Formule 1

Virusuitbraak in Rwanda; gaat het FIA-gala nog wel door? 'We houden de situatie nauwlettend in de gaten'

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 oktober 2024 10:00

Na afloop van iedere jaargang in de autosport organiseert de FIA een gala waar winnaars van FIA-kampioenschappen officieel hun winnaarsbokaal in ontvangst nemen. Dit jaar staat Rwanda op de rol om dat feest te organiseren, maar of het daadwerkelijk ook zover komt, is nog de vraag. Een virusuitbraak in het Afrikaanse land gooit mogelijk roet in het eten.



De Rwandese hoofdstad Kigali is het toneel voor de jaarafsluiting van de Internationale Autosportfederatie, maar wegens een recente uitbraak van het Marburg virus in Rwanda staat dit evenement nu mogelijk op losse schroeven. Een FIA-woordvoerder zegt er het volgende over in gesprek met Motorsport.com: “We houden de situatie nauwlettend in de gaten, samen met het lokale ministerie van gezondheid. Voor nu gaat het evenement nog steeds door als gepland.”

Maar, dat neemt niet weg dat er mogelijk toch gevaar op de loer ligt voor bijvoorbeeld Max Verstappen en andere autosportgrootheden die hun bokalen willen ophalen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert dat het vooral op lokaal niveau veel schade aanricht. “Lokaal schalen we deze uitbraak in op een heel hoog risiconiveau, regionaal gezien is er sprake van hoog risico en wereldwijd van laag risico”, valt terug te lezen in een statement van dertig september.

Het ziektebeeld van Marburg wordt in veel opzichten vergeleken met dat van Ebola. Er is nog geen medicijn beschikbaar voor Marburg; het sterftecijfer ligt momenteel op 88%. Het FIA-gala in Rwanda staat gepland voor dertien december. Coureurs die in de prijzen zijn gevallen, worden verplicht naar het gala te komen. Lewis Hamilton werd in 2021 beboet toen hij toch niet kwam opdagen.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS