die het mogelijk maken dat hij zijn sporten kan uitoefenen:

Vakgarage Boertien
NXT Racing
Martin Boschman
Helga Havers
Peter Verswijveren
RoosMaria Oostdijk
Marc Bechtold
Boonstoppel Truckservice
Tegelhuis Montfoort
Dirk van Zon
Rogier Oudenbroek
Bouma Schilderwerken
Red Mirror Racing
Anoniem
De leden van mijn club van 25

Bezoek eens de goedverzorgde website van Tim van Elleswijk: "Het is mijn leven, mijn droom en mijn passie!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS