Karting • Belgisch Kampioenschap

Karttalent Ties van Wijk blijft vrolijk winnen: nu zege in BMC! "Als team weer het hele podium"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 augustus 2024 02:06

KERPEN - Ties van Wijk is afgelopen weekeinde onverdroten verdergegaan met winnen in het karten. Het veertienjarige toptalent uit Hoenzadriel won zondag in Kerpen ook de derde ronde van het BMC-kampioenschap. Dat deed hij op zeer overtuigende wijze door in de Rotax Max Junioren-klasse genadeloos alle drie de races te winnen.

Ties van Wijk Bouvin Power

“Het ging weer flink goed”, zei Ties met een lach. “Van de zes races over drie rondes hebben we er vijf gewonnen.” Ook afgelopen weekeinde won hij dus alle drie de races. “We staan goed aan kop, ik heb nu rond de twintig punten voorsprong op de nummer twee, mijn teamgenoot. Mijn zelfvertrouwen is wel echt goed. En als team hebben we weer het hele podium bezet. Dat voelde heel goed. De snelheid in Kerpen was heel goed en het racen zelf ook.”

Al in de trainingen liet de coureur van topteam Bouvin Power met zijn uitstekende rondetijden zien dat hij ver voorin kon meedoen. “Ik kon in mijn eentje heel goed een snel rondje rijden. Ook zonder slipstream en dan ook heel constant. Dat constante was de sleutel tot het weekend. In de kwalificatie reed ik uiteindelijk naar de derde tijd. Ik kon geen toprondje eruit trappen omdat ik hier en daar een foutje maakte.”

Niettemin was zijn P3 alleszins goed genoeg om te kunnen meedoen om de overwinning. En Ties wist dat zijn snelheid daar zeker goed genoeg voor was. “Tijdens de eerste heat zakte ik wel nog terug om een crash te ontwijken met de nummer één. Hij ging half dwars, spinde net niet, maar ik verloor daardoor wel twee plekken. Daarna ben ik snel naar de nummer een toegereden en vanaf dat moment was het stuivertje wisselen tussen ons. In de laatste drie rondjes leidde ik en in de voorlaatste ronde ben ik weggereden omdat ze achter me begonnen te knokken om plaats twee. Toen kon ik dus even ademhalen.”

In de prefinale werd Ties in ronde drie ingehaald door de nummer twee. Even later haalde ook de nummer drie hem in vanwege het slipstreameffect. “Ik heb toen een paar rondjes enigszins rustig achter hen gereden en ze later een voor een teruggepakt. Ik wist dat ik heel snel was en dat de slipstream in Kerpen heel groot was. Daardoor pakte ik in de twee-na-laatste ronde de koppositie en reed daarna van de anderen weg omdat de nummer twee van de baan ging. Daardoor was de slipstream voor de anderen daarachter gebroken.”

Met dat fraaie resultaat op zak mocht Ties de finale van poleposition beginnen. “Bij de start ben ik gemakkelijk eerste gebleven. Ik was in de eerste paar rondes heel snel en sloeg een gat. De nummer twee was op een gegeven moment iets sneller dan ik. Met nog vier ronden te gaan had ik nog maar een gat van vier tienden over en toen maakte ik een remfoutje. Hij kwam op mijn bumper te rijden en ik moest verdedigen. Maar ik hield hem achter me en won dus de finale.”

Ties van Wijk

Een meer dan tevreden Ties noemde die overwinning een ‘goede voorbereiding voor de BNL-wedstrijd van over twee weken’. Die race wordt namelijk op hetzelfde circuit verreden. In dat kampioenschap staat het talent uit Gelderland vierde. “Ik ga voor goede podiumklassering in de eindstand. Ik denk dat ik ook dan kan meedoen voor de overwinning!”

Ties van Wijk bedankt zijn vader en moeder, zijn broer Yort, Birger Bouvin, Vincent France, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS