Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Twaalf Porsches met 42 coureurs doen mee aan de Centenary 24 Hours of Spa

Uitgegeven door Peter Vader • 27 juni 2024 07:30

Tien Porsche-klantenteams zullen komend weekend twaalf 911 GT3 R inzetten, bemand door 42 coureurs, tijdens de enduranceklassieker in België. De 24 uursrace van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Zes van de tien racewagens van 416 kW (565 pk) uit Weissach zullen in de Pro-klasse deelnemen, uitsluitend bestuurd door professionele coureurs – waaronder veel Porsche-fabriekscoureurs. Sinds 2011 komt de overall winnaar altijd uit deze topcategorie. Dit jaar zullen in totaal 24 voertuigen deelnemen aan deze klasse.

Centenary 24 Hours of Spa 2024 Porsche Foto 1

Porsche kan tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps terugblikken op een lange en roemruchte geschiedenis: tot nu toe heeft een racewagen uit Weissach acht van de 75 enduranceklassiekers gewonnen. “Dit jaar gaan we opnieuw naar Spa met hoge verwachtingen van een topresultaat en realistische kansen om de negende eindzege voor Porsche te behalen”, zegt Sebastian Golz, projectmanager Porsche 911 GT3 R. “Tien klantenteams met in totaal twaalf Porsches onderstrepen het vertrouwen dat onze GT3-racewagen geniet. We trekken in de race ten strijde met coureurs van het hoogste niveau, vooral in de Pro-categorie. Dit geeft ons de perfecte basis voor maximaal succes. Vanwege het 100-jarig jubileum van deze klassieker zullen we er alles aan doen om dit te verwezenlijken.”

Nadat Porsche ongeveer een maand geleden succesvolle tests uitvoerde tijdens de tweedaagse proloog, zijn grote delen van het Belgische F1 Grand Prix-circuit weer aangepast. “Dit levert voor iedereen totaal nieuwe omstandigheden op – het nieuwe asfalt zal alles op zijn kop zetten”, stelt Golz. “Het baanoppervlak is niet zo ruw en de hobbels zijn veranderd. Wat de voertuigconfiguratie betreft, betekent dit dat iedereen helemaal opnieuw begint.” Om parameters als de optimale veer-demperopstelling en bandenslijtage te onderzoeken, brachten de coureurs dinsdag waardevolle tijd door op het circuit als onderdeel van een extra oefensessie.

De race
Het Circuit de Spa-Francorchamps in het oosten van België heeft coureurs van over de hele wereld sinds 1921 voor een van de grootste uitdagingen gesteld – en voor velen is het ook een van hun favoriete circuits aller tijden. Met een lengte van 7.004 kilometer en 21 bochten is het legendarische Grand Prix-circuit nog steeds het langste circuit op de Formule 1-kalender. De “Ardenner Achtbaan” verdient nog steeds zijn bijnaam, dankzij het spectaculaire steile stuk “Raidillon/Eau Rouge” en de afdaling met de beruchte “Blanchimont”. Aan het einde van het rechte stuk van start/finish komen de coureurs echter de krappe ‘La Source’-haarspeldbocht tegen – een van de langzaamste bochten van het GT3-seizoen. Teams en coureurs moeten rekening houden met het veranderlijke weer, wat het racen in de Ardennen nog spannender maakt.

De eerste 24 uursrace in Spa-Francorchamps vond plaats in 1924. Dit jaar is het de honderdste editie. Tot nu toe heeft een Porsche-racewagen het historische endurance-evenement acht keer gewonnen. De laatste twee overwinningen volgden elkaar op: in 2019 behaalden Kévin Estre (Frankrijk), Michael Christensen (Denemarken) en Richard Lietz (Oostenrijk) de eindzege met de 911 GT3 R van de 991.2-generatie. Een jaar later klom een ander fabrieksrijderstrio naar de top van het podium: Nick Tandy (Groot-Brittannië), Earl Bamber (Nieuw-Zeeland) en Laurens Vanthoor (België).

Het hoogtepunt van de GT World Challenge Europe
Een deelnemersveld van 67 GT3-auto's zal de 76e editie van de enduranceklassieker aangaan. Teams kunnen tijdens de 24 Hours of Spa opnieuw punten verdienen voor de Intercontinental GT Challenge (IGTC). De IGTC van dit jaar omvatte voor het eerst de 24 uursrace van de Nürburgring.

Maar eerst en vooral maakt de langste Ardennenrace van het jaar deel uit van de GT World Challenge Europe, een van de belangrijkste GT3-raceseries ter wereld. De kalender van 2024 omvat tien races, die gelijk verdeeld zijn over twee afzonderlijke kampioenschappen: een Sprint Cup en een Endurance Cup. Na de seizoensopener in Le Castellet begin april is de 24 uur van Spa-Francorchamps de tweede race in het enduranceklassement. Naast de 55 GT3-teams die zich hebben ingeschreven voor de Endurance Cup, zullen ook twaalf gaststarters aan de klassieker deelnemen.

Centenary 24 Hours of Spa 2024 Porsche Foto 2



De klantenteams en coureurs in de Pro-categorie
Twaalf Porsche 911 GT3 R, ingezet door tien klantenteams, zullen de uitdaging van de 24 uur van Spa-Francorchamps van dit jaar aangaan. Zes van hen, elk met drie coureurs die de cockpit delen, zullen in de 24-koppige Pro-divisie de strijd aangaan. Omdat alleen professionele coureurs in aanmerking komen voor deze klasse, bevinden de grote favorieten voor de eindzege zich in deze categorie. Schumacher CLRT vertegenwoordigt met de Fransman Dorian Boccolacci en de twee voormalige Porsche Juniors Ayhancan Güven uit Turkije en de Duitser Laurin Heinrich een van de permanent geregistreerde teams in de GT World Challenge Europe. Hetzelfde geldt voor Rutronik Racing met Patric Niederhauser uit Zwitserland, Sven Müller uit Duitsland en de Fransman Julien Andlauer. De laatste twee zijn ook doorgegroeid in de Porsche Junior-rangen. Pure Rxcing rondt het drietal geregistreerde Porsche-klantenteams in het Pro-klassement af met coureurs Alex Malykhin uit Groot-Brittannië, voormalig Porsche Junior Klaus Bachler uit Oostenrijk en Joel Sturm uit Duitsland.

Drie andere 911 GT3 R-gasten zullen de Pro-categorie met sterke line-ups betreden. Joel Eriksson uit Zweden, voormalig Porsche Junior Jaxon Evans uit Nieuw-Zeeland en Porsche-fabriekscoureur Thomas Preining uit Oostenrijk, zullen de rijtaken delen voor het Chinese team Phantom Global Racing. Ook Porsche-merkambassadeur Timo Bernhard is nauw betrokken bij dit project. SSR Herberth vertrouwt op een volledig functionerende coureursploeg met de twee Fransen Mathieu Jaminet en Frédéric Makowiecki en de Australiër Matt Campbell. Jaminet en Campbell profiteerden ook van het juniorinitiatief van de sportwagenfabrikant. Twee huidige en één voormalige Porsche-fabriekscoureur zullen een HubAuto Racing-cockpit delen: lokale held Laurens Vanthoor uit België, en het Franse duo Kévin Estre en Patrick Pilet.

Opmerkingen van coureurs vóór de race
Laurens Vanthoor (Porsche 911 GT3 R #992): “Spa-Francorchamps wordt mijn derde 24 uursrace in slechts vier weken. Ik woon ongeveer een uur van het circuit en ik heb mijn thuisrace twee keer gewonnen. Ik denk dat Kévin Estre, Patrick Pilet en ik een uitstekende ploeg vormen, al zal het zwaar worden, vooral tegen de permanent geregistreerde teams in het kampioenschap. Ik ben benieuwd hoe het er op de baan uitziet na het grote vernieuwingswerk. We zijn vastbesloten om een podiumresultaat mee naar huis te nemen. Als de kans om te winnen zich voordoet, willen we die kunnen grijpen.”

Mathieu Jaminet (Porsche 911 GT3 R #92): “Ik heb vorig jaar voor het eerst in tijden de 24 uur van Spa gemist, dus ik ben blij om terug te zijn. SSR Performance en Herberth Motorsport – de twee teams waarmee ik in het verleden successen heb geboekt – hebben voor deze race hun krachten gebundeld. Het samenspel met Matt Campbell en Frédéric Makowiecki verloopt altijd uitstekend. We hebben alles wat we nodig hebben om ons staande te houden tegenover de sterke concurrentie.”

Thomas Preining (Porsche 911 GT3 R #23): “Als 's werelds grootste en zwaarste GT3-race zijn de 24 uur van Spa altijd buitengewoon vermakelijk. Voor ons, coureurs, is het bijzonder lastig om het verkeer te beheersen in zo’n enorm veld van raceauto’s die bijna even competitief zijn. Joel Eriksson, Jaxon Evans en ik vormen een sterke ploeg en we hebben een geweldig team achter ons. Ik kan niet wachten.”

Laurin Heinrich (Porsche 911 GT3 R #22): “Ik kijk altijd uit naar de 24 uur van Spa. Vorig jaar eindigden we als vijfde bij mijn Spa-debuut. Met het nieuwe asfalt begint iedereen vóór dit weekend helemaal opnieuw en dat maakt het bijzonder interessant. Dorian Boccolacci, Ayhancan Güven en ik vormen een jonge en dynamische coureursploeg. Met de tweede startplek en een sterke start bij de seizoensopener in Le Castellet hebben we laten zien dat we een kracht zijn om rekening mee te houden.”

Centenary 24 Hours of Spa 2024 Porsche Foto 3

De klantenteams van Porsche en hun coureurs:

Pro-klasse
Schumacher-CLRT (#22)
Dorian Boccolacci (V) / Ayhancan Güven (TR) / Laurin Heinrich (D)
Phantom Global Racing (#23)
Joel Eriksson (S) / Jaxon Evans (NZ) / Thomas Preining (A)
SSR Herberth (#92)
Mathieu Jaminet (F) / Matt Campbell (AUS) / Frédéric Makowiecki (F)
Rutronik Racing (#96)
Patric Niederhauser (CH) / Sven Müller (D) / Julien Andlauer (F)
Pure Rxcing (#911)
Alex Malykhin (VK) / Klaus Bachler (A) / Joel Sturm (D)
HubAuto Racing (#992)
Kévin Estre (F) / Patrick Pilet (F) / Laurens Vanthoor (B)

Pro-Am-klasse
EBM (#61)
Adrian D'Silva (MAL) / Kerong Li (CHN) / Earl Bamber (NZ) / Brendon Leitch (NZ)

Silver Cup
Dinamische GT (#55)
Theo Nouet (F) / Jop Rappange (NL) / Marius Nakken (N) / Axel Blom (FIN)

Bronze Cup
Dinamische GT (#54)
Philipp Sager (A) / Guilherme Moura de Oliveira (P) / Christopher Zöchling (A) / Marvin Dienst (D)
Lionspeed X Herberth (#80)
Antares Au (HK) / Alessio Picariello (B) / Martin Rump (EST) / Alexander Fach (CH)
Herberth Motorsport (#91)
Ralf Bohn (D) / Robert Renauer (D) / Morris Schuring (NL) / Alfred Renauer (D)
Rutronik Racing (#97)
Dustin Blattner (VS) / Dennis Marschall (D) / Loek Hartog (NL) / Zacharie Robichon (CAN)

Het tijdschema voor de 24 uur van Spa-Francorchamps (alle tijden CEST):

Donderdag 27 juni:
11:20 – 12:50 uur: Vrije training
16:30 – 17:30 uur: Pre-kwalificatie
20:35 – 21:55 uur: Kwalificatie
22:25 – 23:55 uur: Nachttraining

Vrijdag 28 juni:
15:45 – 16:15 uur: Superpole
20:10 – 20:40 uur: Warming-up

Zaterdag 29 juni:
16:30 uur: Groen licht 24 Uren van Spa-Francorchamps

Zondag 30 juni:
16:30 uur: Geblokte vlag 24 uur van Spa-Francorchamps

24 uur van Spa-Francorchamps – alle eindoverwinningen met Porsche:
2020 Tandy / Bamber / Vanthoor (Porsche 911 GT3 R)
2019 Lietz / Christensen / Estre (Porsche 911 GT3 R)
2010 Dumas / J. Bergmeister / Ragginger / Henzler (Porsche 911 GT3 RSR)
2003 Ortelli / Lieb / Dumas (Porsche 911 GT3 RSR)
1993 C. Fittipaldi / Jarier / Alzen (Porsche 911 RSR)
1969 Chasseuil / Ballot-Léna (Porsche 911)
1968 Kremer / H. Kelleners / Kauhsen (Porsche 911)
1967 Gaban / Van Assche (Porsche 911)

Centenary 24 Hours of Spa 2024 Porsche Foto 4

Foto's: Porsche Newsroom



Centenary 24 Hours of Spa 2024 Porsche Foto 5 Porsche event poster


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS