Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H Spa: Franck Perera verbreekt 16-jarig kwalificatierecord

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juni 2024 00:12

De #163 Grasser Racing Lamborghini start de 100ste CrowdStrike 24 uur van Spa vanaf pole-positie nadat Franck Perera een spannende Superpole-kwalificatie op Spa-Francorchamps op zijn naam schreef.



Onder toeziend oog van veel publiek op de tribunes en rond de F1-omloop in de Belgische Ardennen, reed één coureur van elk van de snelste 20 auto's uit de kwalificatiesessie van donderdag in omgekeerde volgorde om de startopstelling voor de race van dit weekend te bepalen. Maar terwijl de favorieten pas laat aan de beurt waren, was er een vroege kanshebber voor de overwinning.

Lorenzo Patrese (#88 Tresor Attempto Racing Audi) startte als tweede en zette een geweldige tijd neer van 2m14.006 om een aanzienlijke voorsprong te nemen op de top van het klassement. De jonge Italiaan, die nog maar een maand van zijn 19e verjaardag verwijderd is, bleef aan de top van de tabellen, terwijl zijn concurrenten tevergeefs probeerden zijn ronde te verbeteren.

De doorbraak kwam uiteindelijk toen de #48 Mercedes-AMG Team Mann-Filter van Lucas Auer alle drie de sectoren aan elkaar knoopte en een tijd van 2m13,754s neerzette. De voorlaatste mededinger was Alessio Rovera in de #51 AF Corse - Francorchamps Motors Ferrari, maar terwijl hij Patrese overtrof, kon de Italiaan Auer in zijn eerste ronde niet evenaren.

Franck Perera was nu ook op de baan en kwam binnen 0,060 seconde van Auers benchmark. Zowel de #48 Mercedes-AMG als de #51 Ferrari konden hun tweede ronde niet verbeteren; de Lamborghini zou deze trend moeten doorbreken om de toppositie veilig te stellen.

Tussen de meest ervaren coureurs op de grid ging Perera voor een laatste poging. Het resultaat was een spectaculair snelle tijd van 2m13,718s, de snelste kwalificatietijd sinds de CrowdStrike 24 uur van Spa in 2001 een GT-race werd. Door Auer met slechts 0,036s te verslaan, pakte Perera een heel bijzondere poleposition.

De #48 Mercedes-AMG start zaterdag als tweede, gevolgd door de #51 Ferrari en de #88 Audi. Hoewel hij uiteindelijk terugviel naar de vierde plaats, kan Patrese trots zijn op zijn prestatie en de pole-klassering in de Gold Cup. Jules Gounon maakte de top-vijf compleet met de #2 Mercedes-AMG Team GetSpeed.

De pole-sitter voor de Bronze Cup kwalificeerde zich ook in de algemene top 10. Na donderdag de eerste plaats in zijn klasse te hebben veroverd, zette de nr. 88 Garage 59 McLaren zijn goede vorm voort met Marvin Kirchhöfer op de negende plaats. Porsche was ook vertegenwoordigd in de top 10, terwijl de beste Aston Martin als 12e start en de snelste BMW als 15e. Ford was het enige merk dat ontbrak in de Superpole, met de enige auto die zich als 31e kwalificeerde.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS