Formule 1

Pirelli heeft het er maar druk mee: nieuwe banden voor 2026 en 2025 komt er ook aan...

Uitgegeven door Peter Vader • 8 oktober 2024 16:00

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli in de hoogste klasse van de autosport heeft het maar druk. Ze moeten altijd twee stappen vooruitdenken en ze zijn momenteel op twee fronten bezig. De nieuwe auto’s voor 2026 vereisen compleet nieuwe banden met gewijzigde afmetingen. Die nieuwe banden moeten dus nu ontwikkeld worden. Bovendien komt het seizoen 2025 er ook aan. En Pirelli heeft daarvoor besloten om voor volgend jaar ook weer een nieuwe band te ontwikkelen. Dus dat betekent hard werken voor de mannen en vrouwen in Milaan.

Pirelli bandentests oktober 2024 Aston MartinOp het Circuit van Barcelona zijn half september de eerste testronden gereden met deze nieuwe C6-band met een speciale testauto van Aston Martin

Introductie C6
De grootste verandering voor 2025 is de introductie van een zesde type band. Tot nu toe kenden we alleen maar de C1 tot en met C5, maar daar komt met ingang van het nieuwe seizoen 2025 nog een extra zachte compound bij met de codering C6. Pirelli speelt daarmee handig in op het steeds groter wordende aantal stratencircuits, waarop zachtere compounds zouden zorgen voor een betere grip, aldus het Duitse medium AutoMotor&Sport. Op het F1 Circuit van Barcelona zijn half september de eerste testronden gereden met deze nieuwe C6-band met een speciale testauto van Aston Martin.

Allemaal tegelijk
De nieuw ontwikkelde banden voor 2025 bestaan nog alleen in de vorm van prototypen. Tot nu toe zijn die prototypen van 2025 alleen gebruikt bij officiële bandentests met individuele teams op speciaal gehuurde circuits. Om de ontwikkeling te versnellen en meer data in één keer te verzamelen, worden ze binnenkort door alle coureurs tegelijk getest tijdens een vrije training van een Grand Prix-weekend.

Mexico meer geschikt
Het eerstvolgende F1-raceweekend is in Austin. Het programma heeft een sprintformat met slechts één vrije training. Daarom is er besloten om tijdens het daaropvolgende F1-weekend in Mexico de bandentest uit te voeren. Bovendien is de lay out van het Autódromo Hermanos Rodríguez meer geschikt dan Austin, om in zicht te krijgen in het gedrag van een zachtere bandencompound. De tweede trainingssessie in Mexico wordt verlengd van 60 naar 90 minuten, voornamelijk om de C4- en C5-banden testen. Pirelli heeft ook aangekondigd dat het ook een paar sets C6-banden zal meebrengen. Dergelijke tests tijdens een GP-weekend zijn altijd een beetje verraderlijk voor de ingenieurs en coureurs, omdat ze moeten oppassen dat ze niet worden misleid door de verschillende soorten banden. Zoals bekend staat de ontwikkeling van de F1-auto’s bepaald niet stil. En het racerubber moet altijd gelijke tred houden met de toenemende prestatiecurve. Best intensief allemaal voor Pirelli!

Pirelli bandentests oktober 2024 twee testdagen Magny CoursDinsdag 1 en woensdag 2 oktober waren verregende testdagen voor Pirelli op het circuit van Magny Cours (Foto: f1pressarea.pirelli.com)

Druk, druk, druk…
Ja, best intensief want Pirelli heeft net een tweedaagse testsessie afgesloten op het Franse circuit van Magny-Cours. Dat gebeurde met ondersteuning van het Mercedes-AMG Petronas F1-team, met George Russell achter het stuur van een F1-W15. Nadat de regen op dinsdag 1 oktober voor beperkte testtijd op de baan had gezorgd, was het op woensdag 2 oktober maar een beetje beter. Onder nogal koele omstandigheden met af en toe regen kon de ontwikkeling van de extreem natte en tussenliggende banden worden voortgezet, te beginnen met het werk dat de dag ervoor niet kon worden uitgevoerd. Aan het einde van de dag had George Russell 86 ronden afgelegd, wat gelijkstaat aan 379,7 kilometer met een snelste rondetijd van 1'28"428.

De ontwikkelingstests van Pirelli worden deze week hervat, op dinsdag 8 en woensdag 9 oktober op het Italiaanse circuit van Mugello. Drie teams zullen daar aanwezig zijn: Red Bull Racing en Ferrari zullen werken aan banden voor volgend seizoen 2025, terwijl McLaren het tweede team zal zijn dat de ontwikkeling ondersteunt van de banden voor 2026. Druk, druk, druk dus…

Pirelli bandentests oktober 2024 George Russell Mercedes W15George Russell testte met de Mercedes W15 op Magny Cours

Pirelli Formule 1



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS