Formule 1 • MOTO GP

Ten Kate Racing en Manzi sluiten hoofdstuk van Yamaha YZF-R6 in World Supersport af met vice-kampioenschap

Uitgegeven door HJ van Keulen • 21 oktober 2024 19:55

Stefano Manzi heeft zondagmiddag ook de tweede World Supersport race gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Italiaan was opnieuw oppermachtig en behaalde zijn derde overwinning op rij, waarmee hij het seizoen op de perfecte manier afsloot en de Yamaha YZF-R6 een eervol afscheid heeft gegeven. Glenn van Straalen kwam wederom sterk naar voren en eindigde als twaalfde.

Manzi sluit hoofdstuk van Yamaha YZF-R6 in World Supersport

Na de overtuigende zege op zaterdagmiddag van Stefano Manzi stond zondagmiddag de laatste World Supersport van 2024 op het programma op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Vanaf de eerste startrij kwam Manzi goed weg en schoof hij al gauw op naar de tweede positie. Aan het einde van de eerste ronde reed de Italiaan aan de leiding en deze positie gaf hij tot de finish niet meer weg.

Hiermee behaalde Manzi zijn derde overwinning op rij en zijn vijfde van het seizoen. Met een totaal van 415 punten is de Italiaan als tweede in het kampioenschap geëindigd en met negentien podiumfinishes uit 24 races heeft hij dit seizoen van alle World Supersport coureurs het vaakst op het podium gestaan. Met zijn overtuigende overwinning in de laatste race van 2024 heeft Manzi tevens het zeer succesvolle tijdperk van de Yamaha YZF-R6 afgesloten, de machine waar Pata Yamaha Ten Kate Racing sinds de terugkeer in het WorldSSP kampioenschap in 2021 veel successen mee heeft behaald.

Vanaf de 23e plaats op de grid zou het wederom een zware uitdaging worden voor Glenn van Straalen maar de Nederlander beet zich vast in de concurrentie en kwam gestaag naar voren. Uiteindelijk passeerde hij de finish als twaalfde waarmee hij vier punten aan zijn uiteindelijke totaal van 165 wist toe te voegen. Daarmee is Van Straalen als achtste geëindigd in het World Supersport kampioenschap van 2024.

Stefano Manzi – P1: “Het was een erg spannende race! In het begin, vanaf de eerste startrij, was het niet al te moeilijk om voorop te rijden, vooral nadat Öncü was gecrasht. Daarna had ik een goed ritme en kon ik in de 1’42 rijden. Toen begon ik het een beetje moeilijk te krijgen en kwamen de rijders achter me steeds dichterbij. In elke bocht voelde ik dat er iemand dicht achter me zat, maar uiteindelijk kon ik de race winnen. Het is een fantastische manier om dit seizoen en de laatste race van de R6 af te sluiten.”

Glenn van Straalen – P12: “Vanaf de 23e plaats op de grid kunnen we redelijk tevreden zijn met de twaalfde positie in de race. Als je van zo ver moet komen is het altijd moeilijk. Het voornaamste doel van dit weekend was om de achtste plaats in het kampioenschap veilig te stellen en dat is gelukt. Ik denk dat we een goede race hebben gereden en het seizoen op een mooie manier hebben afgesloten.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “Het was een geweldige race met opnieuw een overwinning van Stefano. Het is een fantastische manier om dit seizoen en ook het tijdperk van de Yamaha YZF-R6 af te sluiten. Zoals in de video op onze social mediakanalen is te zien hebben we geweldige resultaten geboekt in de afgelopen seizoenen. Ook Glenn heeft vandaag weer enorm gestreden en we zijn er heel trots op hoe weerbaar hij is gebleken in de twee races van dit weekend. Het was een lang seizoen voor iedereen en na de officiële huldiging van vanavond gaan we ons vol gas voorbereiden op het nieuwe seizoen. Veel details zullen nog bekendgemaakt worden en die zullen we aankondigen wanneer het zover is.”