Formule 1

FIA-president geeft duidelijk signaal af: 'Formule 1 nog altijd in handen van de FIA'

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 oktober 2024 13:00

Hoewel de Formule 1 al een flink aantal jaren floreert, de sport is populairder dan ooit tevoren, is het achter de schermen toch nog steeds rumoerig. De relatie tussen de FIA, de internationale autosportfederatie, en de FOM, het management van de Formule 1, kenmerkt zich door veel opstootjes en onenigheid. In gesprek met Motorsport.com geeft FIA-voorzitter Ben Sulayem een duidelijk signaal af.



Er hebben zich de voorbije jaren veel akkefietjes voorgedaan tussen de twee grootste actoren in het spanningsveld van de Formule 1. In een poging tot verzoening roept de Emiratische FIA-voorman op tot ‘volwassener’ gedrag van de FOM. “Al die onzin die we eerder hebben gehad, dat gedoe over een mogelijke afsplitsing. Kom op, kunnen we ons in hemelsnaam wat volwassener gedragen? Dat gaat toch niet gebeuren.”

Het is echter niet alleen maar kommer en kwijl wat de FIA en FOM betreft, de organisaties komen gestaag dichter bij elkaar, zo lijkt het. Volgens Sulayem is dat vooral te danken vanwege een toenemend begrip vanuit het management van de Formule 1. “De FOM begrijpt de FIA nu. Ze weten nu beter wat de missie van de FOM is.”

Desalniettemin heerst er nog wel wat wrok bij de president, wanneer hij terugkijkt op het begin van zijn periode als voorzitter. “Ik weet niet wat het probleem was de afgelopen tweeënhalf jaar. Wat deed ik verkeerd? Eerlijk waar, als ik om een betere deal vraag voor de FIA moet ik dat dan uit eigen zak betalen? Ik krijg zelf geen stuiver van de FIA. Dus wat is het probleem als ik om betere apparatuur en meer middelen vraag om tot een betere sport te komen?”, vraagt de man uit Dubai zich af.

Sulayem laat het dan ook niet na om te benadrukken wie de touwtjes in handen heeft. “De Formule 1 is nog steeds in handen van de FIA. We verhuren de rechten, we leasen ze aan iemand anders. En dat begrijpen en respecteren we nu allebei”, aldus de Emirati.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS