Formule 1

Xclusief: Renger van der Zande over Petit Le Mans en de Amerikaanse banen

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 november 2023 18:20

Renger van der Zande kwam samen met teamgenoot Sebastien Bourdais en Scott Dixon als tweede over de eindstreep van Petit Le Mans, de tien uur durende race op het circuit van Road Atlanta. De bestuurders van de Nr.01 Cadillac V-Series.R misten de overwinning op een haar na een hele sterke race. Van der Zande vertelt in een exclusief interview met RaceXpress over de zware race in het Amerikaanse Georgia.

Renger van der Zande Cadillac

Er deden nog nooit zoveel deelnemers mee aan de race. Maar liefst 52 auto’s stonden aan de start van de historische race op Road Atlanta. Van der Zande, Dixon en Bourdais reden een ijzersterke race in de Nr.01 Cadillac en leidden 223 van de 397 rondjes over het vier kilometer lange circuit. Na een zwaarbevochten race kwam het trio als tweede over de eindstreep, maar de overwinning was slechts een halve seconde van de drie coureurs verwijderd. Toch hengelde ze het kampioenschap in de Endurance Cup binnen: “Dat is een hele mooie prestatie”, begint Van der Zande. “We hebben dit jaar niet altijd evenveel geluk gehad, maar ik ben blij dat we de laatste race van het seizoen zo af kunnen sluiten. Het was geweldig om te zien.”

Het geluk was dit seizoen inderdaad niet altijd aan Rengers zijde. Zo eindigde de race in Long Beach al voor de eerste bocht en vond zijn auto ook tijdens de race op het Canadian Tire Motorsports Park zijn waterloo naast de baan.

Renger van der zande

Het circuit van Road Atlanta is een kort baantje, waar een fout in een klein hoekje zit. Zeker met ruim vijftig auto’s op het circuit blijft het altijd goed opletten: “Er reden dit jaar zoveel auto’s mee. Het was erg druk op de baan en dat maakt het een stuk lastiger. Overal rijden wel auto’s. Iedere zeventig meter moet je je weer langs een auto zien te worstelen”, gaat Renger lachend verder. “Toch blijft het fantastisch om weer mee te rijden met Petit Le Mans. Het blijf echt een klassieker op een klassieke Amerikaanse baan.” Van der Zande geniet van het racen in Amerika. Waar de banen in Europa steeds meer uitloopzones krijgen, is dit in de Verenigde Staten allerminst het geval: "Je hebt echt een klassiek racegevoel qua hoe het in Amerika eraan toe gaat. En het is ook een klassieke oldschool baan die je in Europa niet meer ziet."

"In Amerika zijn er veel safety cars en strategische uitdagingen in races. Je moet geluk hebben met de strategie en het weer. Het is niet gemakkelijk om een race te winnen, zelfs als je de meeste tijd aan de leiding ligt", weet Van der Zande inmiddels uit eigen ervaring te zeggen. "Ik moest ontzettend veel benzine sparen, onder de gele vlag ook. En aan de leiding heb ik het safety car hele grote gaten laten vallen om heel veel benzine te kunnen sparen. Maar daardoor kon ik mijn banden niet goed opwarmen. Bij de restart kwam Colin Braun voorbij, waardoor we uiteindelijk tweede zijn geworden." Van der Zande sluit bijna profetisch af: "Het moet allemaal goed vallen wil je winnen. Dat zijn ook de typische races in Amerika."

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS