Formule 1 • MOTO GP

Zonta van den Goorbergh achtste op de grid in Misano na beste kwalificatie van het seizoen

Uitgegeven door HJ van Keulen • 21 september 2024 21:27

Het RW-Idrofoglia Racing GP team heeft een goede kwalificatiedag gehad van de Grand Prix van Emilia Romagna op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Zonta van den Goorbergh behaalde zijn beste kwalificatieresultaat van het seizoen met de achtste plaats terwijl Barry Baltus rechtstreeks naar Q2 kon. De Belg eindigde als zestiende in de tweede kwalificatiesessie maar kwam slechts een tiende tekort op een plaats in de top acht.

RW-Idrofoglia Racing GP team - Zonta van den Goorbergh – P8

Met een vijftiende tijd voor Barry Baltus en een achttiende tijd voor Zonta van den Goorbergh begon het tweede raceweekend vrijdag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli goed voor RW-Idrofoglia Racing GP. De doelstelling was echter om met beide rijders in Q2 te komen, daarvoor moest er zaterdagochtend in de tweede en afsluitende training nog hard gereden worden. Baltus reed hierin een keurige dertiende tijd en kon rechtstreeks naar Q2 terwijl Van den Goorbergh als twintigste eindigde en zich daardoor in Q1 moest melden.

In deze Q1 sessie reed de Nederlander een 1’35.351 waarmee hij de snelste coureur was en door kon naar Q2. In de tweede kwalificatiesessie kon Van den Goorbergh zijn rondetijd net niet aanscherpen maar met een 1’35.380 kwalificeerde hij zich als achtste: het beste kwalificatieresultaat van het seizoen. Baltus reed een 1’35.491 in Q2 en was daarmee slechts een tiende langzamer dan zijn teamgenoot, echter betekende het gezien de minimale verschillen in de Moto2 klasse dat hij zondag als zestiende op de grid staat.

Zonta van den Goorbergh – P8: “Ik ben blij met hoe het vandaag geëindigd is. We hadden wat veranderingen gedaan voor de training van vanochtend maar dat pakte helaas niet uit zoals gehoopt. Ons doel was om direct in Q2 te staan maar dat lukte niet, het gevoel was niet goed en ik zat constant op de limiet. We zijn daarna samen gaan zitten om een aantal grote veranderingen door te voeren voor de middag, anders zou het een hele moeilijke dag worden. Dat was risicovol maar het heeft zich uiteindelijk wel uitbetaald met een P1 in Q1 en een P8 in Q2. Het staat allemaal bizar dicht op elkaar en ik heb niet mijn ideale ronde gereden, maar met de achtste positie kan ik natuurlijk niet ontevreden zijn. Vanaf hier kunnen we morgen een goede race rijden, al zal dat zeker niet gemakkelijk worden. Ik heb niet zoveel ronden gereden met deze setup maar we gaan er het beste van maken, hopelijk kunnen we een mooi resultaat mee naar huis nemen.”

RW-Idrofoglia Racing GP team - Barry Baltus – P16

Barry Baltus – P16: “Het was eerlijk gezegd geen slechte dag. Het is lang geleden dat we rechtstreeks naar Q2 gingen dus dat is goed, daar ben ik blij om. Uiteindelijk is het resultaat in Q2 een beetje teleurstellend, maar over het algemeen is het weekend tot nu toe positief. Het gevoel met de motor wordt steeds beter dus we zijn op de goede weg, we hebben dit weekend een grote stap gemaakt. Zoals ik al zei ben ik niet helemaal blij met de positie maar wel met de rondetijd. P16 is niet wat we willen, maar het scheelt maar een tiende van een seconde met een plaats in de top zes. De verschillen zijn erg klein in de Moto2 maar ik ben blij en kijk ernaar uit om morgen een goede race te rijden.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Ik denk dat we vandaag best wel tevreden mogen zijn, we zijn heel sterk voor de dag gekomen. De zestiende plaats van Barry laat dat misschien niet direct zien maar het verschil tussen de achtste en de zestiende tijd is slechts een tiende. Dat is hoe klein de verschillen momenteel zijn in de Moto2, het is super competitief. Na een misschien wat moeizame vrijdag hebben beide rijders vandaag een hele sterke prestatie geleverd. De achtste startplaats van Zonta geeft een hele goede uitgangspositie voor morgen, maar daar is de kanttekening wel dat je de eerste ronde moet zien te overleven. Als dat beide rijders lukt dan verwacht ik dat ze allebei een mooi resultaat kunnen behalen.”

De Moto2 race over 22 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zondagmiddag al om 11:15 uur van start, dit is een uur eerder dan gebruikelijk.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS