Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Veel pijn bij Ferrari, dat overwinning in rook ziet opgaan na bizar incident! Auto blokkeert pitlane!

Uitgegeven door Peter Vader • 1 juli 2024 11:17

De Centenary 24 Hours of Spa werd afgesloten met de nummer 51-Ferrari 296 GT3 van het team AF Corse – Francorchamps Motors, die uiteindelijk op de tweede plaats eindigde. Alessandro Pier Guidi, die over de streep kwam, deelde de auto met collega-officiële coureurs van het merk met het logo met het Steigerende Paard, Alessio Rovera en Davide Rigon. Het team leidde de race tot 48 minuten voor het einde, maar werd gehinderd door een stilstaande auto in de pitstraat toen Pier Guidi terugkeerde naar zijn pitbox voor de laatste tankbeurt. Deze situatie verijdelde de kansen van de 296 GT3 om een overwinning te claimen, die verzekerd leek. In de Bronze-klasse behaalde Ferrari met nummer 52 van AF Corse, bestuurd door Andrea Bertolini, Louis en Jef Machiels, en Tommaso Mosca, een podiumplaats.

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 1

De race
Tijdens het evenement, dat werd getroffen door regen dat leidde tot meerdere incidenten en lange onderbrekingen met meer dan twintig Full Course Yellows, bleven verschillende Ferrari’s de hele nacht strijden om topposities, zowel in het algemeen klassement als binnen hun klassen. Toen het weer verbeterde en de teams zondagochtend konden overstappen op slicks, wisten de teams hun positie vooraan in het veld te behouden.

Pro-klasse
Het keerpunt in de tweede ronde van de GT World Challenge Europe – Endurance Cup kwam toen Alessandro Pier Guidi, na 457 ronden te hebben gereden en met een voorsprong van ruim 20 seconden, Lamborghini met nummer 19 tegenkwam die de pitlane blokkeerde. De stilstaande auto vertraagde de cruciale laatste tankstop voor de Ferrari, wat Pier Guidi ruim 40 seconden kostte. Toen hij als achtste weer aan de race deelnam, maakte Pier Guidi een opmerkelijke comeback, waarbij hij zes plaatsen herstelde en een plek op het podium veiligstelde.



De race voor het tweede team, het nummer 71, werd zondagochtend in de vroege uren van La Source gehinderd door een botsing tussen twee andere auto's, met David Vidales aan het stuur. De Ferrari, gedeeld met Maranello's officiële coureur Thomas Neubauer en Vincent Abril, was gestart vanaf de derde rij op de grid, maar moest voortijdig stoppen met zijn 24 uur, na 236 ronden te hebben gereden.

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 2

Bronzen klasse
Dankzij de prestaties van de auto en feilloos teamwerk behaalde Ferrari's officiële coureur Andrea Bertolini, samen met Louis en Jef Machiels en Tommaso Mosca, een indrukwekkende tweede plaats in de Bronzen Klasse (en 13e algemeen), waarbij hij slechts 38 seconden achter de winnende nummer 66 Audi in zijn klasse eindigde. Twee plaatsen verder naar achter eindigde de Sky Tempesta Racing 296 GT3 met nummer 93, bestuurd door officiële coureur Lilou Wadoux, naast Christopher Froggatt, Jonathan Hui en Eddie Cheever, als 16e algemeen.

Het ongeluk trof het Kessel Racing-team, dat met beide auto’s moest opgeven. De #7- 296 GT3, bestuurd door John Hartshorne, Chandler Hull, Ben Tuck en Matt Bell, was kort na 04.00 uur betrokken bij een aanrijding. Ondanks noodzakelijke reparaties keerde de auto terug op de baan, maar op zondagochtend na een uitstap naast de baan, bleek de schade te ernstig om de race voort te zetten. Ondertussen werd Ferrari met nummer 8, met nog ongeveer vier uur en 30 minuten op de teller, op Les Combes aangereden door BMW met nummer 46. De botsing bracht de voortgang in de race onherroepelijk in gevaar voor Nicolò Rosi, Niccolò Schirò, David Fumanelli en Daniele Di Amato. Ook zij moesten de auto aan de kant zetten.

Ook voor het nummer 333 296 GT3 vond een vervroegde uitvalbeurt plaats. Na zaterdagavond 78 ronden te hebben gereden, werd de auto op het rechte stuk naar Eau Rouge zwaar aangereden. Gelukkig bleef de coureur, Christian Hook – onderdeel van de bemanning met Felipe Fernandez Laser, David Perel en Fabrizio Crestani – ongedeerd. Het Rinaldi Racing-team kon echter niet verder vanwege de grote opgelopen schade.

Het kampioenschap
De GT WC Europe – Endurance Cup keert terug in de schijnwerpers met de 3 Hours of Nürburgring, het derde evenement van het seizoen, gepland voor 27-28 juli.

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 3

Reacties van de AF Corse-teamleden na afloop:

Alessandro Pier Guidi, 296 GT3 #51: “Het is moeilijk te beschrijven wat er in deze race is gebeurd. We zagen de overwinning wegglippen door een auto die gestopt was bij de ingang van de pitlane en niemand had ons hiervan op de hoogte gesteld, anders hadden we nog een ronde kunnen rijden en later weer kunnen aansluiten, zonder al die tijd te verliezen. Het verliezen van een race op deze wijze doet veel pijn, maar uiteindelijk zal ik het geweldige werk onderstrepen dat het hele team heeft geleverd, waardoor we een perfecte en snelle auto kunnen concurreren, zonder fouten te maken."

Alessio Rovera, 296 GT3 #51: “Het is erg jammer hoe deze race eindigt, die niet in onze handen is gebleven. In de loop van 24 uur zijn we er verschillende keren in geslaagde posities te heroveren door het potentieel van onze auto te benutten, zowel in de een natte als droge baan. We waren erg snel en het hele team heeft onberispelijk werk geleverd."

Davide Rigon, 296 GT3 #51: “Vanaf het begin van deze race hebben we alles perfect gedaan en op de tweede plaats eindigend was, in plaats van een verdiende overwinning te behalen, ook een droom ondanks de nachtmerrie die zich ontrolde. De race was erg zwaar, ik denk dat het een van de meest complexe van mijn leven is geweest: het spijt me voor het resultaat, maar ik feliciteer mijn teamgenoten en het hele team."

Antonello Coletta, Global Head of Endurance en Corse Clienti: “Vandaag werd ons een droom ontnomen, omdat de overwinning in de twee edities van het eeuwfeest van de 24 uur van Le Mans en Spa in onze handen lag en wat we zagen was echt ingewikkeld. Er zijn geen woorden om de bitterheid te beschrijven van het zien hoe een surrealistische aflevering een succes tenietdoet dat we op het circuit verdiend hadden, zowel vanwege de manier waarop de 51-koppige bemanning de race wordt uitgevoerd als vanwege het werk dat door het team wordt uitgevoerd. Het podium in de Pro- en Bronze-klassen is weinig troost."

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 4

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 5

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 6

Centenary 24 Hours of Spa Ferrari Foto 7

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 13 circuit luchtfoto

Centenary 24H of Spa 2024 Aston Martin winnaar Foto 14 trofee




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS