Formule 1

De Formule 1 distantieert zich van uitspraken Bernie Ecclestone: "Wij zijn het volledig oneens"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juni 2020 03:02 • Print artikel

De Formule 1, de sport die Bernie Ecclestone heeft gemaakt tot een wereldwijd miljardenbedrijf met races in alle uithoeken van de wereld, is zoals veel organisaties onder de loep gekomen na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

nullBernie Ecclestone F1


Met name Lewis Hamilton, zesvoudig wereldkampioen en de eerste en enige zwarte coureur die meedoet in de F1, heeft na de dood van Floyd in Minneapolis vorige maand een krachtige stem gehad in de discussie.

Hamilton heeft zich aangesloten bij protesten, The Hamilton Commission opgezet om de diversiteit in de autosport te vergroten en heeft de 'grootste sterren' van de F1 veroordeeld voor het feit dat zij 'zwegen over de onrechtvaardigheid'.

Ecclestone, die in 2017 werd vervangen als chief executive officier van de Formule 1 na bijna vier decennia aan de leiding te hebben gestaan, prijst hoe Hamilton zich uitspreekt voor gelijkheid.

"Lewis is speciaal", zei Ecclestone, die deze dagen een adviserende rol heeft binnen de F1 tegen Amanda Davies van CNN Sport. "Ten eerste: hij is zeer, zeer, zeer getalenteerd als coureur en hij blijkt ook zeer getalenteerd te zijn wanneer hij opstaat en toespraken houdt.

"Deze laatste campagne die hij voor zwarte mensen doet, is geweldig. Hij doet geweldig werk en het zijn mensen zoals hij - gemakkelijk herkenbaar - naar wie mensen luisteren."

Maar Ecclestone denkt niet dat stimulansen zoals The Hamilton Commission een tastbaar effect zullen hebben op de sport. "Het zal gewoon mensen laten nadenken over wat belangrijker is. Ik denk dat dat voor iedereen geldt. Mensen zullen wel denken: 'Nou, wat maakt het ook uit."

De 89-jarige ex-F1-baas ging verder door te zeggen dat de veranderende houding ten aanzien van ras 'niet gemakkelijk zal komen'. Hij veracht het neerhalen van beelden met slavenhandelcijfers - een beweging die Hamilton steunde toen het beeld van Edward Colston in de Engelse stad van Bristol werd gesloopt.

"Ik denk dat ze moeten beginnen met lesgeven op school", zei Ecclestone. "Ze groeien op en hoeven niet na te denken over deze dingen. Ik denk dat het erg dom is om al deze standbeelden neer te halen. Ze hadden ze daar moeten laten staan. Haal de kinderen van school om ze te bekijken en uit te leggen waarom ze daar staan en wat de mensen deden en hoe verkeerd het was wat ze deden."

De Formule 1 heeft inmiddels een statement uitgebracht waarin het zich direct distantieerde en geschokt reageerde op de uitspraken van Ecclestone. "In een tijd waarin eenheid nodig is om af te rekenen met racisme en ongelijkheid zijn wij het volledig oneens met de opmerkingen van Bernie Ecclestone. Die uitspraken hebben geen plaats in de Formule 1 of in de huidige samenleving. Mr. Ecclestone speelt al sinds 2017 geen rol meer in de Formule 1, toen hij onze organisatie verliet. Zijn titel als erevoorzitter is in januari 2020 ook verlopen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS