Dakar

Red Bull geeft je vleugels: Stand van zaken in de Dakar 2024 in Saoedi-Arabië

Uitgegeven door HJ van Keulen • 6 januari 2024 08:03

De Zweedse Mattias Ekström begon uitstekend aan de 46e Dakar Rally. De Audi RS Q e-tron-ster en zijn bijrijder Emil Bergkvist wonnen de proloog van de Dakar 2024 met een indrukwekkende 23 seconden voorsprong op de Amerikaanse debutant Seth Quintero, met de Fransman Sébastien Loeb op 38 seconden achterstand als derde. Ekström, 45, zei: "We hebben een goede run gehad en ik vond het erg leuk om met de auto te rijden, dus ik ben erg blij".

Mattias Ekstrom and Bergkvist Emil for Team Audi Sport

Met 5.000 km af te leggen tijdens de komende twee weken, had regerend kampioen Nasser Al-Attiyah slechts 1m1s achterstand op Ekström in zijn debuut in de Prodrive Hunter rallyauto, terwijl hij op zoek is naar een zesde Dakar Rally titel in een vierde verschillende auto. De Qatari, 53, onthulde: "Het is een goede start. Ik ben zo blij met de prestaties, de wegligging was geweldig. We hebben wat tijd verloren toen we een kruising misten, maar we zijn er toch in geslaagd om sterk te finishen."

Ook bij de motoren is Red bull goed vertegenwoordigd! De Australiër Daniel Sanders vocht terug van een zware blessure en stuurde zijn Red Bull GasGas Factory Racing-motor naar een tweede plek in de proloog op slechts 12 seconden van de Spanjaard Tosha Schareina. Luciano Benavides, teamgenoot Sam Sunderland, Toby Price en Kevin Benavides zaten allemaal in de top 10. Sanders eindigde als vierde in het algemeen klassement. Sanders, die in 2021 als rookie als vierde eindigde, verklaarde: "Het was zwaar met zoveel verkeer voor me. Ik probeerde het roadbook te volgen en maakte één fout bij de finish."

Mitch Guthrie Jr en Kellon Walch Red Bull Off-Road Junior Team USA

De Challenger-klasse lijkt een fascinerend gevecht te worden met de Amerikaan Mitch Guthrie Jr. als vijfde, met drievoudig Dakar Quad-winnaar Ignacio Casale als zesde in zijn Yamaha YXZ 1000R-prototype en Guthrie Jr.'s collega van het Red Bull Off-Road Junior Team, Cristina Gutiérrez, als bemoedigende achtste.

In etappe 1 van zaterdag zal het konvooi een gigantische en lastige 405 kilometer lange getimede klassementsproef naar Al Hanakiyah afleggen, waarvan 127 kilometer verbindingsstuk.

Daniel Sanders Red Bull Gas Gas Factory Racing

2024 Dakar Rally algemeen klassement na de Proloog

Auto
1. Mattias Ekström (SWE) 16 minuten 30 seconden
2. Seth Quintero (USA) +23 seconden
3. Sébastien Loeb (FRA) +38 seconden

Challenger-klasse
1. Eryk Goczal (POL) 17 minuten 34 seconden
2. Michał Goczal (POL) +20 seconden
3. Kris Meeke (GBR) +21 seconden

Motor
1. Tosha Schareina (SPN) 17 minuten 35 seconden
2. Daniel Sanders (AUS) +12 seconden
3. Ross Branch (BWA) +19 seconden


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS