Autosport BE • BELCAR

Talent Andres Beers flikt het als zestienjarige piloot: winst in de 24 uur van Zolder!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 augustus 2024 19:20

ZOLDER - Andres Beers heeft een absoluut topdebuut beleefd in de 24 uur van Zolder. De pas zestienjarige piloot uit Broechem won zondag met zijn team IC Motorsport by Car Care Peeters razendknap de CT-klasse. De gehele race bleven Andres en zijn teamgenoten gevrijwaard van grote problemen en denderden linea recta naar de triomf.

null

Andres’ overwinning in de TC-klasse leverde hem ook nog eens de zestiende plaats overall op. Een zeer verdienstelijk resultaat in een veld van veertig auto’s, mag je wel zeggen. “Ja, dit is een heel mooie prestatie”, zei een dolblije Andres. “Ik wist dat de top drie mogelijk was. We hadden een rap team. Maar de eerste plaats hadden we echt niet verwacht.”

Hoe hij er dan toch in geslaagd was de race naar zijn hand te zetten? “De concurrenten hadden probleempjes. En wij zijn alleen een keer binnengekomen om de remblokken te vervangen. Daardoor hadden we richting het einde negen rondes voorsprong en konden we het in die fase van de race wat rustiger aan doen. Gewoon de auto sparen en geen risico’s pakken.”

Zeker door het droomresultaat zal Andres zijn eerste 24uurs-race nooit vergeten. “Het was heel intensief maar ook heel speciaal om te beleven”, aldus de snelle Vlaming. “Je hebt van tevoren een planning waarop staat wie wanneer gaat rijden, hoe alles gaat verlopen, maar tijdens de race verandert alles.”

null

Dat kreeg de piloot die vroeger kartte voor DFK Racing al snel in de gaten. Andres: “Ik deed de start, maar na anderhalf uur begon het heel hard te regenen en dat veranderde de planning. Samen met het team hebben we heel goed kunnen bespreken hoe het verder zou gaan. Het team heeft het heel goed gedaan.”

Uiteindelijk reed Andres drie stints. De tweede en derde begonnen rond 1.30 uur ’s nachts en even na 8.00 uur ’s morgens. “Slapen heb ik niet veel gedaan. Ik denk maar anderhalf uur. De auto’s zijn zo verschrikkelijk luid dat je op het circuit niet echt kunt slapen. Ik kon alleen de ogen dichtdoen. Daar had ik wel last mee.”

Gelukkig slaagde Andres er voorafgaand aan zijn tweede stint toch in nog een halfuurtje te slapen. “Toen ik weer in de auto sprong, was de baan droog en voelde ik me uitgerust. Het waren voor mij dus ideale omstandigheden. Tijdens mijn derde stint was ik iets meer moe en heb ik het iets rustiger aangedaan. We hadden toen ook al redelijk wat voorsprong.”

Al met al verliep de hele race vlotjes voor Andres en zijn team. Dat had hem niet echt verbaasd. “Ik had dit jaar al redelijk wat wedstrijden met dit team gereden. We kenden iedereen dus al goed. En tijdens de race was mijn zus Cato kinesist. Zij heeft iedereen goed gemasseerd. Ik ben heel trots op iedereen.”

Het blijft bijzonder dat een jonge piloot als Andres wint zonder ooit eerder een 24 uursrace te hebben gereden. En ook qua endurance-rijden heeft Andres niet al te veel ervaring. “Ik vind het heel speciaal dat ik dit mocht meemaken op zestienjarige leeftijd. Ik vind dit ook veel leuker dan een sprintwedstrijd. Je zit langer in de auto en er kan meer gebeuren. Dat vind ik plezant. Hiervoor heb ik andere Belcar endurancewedstrijden gereden, maar die waren voor mij twee keer een uur rijden.”

null

Wat Andres betreft, blijft hij zich dus voorlopig focussen op de enduranceracerij. Zijn plannen voor volgend jaar zijn al duidelijk. Dan gaat hij in een BMW M240 opnieuw het Belcar Endurance-kampioenschap rijden. En dus ook weer de 24 uur van Zolder. “We gaan nog zien wat er verder nog mogelijk is. Mijn grote droom is om ooit NASCAR in Amerika te rijden en ik zou ook graag een keer een 24 uur van Le Mans rijden. Als dat lukt, zou dat wel een hoogtepunt zijn.”

Maar eerst heeft hij dit seizoen nog twee races in het Belcar-kampioenschap. De eervolgende is op het circuit van Anneau du Rhin. Op de Franse piste kan het niet meer fout voor Andres. Hij heeft in de TC-klasse al zoveel punten dat hij eigenlijk al kampioen is. “Maar we willen elke race zo goed mogelijk presteren. We gaan er weer vol voor!”

Andres bedankt: mijn mama, papa, m’n zus Chine, Stephanie & Joshua. Lenny de teamchef, mechaniekers, chef-kok en het hele team, Ian Gepts, Cedric Baeten.

Andres Beers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Antwerp Gold Center, Your watches, Speedwear, Renovatie Martinez, Neujens Interieurbouw, Led Visions, Vercom International, Car Care Peeters, Rational, Biga Wines, Grand Cru Caviar by Big Concepts, Topspeed, Tdl Logistics, Icefactory Europe en The Clear Ice Company.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS