Formule 1

Alex Albon gediskwalificeerd na de kwalificatie Nederlandse GP: "Buiten het reglementaire volume"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 24 augustus 2024 21:22

Williams F1-coureur Alexander Albon is gediskwalificeerd uit de resultaten van de kwalificatie van zaterdag op Zandvoort vanwege een overtreding van het technisch reglement. Albon had zich knap als achtste gekwalificeerd voor de Grand Prix van Nederland, maar zal nu achteraan starten door een probleem met de vloer van zijn zwaar geoptimaliseerde auto.

Alex Albon gediskwalificeerd voor kwalificatie Nederlandse GP

Williams lanceerde tijdens het eerste evenement na de zomerstop van de F1 een nieuwe diffuser, sidepod-inlaat, motorkap, centrale luchtinlaat en bodemplaat, terwijl het bedrijf uit Grove probeert op te klimmen in het middenveld.

Technisch afgevaardigde Jo Bauer van de FIA F1 merkte na de kwalificatie echter een potentieel probleem op met die carrosserie, waarna de stewards de zaak onderzochten.

Albon en een vertegenwoordiger van het team werden om 18.30 uur lokale tijd bij de stewards geroepen en na dat gesprek deelde het panel hun diskwalificatie uit.

De conclusie van de stewards luidde “De carrosserie van wagen 23 bleek buiten het reglementaire volume te liggen dat wordt genoemd in artikel 3.5.1 a) van het FIA Formule 1 Technisch Reglement."

“Het team betwistte de kalibratie van het FIA-meetsysteem en de meting van de auto niet, maar verklaarde dat hun eigen metingen andere resultaten opleverden."

“De Stewards stellen vast dat het resultaat van de meting die is uitgevoerd met het FIA-systeem in Parc Ferme het relevante resultaat is en dat de voorgeschreven procedure is gevolgd. Daarom wordt de standaardstraf voor een dergelijke overtreding toegepast.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS