Formule 1

Hoofdstrateeg Mercedes F1 erkent fout: 'Dit hadden we anders moeten doen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 september 2024 14:53

Lewis Hamilton was afgelopen weekend uitzinnig van vreugde na de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore. De Brit bekroonde zijn, naar eigen zeggen, ‘beste zaterdag van het jaar’ met een derde startplek. Heel lang kon de zevenvoudig wereldkampioen echter niet genieten van zijn sterke uitgangspositie; Hamilton finishte de race uiteindelijk als zesde. In een video op het YouTube-kanaal van Mercedes erkent James Allison, de hoofdstrateeg van de Zilverpijlen, dat het team een fout beging met de strategie.



Vrijwel iedereen op de grid koos ervoor op mediumbanden te starten. Hamilton ging echter tegen de stroom in, op advies van de strategen, en startte op softs. Volgens Allison hadden ze dat beter niet kunnen doen. “We hadden niet op de softs moeten beginnen, dat was een fout. Als we de tijd terug konden draaien, hadden we hetgeen gedaan de mensen om ons heen ook deden: starten op mediums.”

De ingenieur verklaart waarom de Formule 1 renstal ervoor koos Hamilton op zachter rubber te laten vertrekken. “De redenering was dat softs er meestal voor zorgen dat je makkelijker wegkomt en zodoende één of twee plekjes kan pakken bij de start.” Maar Mercedes kwam er al vrij snel achter dat het team zich had misrekent, de banden sleten sneller dan verwacht.

“We hadden vooraf niet verwacht dat we zoveel moeilijkheden zouden ervaren met de zachte banden. We hoopten er voordeel uit te halen door één of twee plekjes op te schuiven, maar dat plan pakte niet uit zoals we ons voorstelden. Op basis van eerdere races in Singapore hoopten we dat de mindere kanten van de zachte band minder zouden opvallen, omdat het hier doorgaans moeilijk is om in te halen en het vaak lang duurt voordat de snelheid is opgebouwd. Maar we pakten geen plekken en in ronde vijf zat de pace er al goed in”, besluit Allison zijn uiteenzetting over de strategie van Hamilton.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS