Formule 1

FIA-president Ben Sulayem wil absoluut geen 25e Grand Prix: "Je gaat een grens over"

Uitgegeven door Frank Korsel • 14 oktober 2024 12:33

De Formule 1-kalender lijkt stukje bij beetje steeds uitgebreider te worden. Waar de heren coureurs zo’n vijftien jaar geleden slechts achttien wedstrijden per jaar reden, is dat getal dit jaar al naar 24 opgeschoven. Volgens het huidige Concorde Agreement, waar de FIA, FOM en teams samen de regels maken, mag er nog één Grand Prix per seizoen bijkomen. Terwijl Stefano Domenicali dit wel ziet zitten, moet FIA-president Mohammed Ben Sulayem hier niets van weten.

Mohammed Ben Sulayem Stefano Domenicali F1 kalender

De Formule 1 komt op steeds meer uithoeken van de wereld. Waar de Amerikaanse Grand Prix enkele jaren geleden nog een noviteit was en waar men vijftien jaar geleden niet kon bevroeden dat de coureurs rond zouden rijden in Qatar, Saudi-Arabië of Azerbeidzjan, laat staan dat de koningsklasse van de autosport ooit nog zou terugkeren naar het circuit van Zandvoort.

Ondanks de overvolle kalender zijn er tal van landen die hopen op een felbegeerd plekje op de kalender. Verschillende landen in Afrika proberen een race op touw te krijgen en in Zuid-Amerika aast men ook op meer baanactie.

Voor Ben Sulayem, die als FIA-president één van de onderhandelende partijen is voor de Concorde Agreements, is 24 races per seizoen de absolute max: “Je gaat een grens over waardoor je twee teams nodig hebt. We kunnen het niet hebben. Wat de FIA betreft, kunnen we het niet doen met dit ene team. We moeten twee teams laten rouleren, als het gaat om het personeel ter plaatse”, begint de Qatari in gesprek met Autosport.

In tegenstelling tot Ben Sulayem heeft FOM-president Domenicali de zeggenschap over nóg een uitbreiding van de kalender. Uiteindelijk is het de FOM die bepaalt hoeveel races er per jaar worden verreden: Ik zal de FOM niet tegenhouden om naar 25 te gaan, want het is hun recht. Het is aan hen", sluit de voormalig rally-coureur af.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS