Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Aston Martin-007 met Mattia Drudi, Nicki Thiim en Marco Sorensen wint de 24 Hours of SPA na bizarre slotfase!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juni 2024 16:01

De Centenary 24 Uur van Spa-Francorchamps 2024 heeft een onverwachte winnaar gekregen: Comtoyou Racing behaalde voor Aston Martin de overwinning nadat de Nr51-Ferrari 296 GT3 van AF Corse een dramatische pitstop maakte aan het einde van de race en na de laatste drie uur aan de leiding gelegen te hebben. De Nr7-Aston Martin Vantage GT3 Evo van Mattia Drudi, Marco Sorensen en Nicki Thiim passeerde daardoor de eindstreep voor het Ferrari-trio Alessandro Pier Guidi, Davide Rigon en Alessio Rovera. Het markeert de eerste 24-uursraceoverwinning voor de vernieuwde GT3 van het de Britse luxe sportwagenbouwer, die het evenement heel lang geleden ook een keer won. In 1948 om precies te zijn.

Crowdstrike 24 Uur Spa 2024 Foto 1 Nr7 Aston MartinRacewinnaar na bizarre slotfase de Nr7-Aston Martin Vantage GT3 Evo van Mattia Drudi, Marco Sorensen en Nicki Thiim van Comtoyou Racing

Op weg naar het laatste uur leek Ferrari af te stevenen op een dominante overwinning, waarbij Pier Guidi comfortabel aan de leiding ging na in de vroege ochtend zowel de Aston Martin van Thim als de BMW van Harper te hebben gepasseerd. Maar de kans op de overwinning smolt als sneeuw voor de zon, toen de Ferrari voor zijn laatste routine pitstop werd geblokkeerd bij de ingang van de pits door de Nr19 GRT Grasser Racing Lamborghini Huracan GT3 EVO2. Hij kon er niet omheen rijden en moest wachten. Hoewel de Lamborghini verder keurig werd weggesleept en de Ferrari met een verbolgen Pier Guidi aan het stuur zijn pitstop kon maken, zakte hij terug naar de vijfde plaats. Het voorval was te bizar voor woorden, maar was na 24 uur racen wèl doorslaggevend voor overwinning van de 100-jarige editie van de 24H Spa. Dit jaar ’s nachts onder barre weersomstandigheden verreden. De Nr51-Ferrari wist alsnog als tweede te eindigen, met de Nr32-BMW M4 GT3 van Sheldon Vander Linde, Charles Weerts en Dries Vanthoor als derde op het podium. Een uitgebreid wedstrijdverslag op RaceXpress volgt nog.

Crowdstrike 24 Uur Spa 2024 Foto 1 Nr51 Ferrari 296 GT£ AF CorseP2 voor Nr51-Ferrari-trio Alessandro Pier Guidi, Davide Rigon en Alessio Rovera

Crowdstrike 24 Uur Spa 2024 Foto 3 BMW M4 GT3 Sheldon Vander Linde, Charles Weerts en Dries Vanthoor
P3 voor de BMW M4 GT3 Sheldon Vander Linde, Charles Weerts en Dries Vanthoor

Crowdstrike 24 Uur Spa 2024 Foto 4 Thank you 99.500 spectators

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS