Karting • Belgisch Kampioenschap

Karttalent Bran Vanderveken pakt P3 in eindstand BMC en verzekert zich van ticket voor Grand Finals! "Onverwacht goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 september 2024 05:30

GENK - Met topprestaties tijdens de vierde ronde van het BMC-kampioenschap heeft Bran Vanderveken zich zondag verzekerd van een ticket voor de Rotax Max Challenge Grand Finals. De veertienjarige kartpiloot uit Tienen finishte op het circuit van Genk zowel in de prefinale als de finale als tweede. Dat resulteerde in een fraaie derde plaats overall in het sterke BMC-kampioenschap en werd hij de enige Belgische Junior-piloot die naar het officieuze WK voor Rotax Max-piloten gaat.

Bran Vanderveken wint ticket voor de Rotax Max Challenge Grand Finals

"Het was een onverwacht goed weekend. Ik ging niet met dit gevoel de race in", blikte een verraste Bran terug. "Het podium zat er wel in qua racetempo, maar het ticket was heel onzeker. Het was eigenlijk fifty fifty."

Pas in de laatste fase van de finale durfde de talentvolle Vlaming te geloven in zijn kansen op het ticket voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-piloten. "In de laatste ronde, toen we de laatste bocht doorgingen, had ik het gevoel dat het goed zou komen", vertelde de coureur van topteam Bouvin Power opgelucht.

Brans prestaties in Genk waren een mooie bevestiging van zijn groeiende vorm. Een week eerder was hij nog ijzersterk tweede geworden tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. "In Genk werd mijn snelheid gedurende het weekend steeds beter. Dat heeft mijn zelfvertrouwen zeker vergroot. Ik heb nu een beter gevoel in de races en meer vertrouwen."

Met het ticket voor deelname aan de Grand Finals op zak, mag Bran zich opmaken voor zijn debuut op dit prestigieuze jaarlijkse evenement. De race wordt dit jaar verreden op het circuit van Sarno in Italië, een baan waar Bran nog niet eerder heeft gereden. "Ik weet niet veel van de baan", bekende Bran. "Het is een heel nieuw circuit voor mij. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten qua tempo of kansen, maar ik heb er zeker zin in!"

Bran Vanderveken

Racen in Italië spreekt de jonge Belg sowieso aan. "Ik vind het heel leuk om daar te racen vanwege de hitte en de sfeer", legde hij uit. Maar zijn favoriete Italiaanse circuit is dat van Franciacorta. “De layout is speciaal, het is een nieuw circuit met heel hoge snelheden”, legde hij uit. “Daarom is het mijn favoriete circuit."

Voordat Bran zich kan richten op de Grand Finals, wacht hem nog een belangrijke race; de laatste ronde van het zeer competitieve BNL-kampioenschap. Die wordt komend weekeinde al gehouden, ook op het circuit van Genk.

"In dat kampioenschap sta ik momenteel achtste. Ik kan daar misschien nog een top-vijf-plek pakken, maar het wordt krap. Ik sta een paar punten achter, maar het zit er misschien nog wel in. Ik ga er alleszins mijn best voor doen en ik hoop in deze laatste BNL-race om het podium te halen!"

Bran Vanderveken bedankt zijn ouders, zijn familie, Bouvin Power, Ribert, Christophe, Max en zijn sponsor Bakkerij Vanderveken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS