Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

Bent Viscaal mag komen opdraven bij team waar hij 'Rookie of The Year' werd: "Unfinished business"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 augustus 2023 02:11

Algarve Pro Racing en de Nederlandse autocoureur Bent Viscaal slaan voor één wedstrijd weer de handen ineen. De 23-jarige racer, die in het seizoen 2022 de kleuren van het Brits-Portugese team verdedigde, keert voor de 4 uur van Aragón, de derde wedstrijd in het European Le Mans Series-seizoen 2023, terug achter het stuur van de blauwzwarte bolide.

Bent Viscaal en familie


Viscaal is door teameigenaar Stewart Cox uitgenodigd om zijn kunsten te vertonen op het MotorLand Aragón, omdat Algarve Pro Racing een coureur tekort komt. Vaste rijder Jack Hawksworth is namelijk contractueel verplicht om aan de IMSA-wedstrijd die in hetzelfde weekend plaatsvindt, deel te nemen.

Zodoende keert Viscaal, die vorig jaar de ‘Rookie of The Year’-titel als coureur van Algarve Pro Racing in de wacht sleepte, terug op het vertrouwde nest. Bij de #20 inschrijving komt Viscaal de bronzen rijder Fred Poordad (58) en oude bekende Tristan Vautier (33, ten tijde van de race 34), met wie hij de 24 uur van Le Mans in 2022 reed, tegen.

De derde wedstrijd van het ELMS-seizoen 2023 is een zeer bijzondere. Niet alleen wordt er geracet op het MotorLand Aragón in Alcañiz, een circuit waarop Viscaal in het verleden al actief was, ook is er sprake van een avondrace. Er wordt namelijk om 18.00 uur lokale tijd gestart, waardoor de vieruurswedstrijd pas om 22.00 uur finisht. Voor Viscaal is het zijn derde wedstrijd waarin de duisternis invalt: tijdens zijn twee deelnames aan de 24 uur van Le Mans had de talentvolle twintiger logischerwijs al eerder te maken met rijden in het donker.

De combinatie Viscaal en Algarve Pro Racing kende vorig jaar een vliegende start. Samen met toenmalig teamgenote Sophia Floersch vloog Viscaal in zijn allereerste endurancerace naar een razendknappe tweede plaats. Op het circuit Paul Ricard moest de Nederlander en zijn Duitse collega enkel het team Prema Racing, de huidige werkgever van Viscaal, voorlaten.

Nadien wilde het echter minder makkelijk vlotten. Viscaal bewees keer op keer zijn meerwaarde voor het team, toonde masterclasses inhalen tijdens de races in Imola en Barcelona, maar moest vaker dan hem lief was lijdzaam toezien hoe het gat naar de koplopers onoverbrugbaar bleek. De ereprijs van beste debutant vergoedde veel, maar kon niet verhullen dat een negende plaats in het eindklassement als enigszins teleurstellend resultaat overkwam.

Ondanks de problematiek, zoals bijvoorbeeld de door de engineer verkeerd getimede outlap naar de grid in Barcelona en de bandenproblematiek in Portugal, verliep de samenwerking tussen Viscaal en teamleider Cox op rolletjes. Cox heeft dan ook geen moment hoeven twijfelen toen vaste rijder Hawksworth aangaf de wedstrijd in Aragón te moeten missen. Voor Viscaal voelt de invalbeurt als een mogelijkheid om onafgemaakte zaken recht te zetten.

Bent Viscaal


“Mijn samenwerking met Algarve Pro Racing in 2022 verliep fijn, omdat ik goed kan opschieten met Stewart en zijn vrouw Samantha Cox, zij hebben me te allen tijde voor de volle honderd procent geholpen om een zo goed mogelijke overstap te maken vanuit het single-seaterracen naar de endurancewereld. Deze mensen weten precies wat ze doen en zijn bovendien goudeerlijk, wat ik erg op prijs stel. Ik blijf ze altijd dankbaar voor de kans die ik vorig jaar kreeg en zal ze altijd uit de brand helpen als de mogelijkheid zich aandoet.”

“Vorig jaar kwamen de resultaten niet overeen met de snelheid, op de tweede plaats in Paul Ricard na. We hebben veel pech gehad en het voelt alsof er nog unfinished business is. Voor de wedstrijd in Aragón maak ik onderdeel uit van een Pro/Am-rijdersbezetting, waarbij Fred Poordad de bronzen rijder is en ik in Tristan Vautier een oude bekende tegenkom. Pro/Am brengt een interessante dynamiek met zich mee en Fred komt over als een zeer leergierige brons.”

“We hebben al een dagje kunnen testen op het MotorLand Aragón en het was geweldig om weer in de hoge-downforce afstelling die een wagen in het ELMS-kampioenschap verplicht moet voeren, te rijden. Ik zie uit naar de wedstrijd en kan niet wachten om in het donker te rijden. Het wordt een flinke uitdaging, maar ik ben er klaar voor”, besluit Viscaal strijdvaardig.

De 4 uur van Aragón vindt zaterdagavond 26 augustus plaats. De wedstrijd op het MotorLand Aragón in Alcañiz wordt gestart om 18.00 uur en finisht logischerwijs vier uren later. De wedstrijd is live te volgen via de website van de European Le Mans Series.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS