Formule 1 • MOTO GP

Barry Baltus P7 in intense Moto2 race op Phillip Island, DNF voor Zonta van den Goorbergh

Uitgegeven door HJ van Keulen • 21 oktober 2024 21:20

Barry Baltus is zondag als zevende gefinisht in de Australische Grand Prix op het Phillip Island Grand Prix Circuit. De snelle Belg wist zich knap staande te houden in een aantal felle duels, waarmee hij zijn tweede top-tien finish van het seizoen behaalde. Voor Zonta van den Goorbergh kwam de Moto2 race in Australië al vroeg ten einde wegens een crash.

Baltus wordt zevende in intense Moto2 race op Phillip Island

Vanaf de vijfde plaats op de grid kwam Baltus niet goed weg en na twee ronden was hij teruggevallen naar de dertiende positie. Dankzij een sterk racetempo wist de Belgische coureur echter weer snel naar voren te komen, waarbij hij flink moest vechten in de groep waarin gestreden werd voor de vierde positie. Het was over en weer tussen Baltus en zijn concurrenten waarna hij uiteindelijk als zevende over de finish kwam. Het is zijn beste resultaat sinds de seizoensopener in Qatar en met 40 punten staat hij nu negentiende in het kampioenschap.

Vanaf de achttiende plaats zou het voor Van den Goorbergh een moeilijker verhaal worden. Omdat zijn gevoel met de machine niet optimaal was, was het lastig om naar voren te komen waarna het in de vijfde ronde misging. Na een kleine schuiver mocht de Nederlander zijn weg niet vervolgen waardoor hij geen punten mee kon nemen naar het volgende Grand Prix weekend.

Barry Baltus – P7: “Ik ben blij met de race van vandaag. Het is lang geleden dat ik zo genoten heb van een race en lang geleden dat ik me zo goed voelde. De start was niet geweldig en ik verloor wat posities, maar ik bleef kalm en slaagde erin om weer naar voren te gaan. Uiteindelijk gebruikte ik iets te veel van mijn achterband waardoor ik niet meer voor die top vijf kon vechten, maar toch was het een goed resultaat. Ik hoop dat we de komende races zo door kunnen gaan.”

Zonta van den Goorbergh – DNF

Zonta van den Goorbergh – DNF: “Het was een moeizaam weekend waar het op geen enkel moment echt ‘klikte’. We weten niet echt waarom ik geen goed gevoel met de motor kon krijgen en tijdens de race hadden we dezelfde problemen als op zaterdag, met name in de snelle gedeelten. Het was een lastige race waarbij ik uiteindelijk rechtdoor schoot wegens een valse neutraal, ik mocht na een kleine crash niet meer verder waardoor mijn wedstrijd erop zat. We moeten analyseren waarom we het dit weekend zo moeilijk hadden ervoor zorgen dat we dit in de komende weekenden kunnen voorkomen. Nu gaan we naar Thailand waar het in ieder geval een stuk warmer zal zijn.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “We hebben een fantastisch resultaat behaald met Barry, nadat hij gisteren al een hele goede startpositie had bemachtigd. De start was behoorlijk lastig voor hem waar hij wat plaatsen verloor maar vervolgens had hij een heel goed ritme. Wie de race gekeken heeft, heeft gezien dat hij een aantal geweldige inhaalacties heeft uitgevoerd. In de slotfase had hij net niet genoeg over om de aansluiting bij Agius te houden maar de zevende plaats is een prachtig resultaat. Ik ben heel blij voor hem en voor het team, het was echt een race waarbij je van de spanning niet stil kon zitten.

Zonta had een lastig weekend en had vanaf het begin moeilijkheden om de juiste snelheid te vinden. Het is nou eenmaal een heel moeilijk circuit met hoge snelheden en er moet heel hard gewerkt worden om de machine op de juiste plaats te krijgen. In de race schoot de machine in de neutraal met een kleine schuiver als gevolg, dan weet je dat je race erop zit. Dat is erg jammer, zeker gezien het geweldige resultaat van twee weken geleden.

Nu gaan we naar Thailand toe waar onze beide rijders opnieuw goede kansen hebben op mooie resultaten. Ik heb er vertrouwen in dat we het daar weer goed kunnen gaan doen.”

De volgende Grand Prix wordt komend weekend, van 25 t/m 27 oktober, verreden op het Chang International Circuit in Thailand.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS