Formule 1

Eddie Jordan stelt unieke oplossing voor om een einde te maken aan 'rommelige' F1 sprintraces

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2024 08:01

Hoewel hij geen fan is van de F1 Sprint in zijn huidige vorm, heeft voormalig teameigenaar Eddie Jordan een oplossing aangedragen waarvan hij denkt dat die voordelig kan zijn voor jonge coureurs. Hij is van mening dat het terugbrengen van het aantal sprints naar vier en het alleen inzetten van coureurs die in tien of minder Grands Prix hebben gereden, teams zou aanmoedigen om gebruik te maken van jong talent, terwijl de coureurs de kans krijgen om hun talent te laten zien tijdens F1-weekenden.

Eddie Jordan F1


Sprints hebben de meningen verdeeld sinds ze drie jaar geleden hun intrede deden in de Formule 1, omdat de ingekorte races over een derde van de raceafstand plaatsvonden en er daardoor minder punten werden uitgedeeld.

In 2024 komen er nog meer veranderingen in de structuur van een raceweekend, omdat de teams de tijd willen verlengen waarin ze de afstelling van hun auto's kunnen veranderen. De sprint zelf is nu de eerste actie op zaterdag, voordat de kwalificatie voor de Grand Prix op zaterdag plaatsvindt.

De eerste test van de nieuwste veranderingen vindt dit weekend plaats tijdens de Grand Prix van China, waarbij Shanghai voor het eerst sinds 2019 weer op de kalender staat. Jordan, de voormalige teameigenaar met de gelijknamige naam, accepteert dat de F1 sprint waarschijnlijk blijft en gelooft dat de verkorte races kunnen fungeren als een proeftuin voor jong talent tijdens de vier grootste races van het seizoen, om zo de 'Grand Slams' van de kalender te creëren.

"Het winnen van een sprintrace is niet het winnen van een Grand Prix, ze komen er niet eens in de buurt, vind ik”, zei Jordan op de Formula For Success-podcast. "Het ene is spelenderwijs een paar punten pakken en het andere is een hardcore Grand Prix, waar je je moet voorbereiden en dingen anders moet doen. De sprintrace moet ter discussie worden gesteld. Het biedt niet wat het had moeten bieden en ik heb misschien een oplossing voor beginnende coureurs en sprintraces. Sprintraces zijn een mislukking. Het is rommelig. Ze zouden niet in een Grand Prix-weekend moeten worden gehouden. Ze leiden af. Ze leiden ons af van waar we eigenlijk voor komen, namelijk kijken wie de Grand Prix wint."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS