Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Aston Martin behaalt glorieuze overwinning Centenary 24H of Spa – 's werelds meest prestigieuze GT3 24-uursrace!

Uitgegeven door Peter Vader • 1 juli 2024 09:30

Spa-Francorchamps - Aston Martin heeft een glorieuze eindoverwinning behaald in de Crowdstrike 24 Hours of Spa, 's werelds meest prestigieuze GT3 24 uursrace die afgelopen weekend plaatsvond in Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. De overwinning, opgeëist door Aston Martin-partnerteam Comtoyou Racing, en fabriekscoureurs Mattia Drudi (ITA), Marco Sørensen (DEN) en Nicki Thiim (DEN), was de eerste voor het Britse ultra-luxe sportwagenmerk sinds 1948. Het resultaat was ook de eerste 24-uurs overwinning voor de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 en was de eerste keer dat het beroemde Aston Martin-logo met de ‘wings’ zijn grote rivalen in de Belgische enduranceklassieker versloeg, sinds het evenement in 2001 een volledig GT-evenement werd.

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 1

Voor tweevoudig FIA GT World Endurance-kampioen Thiim en drievoudig wereldkampioen Sørensen, binnen de sport liefkozend bekend als de 'Dane Train', betekent de overwinning de eerste keer dat het duo als teamgenoten in dezelfde auto een overall 24 uursrace wint, ondanks dat ze samen drie klasseoverwinningen in de 24 uur van Le Mans hebben behaald.

Marco Sørensen zei na afloop: “Dit is een heel bijzonder moment. Om al in het eerste jaar te winnen met de nieuwe Vantage GT3 is een geweldige prestatie. Het is een fantastische auto en we hebben er het hele jaar een goed gevoel over gehad. Maar om een evenement als dit te winnen is er meer nodig dan goed rijgedrag en veel geluk, en het team, en iedereen bij Aston Martin Racing, evenals mijn teamgenoten verdienen de eer voor een overwinning die ik me voor altijd zal herinneren.”

Thiim voegde hieraan toe: “Het is moeilijk onder woorden te brengen wat dit voor mij en voor Aston Martin betekent. We proberen deze race al heel lang te winnen, en om het op deze manier te doen is een ongelooflijk gevoel. Ik denk dat iedereen weet hoe ik over Aston Martin denk. We hebben samen zoveel bijzondere herinneringen gehad, en deze overwinning is voor mij de beste.”

Voor Drudi, een Fanatec GT World Europe-kampioen, was het een kans om te schitteren op een van de grootste evenementen op de kalender van de enduranceraces. En dat deed hij, door auto #007 elke keer dat hij in de cockpit stapte zich volop in de strijd te mengen. Ook tijdens de openingsuren van de race, waar hij het team vóór de eerste van meerdere Safety Car-periodes naar een leidende positie had gebracht.

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 2

Een ingewikkelde racenacht, waarbij hevige onweersbuien en meerdere incidenten het evenement urenlang neutraliseerden, bleef Comtoyou Racing uiterst kalm en hield de auto het contact vast met de teams die om de leiding in de race vochten. Zelfs toen pitstops tijdens de Safety Car-periodes 20 auto’s dwongen om voortdurend van positie te wisselen tijdens de race.

Elke keer herstelde het team zich en racete terug naar voren, zodat het bij het aanbreken van de ochtend en het opdrogen van de baan in een regelrecht gevecht om de overwinning terechtkwam met een rivaliserende Ferrari, twee BMW's en de andere Pro-klasse #34 Aston Martin Vantage GT3 van partnerteam Walkenhorst Motorsport, bestuurd door Henrique Chaves (POR), Ross Gunn (GBR) en David Pittard (GBR).

In het laatste uur van de race had de #7 Comtoyou Racing Aston Martin een achterstand van tien seconden op de Ferrari, toen zijn rivaal een pitstop maakte en bij de ingang van de pitlane werd opgehouden door een gestrande auto. Deze gang van zaken verhinderde Ferrari de kans om voor de overwinning te gaan en ontzegde de fans op de tribune een spannende finish, want door het incident reed Drudi zonder tegenstand naar de finishvlag.

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 3

“Het was een fantastische ervaring om met Nicki en Marco te winnen”, aldus Drudi. “Dit is zo'n zware race, maar ik zou zeggen dat we de perfecte run hadden, zonder problemen en een zeer goede uitvoering. Ik ben erg trots op iedereen in het team!”

Ross Gunn bracht de #34 Walkenhorst Vantage GT3 naar de vierde plaats na een sterke run voor het team dat hem meerdere keren aan de leiding zag. Walkenhorst Motorsport, een eerdere winnaar van het evenement, was dicht bij het behalen van de overwinning in de Silver Cup-klasse in de #35 Vantage GT3, bestuurd door Romain Leroux (FRA), een in 2022 geslaagde deelnemer aan de AMR Driver Academy in 2022 samen met de andere Academy-rijders uit 2024, Lorcan Hanafin (GBR) en Maxime Robin (FRA). Helaas werd hun auto het slachtoffer van een ongeval (buiten hun schuld), na een Safety Car-periode op zondagochtend, terwijl hij vocht voor de leiding van de klasse.

Van de vier auto's van Comtoyou Racing, die een recordaanval van zeven auto's op de race door Aston Martin voltooiden, was de #007 vaak de snelste auto in de race, maar de #21 Silver Cup-auto van het team, bestuurd door Charles Clark (GBR), Sam Dejonghe (BEL), Matisse Lismont (BEL) en Xavier Maassen (NL) eindigden als zesde, nadat ze eerder in de race de klasse aanvoerden.

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 4


De nieuwe Vantage GT3, afgeleid van de nieuwe Vantage-straatauto die eerder dit jaar op Silverstone werd onthuld, en gebouwd rond Aston Martins beproefde chassis van gelijmd aluminium en aangedreven door zijn 4,0-liter V8-biturbomotor, heeft een rijke CV. Alleen al in de maand juni heeft het voertuig overwinningen behaald in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, de SUPER GT Series, de Nürburgring Langstrecken-Serie en het Road to Le Mans-evenement. Nu kan Aston Martin daar een van de beroemdste overwinningen uit zijn racegeschiedenis aan toevoegen.

Adam Carter, hoofd van Endurance Motorsport, zei: “Wij bieden onze oprechte felicitaties en dank aan onze partners Comtoyou Racing aan voor deze fantastische overwinning voor de nieuwe Aston Martin Vantage GT3. We weten sinds het begin van het seizoen waartoe de auto in staat is, en deze prestatie in Spa was te danken aan een combinatie van technische uitmuntendheid, uithoudingsvermogen, standvastigheid en uitvoering. Ik wil Walkenhorst Motorsport ook feliciteren met een zwaarbevochten prestatie, die helaas geen podiumplaats heeft opgeleverd. Het harde werk van iedereen bij Aston Martin Racing werpt nu al zijn vruchten af in een auto die nog zo jong is. Het winnen van de 24 Uur van Spa is geen geringe prestatie en gezien het feit dat dit in zijn 100-jarige geschiedenis slechts drie keer door een Britse fabrikant is gedaan, en nu twee keer door Aston Martin, geldt het als een van onze grootste endurance-overwinningen.”

Aston Martin's vorige beste finish in de 24 uur van Spa uit het GT3-tijdperk was in 2021, toen Gunn, Sørensen en Thiim een derde plaats in het algemeen klassement behaalden, nadat ze een groot deel van de race aan de leiding hadden gelegen. Daarvoor was de beste GT-finish voor een Aston Martin in 2008 met ook de derde plaats met de Gigawave DBR9 GT1. Aston Martin won het evenement voor het laatst in 1948, toen het onder verschillende reglementen viel, met een 2-liter Sports DB1 bestuurd door de Britten St John Horsfall en Leslie Johnson.

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 5

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 6

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 7

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 8

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 9

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 10

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 12

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 13 circuit luchtfoto

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 14 trofee




Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 15 winnaars Mattia Drudi (ITA), Marco Sørensen (DEN) en Nicki Thiim (DEN)


Aston Martin Racing logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS