Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche gaat naar de vijfde FIA WEC-ronde in Sao Paulo als leider in het constructeurskampioenschap en LMGT3

Uitgegeven door Peter Vader • 11 juli 2024 12:10

Porsche Penske Motorsport is vastbesloten zijn voorsprong in het FIA World Endurance Championship in de vijfde ronde van het seizoen te verdedigen. Voor het eerst in tien jaar keert het kampioenschap van 12 tot en met 14 juli terug naar Brazilië. Het Autódromo José Carlos Pace in São Paulo zal gastheer zijn van de zes uur durende race. Het fabrieksteam gaat de strijd aan met twee Porsche 963-racewagens van 512 kW (696 pk). Porsche-klantenteams Hertz Team Jota en Proton Competition nemen deel met nog eens drie hybride prototypes uit Weissach in de Hypercar-topcategorie. In de LMGT3-klasse zet het winnende team van Le Mans, Manthey, een paar Porsches 911 GT3 R in.

Porsche @ 6 Hours Sao Paulo preview Foto 1Porsche Penske Motorsport (#5), Matt Campbell (AUS), Michael Christensen (DK), Frederic Makowiecki (F)

Porsche Penske Motorsport streeft ernaar de geweldige prestaties van de eerste drie ronden van het seizoen in Zuid-Amerika voort te zetten. De sportwagenfabrikant keert met mooie herinneringen terug naar Brazilië: tijdens de laatste WEC-race in Interlagos tien jaar geleden behaalde het toenmalige Porsche-team zijn allereerste overwinning met de 919 Hybrid. Het fabrieksteam is nu vastbesloten om komend weekend een vergelijkbaar resultaat te bereiken. Porsche gaat aan de race beginnen als leider van het wereldkampioenschap voor fabrikanten, samen met klantenteam Hertz Team Jota en fabriekscoureurs Kévin Estre uit Frankrijk, André Lotterer uit Duitsland en de Belg Laurens Vanthoor bovenaan de team- en coureurspuntentabel.

“Het Formule 1-circuit in Interlagos heeft een speciaal hoofdstuk in de geschiedenisboeken van de Porsche-autosport: het was daar dat de onvergetelijke zegereeks van de Porsche 919 Hybrid echt van de grond kwam”, zegt Thomas Laudenbach, terugdenkend aan de eerste overwinning met de LMP1-racewagen die die het daarna presteerde om Le Mans driemaal te winnen. De vicepresident van Porsche Motorsport voegt hieraan toe: “Ik ben benieuwd hoe goed onze Porsche 963 presteert op het aloude circuit. Na de teleurstelling van Le Mans hebben we een grondige analyse ondergaan. Vanaf nu moeten we opnieuw het potentieel van onze auto’s ten volle benutten en resultaten behalen zoals die in de eerste drie races van het jaar. We hebben één doel: wereldkampioen worden! Om dit te kunnen doen, moeten we in Brazilië zoveel mogelijk punten scoren.”

Porsche @ 6 Hours Sao Paulo preview Foto 2Hertz Team Jota (#38), Jenson Button (VK), Phil Hanson (VK), Oliver Rasmussen (DK); Hertz Team Jota (#12), Will Stevens (VK), Callum Ilott (VK), Norman Nato (V)

“Alle teams en fabrikanten in het FIA WEC begeven zich met hun voertuigen op onbekend terrein”, zegt Urs Kuratle, Director Factory Motorsport LMDh. “We kunnen niet terugvallen op de huidige gegevens over bandenslijtage, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk te leren in de vrije trainingen en deze inzichten snel over te brengen naar de afstelling van de auto. De baan heeft van alles wat: snelle passages, smalle stukken maar ook golvende stukken. Ik ben ervan overtuigd dat we een van de beste kanshebbers voor de overwinning zullen zijn. Ik ben benieuwd hoe de enthousiaste Braziliaanse autosportfans ons zullen ontvangen.”

“Het was een vrij krappe ommekeer tussen Le Mans en São Paulo, maar het team in Mannheim heeft fantastisch werk geleverd door onze twee Porsche 963 te strippen en opnieuw op te bouwen”, zegt Jonathan Diuguid, Managing Director Porsche Penske Motorsport. “Sommige van onze crew en coureurs hebben al eerder op Interlagos deelgenomen, maar in wezen is het weer een nieuw circuit op de kalender. Dit betekent dat we verfrist en klaar moeten zijn om sneller dan onze rivalen het beste uit de omstandigheden te halen. We streven ernaar onze voorsprong op het wereldkampioenschap in Brazilië uit te breiden.”

De race
Op het Autódromo José Carlos Pace in Interlagos, aan de rand van de metropool São Paulo, wordt de zes uur durende race gehouden. Sinds de bouw in 1942 zijn er 40 Formule 1 Grands Prix verreden op het 4,309 kilometer lange circuit. Tussen 2012 en 2014 werden in het FIA World Endurance Championship drie races gehouden op het vaste circuit, dat tegen de klok in wordt gereden.

De FIA WEC zal in juli voor het eerst in São Paulo racen. Terwijl Centraal-Europa geniet van het hoogtepunt van de zomer, bevindt het Zuid-Amerikaanse Brazilië zich midden in de winter. De gemiddelde maximumtemperatuur in Interlagos in de koudste maand van het jaar bedraagt echter nog steeds een zwoele 23 graden Celsius. Statistisch gezien is de kans op regen aanzienlijk lager dan bij eerdere evenementen in september (2012 en 2013) en november (2014).

Porsche @ 6 Hours Sao Paulo preview Foto 3Proton Competition (#99), Neel Jani (CH), Julien Andlauer (F)

Michael Christensen (Porsche 963 #5): “We hadden graag het podium van Le Mans willen beklimmen, maar helaas mocht dat niet zo zijn. Wat is de beste manier om teleurstellingen te vergeten? Stap in de auto, race opnieuw en win! Dit is mijn eerste evenement in São Paulo en ik ben enthousiast. Sommige teams streden daar tien jaar geleden – maar niet met de huidige auto’s en de nieuwste generatie banden. Bovendien is de track sindsdien behoorlijk veranderd. We hebben dus nog veel nieuwe dingen te ontdekken. Dat is goed."

André Lotterer (Porsche 963 #6): “Ik reed in de begindagen van het FIA WEC met de Audi LMP1-auto in São Paulo. Ik won in 2013 en het jaar daarvoor eindigde ik als tweede op het podium. Het is heerlijk om daar nu terug te gaan. Brazilië heeft een fantastische autosportcultuur. Daar komen veel bekende coureurs vandaan. De fans zijn altijd optimistisch. Het is erg leuk. Ik zou daar graag opnieuw willen winnen – liefst volgend weekend met mijn teamgenoten Kévin Estre en Laurens Vanthoor en de ploeg. We willen een stap dichter bij de titel komen."

Porsche @ 6 Hours Sao Paulo preview Foto 4Porsche Penske Motorsport (#6), Kevin Estre (V), Andre Lotterer (D), Laurens Vanthoor (B)

Callum Ilott (Porsche 963 #12): “Het is ongelooflijk cool om naar Brazilië te gaan voor de volgende etappe van het kampioenschap. Interlagos is een bijzonder circuit met een lange geschiedenis in de autosport. Er zijn daar veel gepassioneerde fans die de autosport leven en ademen. Ik denk dat de race zelf heel spannend en veelbewogen zal zijn, omdat het een behoorlijk krap en uitdagend circuit is. Fans kunnen zich verheugen op racen boordevol actie. Ik kijk er echt naar uit."

Jenson Button (Porsche 963 #38): “Ik kijk ernaar uit om terug te keren naar Interlagos. Acht jaar geleden was ik er voor het laatst, maar ik heb zoveel mooie herinneringen aan het circuit. Het was daar dat ik in 2000 mijn eerste punten in de Formule 1 scoorde met een zesde plaats. Ik won er ook het Wereldkampioenschap in 2009 en mijn laatste Grand Prix in 2012. Dat maakt deze plek voor mij persoonlijk zo iconisch. De Braziliaanse fans zijn fantastisch en zo gepassioneerd: ze houden van hun autosport. Als coureurs genieten we enorm van het circuit, het is vloeiend en snel. Het racen in meerdere klassen in het WEC betekent veel inhalen. Het wordt op een goede manier een enorme uitdaging.”

Neel Jani (Porsche 963 #99): “Precies tien jaar geleden heb ik voor het laatst deelgenomen aan São Paulo. Het was een onvergetelijk weekend voor mij en mijn teamgenoten Marc Lieb en Romain Dumas in de LMP1-auto. Met de Porsche 919 Hybrid behaalden we onze allereerste overwinning. Wat een geweldige herinneringen. De baan heeft een zeer krap infield. Vooral langzamer verkeer is daar lastig. We hopen voort te bouwen op onze prestaties op Spa-Francorchamps. Le Mans was niet bepaald ideaal, dus we streven ernaar om het deze keer beter te doen.”

Richard Lietz (Porsche 911 GT3 R #91): “Ik ben een van de coureurs die het circuit in São Paulo kent. Deze ervaring en het feit dat we daar een tijdje geleden hebben getest, zijn van onschatbare waarde. De auto en de banden staan onder enorme druk. En het zal inspannend zijn voor ons als coureurs – deels omdat we tegen de klok in rijden, wat betekent dat we meer bochten naar links moeten maken dan normaal. Onze klasseoverwinning op Le Mans was geweldig, maar nu we aan de leiding staan in het kampioenschap, is onze auto geladen met veel meer BoP-ballast. Dat maakt het werk in Interlagos nog lastiger.”

Joel Sturm (Porsche 911 GT3 R #92): “Dit is mijn eerste keer dat ik deelneem aan São Paulo, maar ik ben zeker niet de enige. Het circuit is voor velen van ons compleet nieuw terrein. Ik kan niet wachten! Na onze pech in Le Mans zien we er in het kampioenschap niet zo sterk uit als voorheen. Nu moeten we de zaken omdraaien – idealiter met nog een klasseoverwinning. Momenteel staan we op de eerste plaats met onze merkcollega’s. We mikken op de titel, dus we moeten zoveel mogelijk punten scoren in Brazilië.”

Porsche @ 6 Hours Sao Paulo preview Foto 5
Manthey Pure Rxcing (#92), Alex Malykhin (VK), Joel Sturm (D), Klaus Bachler (A)

Het tijdschema (lokale tijd, CEST -5 uur):

Vrijdag 12 juli
10:45 – 12:15 uur: Vrije training 1
15:15 – 16:45 uur: Vrije training 2

Zaterdag 13 juli
10:30 – 11:30 uur: Vrije training 3
14:30 – 14:42 uur: Kwalificatie LMGT3
14:50 – 15:00 uur: Hyperpole LMGT3
15:10 – 15:22 uur: Kwalificatie Hypercar
15:30 – 15:40 uur: Hyperpole Hypercar

Zondag 14 juli
11:30 – 17:30 uur: Race

Een overzicht van de Porsche-teams

Hypercar (Porsche 963):
Porsche Penske Motorsport #5: Matt Campbell (AUS), Michael Christensen (DK), Frédéric Makowiecki (F)
Porsche Penske Motorsport #6: Kévin Estre (F), André Lotterer (D), Laurens Vanthoor (B)
Hertz Team Jota #12: Will Stevens (VK), Callum Ilott (VK), Norman Nato (V)
Hertz Team Jota #38: Jenson Button (VK), Phil Hanson (VK), Oliver Rasmussen (DK)
Protoncompetitie #99: Julien Andlauer (V), Neel Jani (CH)

LMGT3 (Porsche 911 GT3 R):
Manthey EMA #91: Yasser Shahin (AUS), Morris Schuring (NL), Richard Lietz (A)
Manthey PureRxcing #92: Alex Malykhin (VK), Joel Sturm (D), Klaus Bachler (A)

TV/Stream
De Duitse gratis tv-zender Sport1 zendt op zondag 14 juli vanaf 16.15 uur een live uitzending uit van de openingsetappe van de race en de slotfase vanaf 20.15 uur en biedt in de week na het evenement uitgebreide reportages. Eurosport2 zal ook hoogtepunten uit de vijfde ronde op televisie uitzenden. De op kosten gebaseerde FIA ​​WEC-app biedt live timing en een livestream van de kwalificatie en de hele race.

Porsche in Sao paulo Foto 3Porsche 911 GT3 R, Manthey EMA (#91), Yasser Shahin (AUS), Morris Schuring (NL), Richard Lietz (A)



FIA WEC Sao Paulo event banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS