Formule 1

Altijd wat bijzonders bij Red Bull; Nikolas Tombazis over illegale RB20: "Het is een echte ‘non-storyl’”

Uitgegeven door Peter Vader • 19 oktober 2024 14:02

Het lijkt erop dat er tegenwoordig altijd wel wat bijzonders aan de hand is bij Red Bull. Begin dit jaar konden we uitgebreid genieten van de Horner-saga, daarna trokken de imploderende prestaties van de RB20 de aandacht van de Formule 1-fans. En dit weekend in Austin is er ineens de Red Bull T-tray-zaak. Volgens sommigen zou Red Bull onder leiding van Christian Horner een systeem hebben gebruikt om de hoogte van de auto van Max Verstappen en Sergio Perez in het Parc Fermé aan te passen. Om deze reden verzochten de rivaliserende teams, vooral McLaren en Ferrari, om nader onderzoek, aangezien dit door de regelgeving verboden zou zijn geweest.

Christian_Horner_mechanic_Max_Verstappen bron foto Red Bull Content PoolDe Red Bull T-tray-zaak: Christian Horner legt details uit aan Max Verstappen over een systeem dat onder zijn leiding is toegepast om de hoogte van de auto in het Parc Fermé aan te passen

Geen bewijs
Aan het einde van de sprintkwalificatie in Austin, waar Red Bull met Max Verstappen onverwachts als glorieuze winnaar tevoorschijn kwam, legde de Nikolas Tombazis – racewagenontwerper en tegenwoordig Single Seater Director van de FIA - uit in een interview met Sky Sports. “Tijdens de race in Singapore bleek dat er systemen konden zijn waarmee de hoogte van de vooras van de auto tijdens parc fermé kon worden gewijzigd. Van onze kant was er geen bewijs dat zoiets gebeurde. ”

“Het zou beslist iets illegaals betreffen”
“Het zou beslist iets illegaals betreffen. Om deze reden hebben we, ondanks dat we geen bewijs hadden dat het echt gebeurde, besloten dat het vanaf deze race niet langer mogelijk zou zijn om dit te monteren. Dus als een team een ontwerp heeft waarbij de hoogte gevarieerd kan worden, krijgen ze geen toegang tot het Parc Fermé. Ik denk dat alle teams dit hebben begrepen en dat de situatie momenteel weer onder controle is."

Wat gaat er nu gebeuren met Red Bull?
“Ik denk dat het een ‘non-verhaal’ is ”, aldus Tombazis in reactie op wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor Red Bull. Er gaat dus helemaal niets gebeuren. “Wij van onze kant hebben al het nodige gedaan om de controverse definitief te beëindigen. Zeker in zo’n technisch uitgebalanceerd kampioenschap, is iedereen zeer alert op rivaliserende auto’s. Maar ik herhaal: er is van onze kant niets om ons zorgen over te maken en het is een echt ‘non-verhaal’.”

Grand Prix USA COTA Austin foto 4 Max Verstappen Red Bull RB20 actie achterzijde

Bron foto's: Red Bull Content Pool



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS