Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

James Wharton wint zijn eerste race in FRECA, Van Amersfoort Racing weer op podium

Uitgegeven door HJ van Keulen • 15 juli 2024 13:36

Twee races en twee verschillende winnaars in Mugello, de locatie voor de vijfde doubleheader van het Formula Regional European Championship by Alpine, waar Tuukka Taponen (R-ace GP) en James Wharton (Prema Racing) op de hoogste trede van het podium stonden.

James Wharton wint zijn eerste race in het Formula Regional European Championship van Alpine op Mugello

Laatstgenoemde behaalde zijn eerste overwinning en werd daarmee de eerste Australische coureur die een race in deze serie won en de twintigste coureur die de hoogste trede van het podium bereikte sinds de start van het kampioenschap. De Prema Racing-coureur had een uitstekende start, passeerde poleman Brando Badoer (Van Amersfoort Racing), zoon van ex-Ferrari F1-coureur Luca Badoer, in de beginfase en behield zijn positie tot aan de finishvlag. Het was opnieuw een indrukwekkende prestatie van de Italiaanse coureur, die na het behalen van zijn eerste poleposition zijn vijfde opeenvolgende zilveren medaille in het kampioenschap verdiende en zijn derde plaats in het algemeen klassement consolideerde met 118 punten.

Rafael Camara (Prema Racing) behaalde de laagste trede van het podium, maar werd bestraften verloor twee posities na een contact met zijn belangrijkste rivaal Taponen, terwijl hij in de slotfase vocht om de derde plaats. Door deze manoeuvre werd de Braziliaan gedegradeerd naar de vijfde plaats, waardoor het gat tussen de twee coureurs verder werd verkleind tot 29 punten (Camara 179 punten en Taponen 150). Dit opende de deur voor Pedro Clerot, die met een andere auto van Van Amersfoort Racing reed, om de derde trede van het podium en de rookietrofee voor zich op te eisen. De vierde plaats ging dus naar Taponen, die een bijna perfect weekend afsloot met een poleposition en de overwinning in de eerste race van gisteren.

Brando BADOER #15 VAR

Zachary David van R-ace GP reed opnieuw een foutloze race en wist met een constant tempo de zesde positie te bemachtigen. Ivan Domingues (Van Amersfoort Racing) haalde Alessandro Giusti (ART Grand Prix) in de laatste ronde vakkundig in en kwam als achtste over de finish. De top 10 werd gecompleteerd door Noah Strømsted (RPM) en Ruiqi Liu (Trident Motorsport).

James Wharton - Prema Racing
"Ik had een goede start en haalde Brando in bij de eerste bocht. Vanaf dat moment wilde ik de race controleren en de banden beheren. Het was niet makkelijk, maar we hebben het goed gedaan. Ik heb wat foutjes gemaakt in het begin van het seizoen en nu starten we opnieuw met dit succes om vooruit te kijken naar de rest van het jaar."

Brando Badoer - Van Amersfoort Racing
"Ik ben blij met deze prestatie voor het kampioenschap, waar consistentie belangrijk is. Het bewijs hiervan is mijn vijfde opeenvolgende tweede plaats. Nu ga ik door met pushen om de overwinning te behalen die we verdienen, en ik geloof dat als we zo doorgaan, die er komt."

Perdo Clerot - Van Amersfoort Racing
"We hebben dit seizoen ups en downs gehad. In Mugello bereikten we een goed tempo en gisteren glipte het podium aan het eind weg, terwijl ik vandaag de kans had om te strijden met Rafael en Tuukka. We zijn erin geslaagd om belangrijke punten te scoren na de ronde in Boedapest, waar we meer verdienden, maar hier hebben we de juiste reset gedaan. Nu kijken we positief uit naar de volgende ronde op Paul Ricard."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS