Formule 1

Xclusief: Juan Manuel Correa vier jaar na zijn ongeluk met Anthoine Hubert: "Ik heb nog steeds pijn, artritus en zenuwschade"

Uitgegeven door Frank Korsel • 31 augustus 2023 14:00

Juan Manuel Correa, de man die in één adem wordt genoemd met het overlijden van Anthoine Hubert. Tijdens de sprintrace van de Formule 2 in België gaat het op 31 augustus 2019 verschrikkelijk mis. Bij het omhoog rijden naar Eau Rouge verloor Giuliano Alesi de controle van zijn auto. Hubert moest hierdoor uitwijken en belandde in de bandenstapel. Hij kwam terug op de baan en werd vol geschept door de Charouz van Correa. Ruim anderhalf jaar revalideerde Correa, met een select groepje om zich heen. Hij kreeg namelijk geen steun van de FIA of de Formule 2. In een exclusief interview met RaceXpress zegt de VAR-coureur precies vier jaar na het ongeluk, dat hij ze dat nog altijd kwalijk neemt. Daarnaast heeft hij nog steeds last van het ongeluk.

Juan Manuel Correa Anthoine Hubert

"De crash op Spa was vreselijk en had een enorme impact op mijn leven. Ik lag 14 maanden buiten competitie en moest me door een intensieve herstelperiode heen werken. Het was een periode vol veranderingen en uitdagingen. Mentaal en fysiek was het een enorme test. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd en me gedwongen om snel volwassen te worden en sterker te worden. Ik denk dat deze ervaring me in veel opzichten heeft veranderd en me heeft geholpen om zowel als individu als coureur te groeien", begint Correa openhartig

Correa moest niet alleen zelf herstellen, maar moest ook het verlies van Hubert verwerken. Toch wilde hij terugkomen in de Formule 2, maar dat moest hij, afgezien van een kleine groep mensen om zich heen, helemaal alleen doen. Tegen alle verwachtingen in kreeg hij geen steun van de FIA of de Formule 2: "Ze (FIA en Formule 2) hebben me eigenlijk niet geholpen. Ik heb het allemaal zelf gedaan met mijn eigen team, mijn eigen medische team en mijn familie. Dus ze hebben me eigenlijk niet geholpen. Of ze zich wel of niet bekommerden, dat hebben ze me nooit verteld. Maar ik realiseerde me gewoon dat ik alleen was en dat ik het zelf moest doen. Voor mij was dat prima. Het was niet gemakkelijk, maar ik heb mijn eigen team van artsen opgebouwd, zelf mijn revalidatie gedaan en ben vooruit gegaan. Ik was eigenlijk een beetje geschokt om te beseffen dat ik, na zo'n groot incident, eigenlijk alleen was in dit alles."

Anthoine Hubert

Anthoine Hubert na het winnen van de F2-sprintrace in Paul Ricard

Na een lange periode van herstel keerde de Ecuadoriaan in 2021 terug in de Formule 3 bij ART, bij zijn eerste race stond hij doodsangsten uit: "De eerste race die ik deed na het ongeluk was in Barcelona in de Formule 3. Het was een enorme mentale uitdaging voor mij. Voorafgaand aan die race was ik behoorlijk nerveus, zelfs angstig, omdat het mijn eerste keer was na zo'n lange herstelperiode. Maar ik denk dat het een belangrijke stap was om weer achter het stuur te kruipen en te laten zien dat ik nog steeds competitief kon zijn. Het was een emotioneel moment voor mij, maar het heeft me geholpen om verder te gaan."

Anthoine Hubert


Ondanks alle mooie prestaties die Correa neerzet, onthult hij dat hij nog altijd kampt met de naweeën van zijn crash in Spa-Francorchamps, vandaag precies vier jaar geleden: "Ik heb nog steeds pijn. Ik heb heel weinig mobiliteit in mijn rechterenkel en veel artritis in dat gewricht. Dat veroorzaakt veel pijn. Daarnaast heb ik wat zenuwschade aan mijn linkervoet. Bij de crash waren al mijn botten gebroken, dus het herstel is niet perfect. Ik heb veel pijn en het is een dagelijkse uitdaging, maar ik blijf ermee omgaan en blijf mijn best doen."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS