Formule 1

Iedereen vermoedde het al maar nu is het zeker: Red Bull overwoog om hun Faenza-F1 team weg te doen

Uitgegeven door Peter Vader • 3 oktober 2024 07:02

Een mix van onvervulde verwachtingen, tegenvallende prestaties en reputatieschade leidde er toe dat eigenaar Red Bull op het punt stond om hun team uit Faenza van de hand te doen. Ooit begonnen als een ambitieus en onafhankelijk Minardi, werd het Faenza-team onder de paraplu van Red Bull eerst Toro Rosso, later omgedoopt in AlphaTauri en vervolgens in Racing Bulls. Het vormde het junior-team waarin aanstormend talent zijn ervaring kon opdoen in de Formule 1, om daarna door te stromen naar het Britse Red Bull-team gehuisvest in Milton Keynes. Onder andere Max Verstappen, Carlos Sainz, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda en Alexander Albon begonnen bij Toro Rosso. Maar desondanks wilde het allemaal niet vlotten met de mannen uit Faenza, ondanks de alom geprezen capaciteiten van hun ervaren teambaas Franz Tost, die inmiddels met pensioen is.

Racing_Bulls_2024




Tegengestelde doelen
Racing Bulls, of AlphaTauri, of Toro Rosso, loopt een serieus risico te verdwijnen. Dit nieuws is afkomstig van CEO Peter Bayer, die de touwtjes in handen heeft na de tweede rebranding. Red Bull stond op het punt zijn ‘juniorteam’ op te doeken of te verkopen, ook vanwege de resultaten die al een aantal seizoenen mager waren. De komst van nieuwe investeerders hield het Faenza-team in leven, maar bracht ook een verandering van filosofie met zich mee. In Milton Keynes werd ijverig bestudeerd hoe de reglementen toelieten dat de twee teams als opponenten konden opereren, maar toch ook nog steeds samen kunnen werken.

“Nee, we willen beide teams behouden”
" Zij (Red Bull, red.) hebben een bepaalde strategie opgezet, omdat ik denk dat het geen geheim was dat ze op zijn minst aan het bespreken waren of ze beide teams zouden behouden of dat ze zich op één team zouden concentreren en onze F1-activiteiten vervolgens via Red Bull Racing zouden laten verlopen ", legde de CEO van Visa Cash App RB - Peter Bayer - uit aan MotorsportWeek, waarna hij vervolgde: “Maar ze kwamen al snel tot de conclusie dat ‘nee, we willen beide teams behouden’, want er zijn veel positieve punten.” Daarmee blijft het Faenza-team behouden voor de Formule 1, maar toch doet de constructie bij concullega’s de wenkbrauwen nog steeds fronsen. Met name McLaren-CEO Zak Brown mist nooit een gelegenheid om zijn twijfels over de kwestie te uiten, maar er lijken geen schokkende ontwikkelingen aan de horizon te verschijnen. Het blijft bij een beetje pruttelen over het feit dat er twee teams met dezelfde eigenaar in de Formule 1 rondrijden, waardoor er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Toro Rosso mechanics pitbox



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS