Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota wint FIA WEC-race in Sao Paulo terwijl Porsche Penske een dubbel podium veiligstelt + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 15 juli 2024 05:30

Toyota Gazoo Racing heeft de vijfde ronde van het FIA World Endurance Championship, de Rolex 6 Hours of Sao Paulo, gewonnen, nadat de Japanse fabrikant tot nu toe het beste resultaat van het seizoen claimde met twee Top 4-plaatsen. Bij de terugkeer van het WEC naar Brazilië in meer dan tien jaar, pakte de #8-Toyota Gazoo Racing GR010 Hybrid Hypercar, bestuurd door Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa, de eindzege op Interlagos, dat dit weekend door 73.205 fans werd bezocht. Het resultaat markeerde ook het eerste podium van het jaar voor Toyota met startnummer 8.

FIA WEC 6 Hours Sao Paulo winnaars Toyota Nr8 Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo HirakawaRacewinnaars met #8-Toyota Ryo Hirakawa, Sebastien Buemi en Brendon Hartley

Het winnende trio profiteerde van een probleem met de brandstofdruksensor van de zusterauto met nummer 7, bestuurd door Mike Conway, Kamui Kobayashi en Nyck de Vries. Dit probleem halverwege de race, kostte het team drie minuten in de pits, waardoor de nummer 7 achterin het Hypercar-veld terechtkwam. De teamleden verrichtten echter geweldig werk door tijd terug te winnen, om uiteindelijk als vierde te eindigen.

Porsche Penske Motorsport kende opnieuw een sterk weekend na het veiligstellen van een dubbel podium met zijn tweetal Porsche 963 Hypercars. Auto #6 kreeg een lekke band tijdens het openingsuur, maar Laurens Vanthoor, Kevin Estre en Andre Lotterer reden een fantastische race en finishten 1m08s achter racewinnaar Toyota en veroverden zo de tweede plaats.

Het podium werd compleet gemaakt door de Porsche Penske 963 Hypercar met nummer 5 van Michael Christensen, Matt Campbell en Frederic Makowiecki. Het trio zou waarschijnlijk op P2 zijn geëindigd als er nu halverwege de race niet wat problemen waren met de achterkant van hun 963. Na het dubbele podium van Porsche Penske zet het Duitse merk zijn voorsprong in het FIA Hypercar World Endurance Manufacturers’ Championship voort met een totaal van 126 punten, terwijl ze Toyota (122 punten) en Ferrari (109 punten) voor blijft.

De #51-Ferrari AF Corse, bestuurd door James Calado, Antonio Giovinazzi en Alessandro Pier Guidi, completeerde de Top-5. De 499P Hypercar werd op de finishlijn gepasseerd door de Toyota van Kamui Kobayashi, die in de laatste ronden van de race een geweldige inhaalactie deed op de rode auto van het merk met het logo met het steigerende paard. Kobayashi passeerde met 3,824 seconden voorsprong de finishlijn.

Zesde overall was de nummer 50 Le Mans-winnende Ferrari 499P Hypercar, bestuurd door Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen. Als zevende eindigde de #38-Hertz Team JOTA-crew, bestuurd door Jenson Button, Phil Hanson en Oliver Rasmussen. Het trio pitte voor een stop-and-go vanwege een technische overtreding in het laatste uur van de race, waardoor ze hun vierde positie verloren.

Peugeot TotalEnergies had een bemoedigend weekend nadat de herziene Peugeot 9X8 met nummer 93, bestuurd door Mikkel Jensen, Nico Mueller en Jean-Eric Vergne, een foutloze race had gereden en de achtste plaats claimde. De negende overall was voor de #15-BMW M Team WRT met de BMW M Hybrid V8, terwijl de #36-Alpine A424 de top tien completeerde en het laatste punt in het Hypercar-klassement claimde.

Cadillac Racing beleefde een moeilijk weekend, toen de #2-V-Series R als 13e eindigde vanwege remproblemen, terwijl Lamborghini Iron Lynx de race op de 17e plaats eindigde – de SC63 werd gehinderd door een lekke band en een extra pitstop. Uiteindelijk trokken Isotta Fraschini en de Tipo 6-C zich terug uit de race vanwege motorproblemen. In de FIA World Cup voor Hypercar Teams behaalde Hertz Team JOTA de eerste en derde plaats, terwijl Proton de tweede plaats claimde.

Het FIA WEC-seizoen beleeft nu een korte zomerstop voordat het kampioenschap van 30 augustus tot en met 1 september terugkeert naar de Verenigde Staten voor de zesde ronde van het seizoen, de Lone Star Le Mans op het Circuit of The Americas in Austin, Texas!