Formule 1

Rinus van Kalmthout rijdt zich flink in de kijker bij last-minute Indy Car-test: "Echt een topdag"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2024 07:01

Rinus van Kalmthout heeft zich flink in de kijker gereden bij testdag van de Indy Car. Als een duveltje uit een doosje was hij er opeens: Rinus ‘VeeKay’, die last minute instapte bij Dale Coyne Racing voor de open test op de Indianapolis Motor Speedway. De NTT INDYCAR SERIES stond haar teams toe de nieuwe hybridesystemen op de legendarische oval te testen en VeeKay was uitgenodigd.

Rinus van Kalmthout Dale Coyne Racing open test Indianapolis Motor Speedway

Het verhaal is inmiddels bekend: de 24-jarige Nederlander kreeg kort na het einde van het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2024 te horen dat er geen plek meer voor hem was bij zijn voormalige werkgever. Een hard gelag, aangezien de testplanning reeds was geformaliseerd. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar besloot niet bij de pakken neer te zitten en vloog op eigen initiatief naar Indianapolis om de hybridetest te bezoeken. Althans: dat dacht VeeKay.

Want vierentwintig uur voordat de wagens de befaamde, tweeënhalf mijl lange oval betraden, kreeg de Nederlander een telefoontje van IndyCar-teameigenaar Dale Coyne, die al jaren het gelijknamige team runt. Coyne verzocht VeeKay in diens #18 Honda te stappen, om de nodige data te verzamelen. VeeKay, die zich in vijf deelnames aan de beroemde Indianapolis 500 liefst vijfmaal bij de beste zeven uit de kwalificatie wist te scharen, staat op de IndyCar-paddock immers bekend als één van de ovalspecialisten.

Nadat de nummer dertien van het afgelopen IndyCar-seizoen in alle haast wat spulletjes bij zijn oude werkgever ophaalde – zijn raceoverall, bijvoorbeeld – stapte VeeKay vrijdagochtend (lokale tijd) voor de allereerste keer in zijn raceloopbaan in een door Honda-aangedreven IndyCar-bolide. In de afgelopen vijf racejaren reed VeeKay immers altijd met een Chevrolet in het achteronder. De knaloranje helm van het Nederlandse talent stak fier uit de witzwarte Coyne-cockpit.

VeeKay kwam razendsnel in het ritme en noteerde in no-time snelle rondetijden – enkel IndyCar-kampioen Alex Palou en regerend tweevoudig Indy 500-winnaar Josef Newgarden wisten de Nederlander wat betreft snelle rondetijden af te troeven. Wat VeeKays prestatie extra glans geeft, is het feit dat het chassis welke hij gebruikte, vijf maanden geleden niet door de Indy 500-kwalificatie kwam. Destijds werd de wagen namelijk bestuurd door Nolan Siegel, die zich als 34ste en laatste coureur niet wist te plaatsen voor de Indianapolis 500. Ditmaal scheerde de wagen zo hard langs de vervaarlijke betonnen muren van Indianapolis, dat deze qua tijden in het spoor van de Ganassi- en Penske-tegenstanders bleef.

#Veekay

“Ik heb echt een topdag gehad”, laat VeeKay op zaterdag vanuit Indianapolis optekenen. “Het belletje vond last-minute plaats. Nadat Dale Coyne mij vroeg om in zijn wagen te stappen, heb ik snel wat spullen opgehaald bij mijn oude team. De monteurs en engineers van Coyne waren ontzettend vriendelijk en we hebben een zeer bevredigende testdag afgewerkt. We kwamen snel in het gewenste window en de tijden waren heel behoorlijk.”

“Het was wel eventjes wennen”, erkent de 24-jarige, die nooit eerder met een Honda-motor reed. “Vanaf mijn eerste test in de nazomer van 2019 tot aan de meest recent verreden race, zat ik in de wagen met startnummer 21. Een auto met een Chevrolet-motor. Bovendien heb ik ruim vijf jaar continu met hetzelfde team gewerkt. Alles werd dus eventjes gereset, maar dat wist het team goed op te vangen.”

“Doordat het algauw vertrouwd voelde, heb ik flink kunnen pushen – zeker op het einde van de test. Ik ben tevreden met de uitslag, we hebben een mooie derde tijd genoteerd. Met een grote glimlach kijk ik terug op deze dag. Ik hoop dat ik snel meer kan vertellen over het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2025. Voor nu wil ik Dale Coyne en zijn team in ieder geval hartelijk bedanken voor deze testkans!”

Het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2025 begint op zondag 2 maart met de Firestone Grand Prix of St. Petersburg.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS