Formule 1

Christian Horner toont data van rivaal Max Verstappen: "Lando Norris had die bocht nooit gehaald"

Uitgegeven door Bart • 28 oktober 2024 19:01

Red Bull-teambaas Christian Horner vond de straffen voor Max Verstappen in Mexico erg hard bestraft. Daarnaast kwam de Brit met bewijs dat zijn landgenoot Lando Norris zich ook niet helemaal onbetuigd had gelaten. Bij de eerste aanvaring in bocht 4 zou de McLaren-coureur teveel snelheid hebben meegenomen. Ook denkt Horner dat alle ophef van afgelopen week in Amerika meegespeeld heeft in de beslissingen.

Max Verstappen Lando Norris


Na de race in Mexico reageerde Horner op de incidenten die Verstappen 20 seconden tijdstraf opleverden. "Ten eerste vind ik het erg zwaar om twee straffen van 10 seconden op te leggen", reageerde Horner bij Sky Sports F1. "Er ligt iets fundamenteels aan ten grondslag, het is een reactie op vorig weekend. En daarom is het erg belangrijk dat de stewards en de coureurs samen gaan zitten om het te bespreken."

Horner gaat de straffen niet aanvechten met een right of review zoals McLaren wel deed. "Ze moeten terug naar de basis. Als je aan de buitenkant zit, heb je niet het recht op de bocht. Anders wordt het grote rotzooi in de laatste vier races. Het is belangrijk dat de stewards en de coureurs er samen uitkomen, maar het is nu niet consistent. Het kan allemaal heel gevaarlijk worden als we een dive bomb oké gaan vinden."

Horner komt later met de data van Norris in bocht 4. "Als je de data vergelijkt met Lando's snelste ronde van de race, dan rijdt hij voor het incident met Max 15 km per uur harder en remt hij later. Hij had die bocht nooit gehaald en zou toch al buiten de baan zijn beland. Het wordt gevaarlijk als coureurs aan de buitenkant hun neus ervoor duwen bij de apex en dan claimen dat ze geen ruimte krijgen bij de exit. Op ieder circuit ter wereld geldt dat als je aan de binnenkant zit dat je dan de controle hebt. Dat is één van de basisprincipes van racing."

Met de tweede straf voor het incident in bocht 7 kan Horner wel leven, maar het is volgens hem een uitvloeisel van wat eerder gebeurde. "Max verwachtte dat Lando de positie terug zou geven. Hij zat aan de binnenkant en beide coureurs gingen eraf. Ik snap waarom ze daar zeggen dat je een auto van de baan dwingt. Het was de frustratie dat Lando de positie niet teruggaf voor wat er in bocht 4 gebeurde. Deze dingen kunnen snel escaleren."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS