Karting • Belgisch Kampioenschap

Yesse en Yenthe Moonen in de prijzen; Yesse Belgisch kampioen en WK-ticket, Yenthe derde in BMC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 oktober 2024 00:32

GENK - De kartende broers Yesse en Yenthe Moonen uit Dilsen-Stokkem hebben uitstekende prestaties neergezet tijdens de finale van het BMC-kampioenschap op de piste van Karting Genk. Achtjarige Yesse werd niet alleen tweede in het dagklassement van de Rotax Max Mini Rookie-klasse, maar kroonde zich ook tot Belgisch kampioen in de eindstand. Bovendien won de beloftevolle piloot van Moonen Racing het felbegeerde ticket voor deelname aan de Grand Finals. Zijn broer Yenthe (11) completeerde het familiesucces door sterk tweede te worden in het dagklassement en derde in de eindstand van de BMC in de Rotax Max Minimax-klasse.

Yesse en Yenthe Moonen

Voor Yesse was het op het circuit van Genk een spannende dag met ups en downs. "De kwalificatie ging goed en ik eindigde als eerste. in mijn groep", vertelde de jonge kartcoureur die zijn races tegelijkertijd met de Minimax-coureurs reed.

"In de eerste heat kwam ik als negende binnen, maar ik was nog steeds eerste rookie. In de prefinale wilde ik in de laatste bocht inhalen, maar raakte ik de achterkant van een andere kart en ging ik rond. Daardoor verloor ik wat posities en mijn voorsprong in het kampioenschap."

Ondanks deze tegenslag herpakte Yesse zich in de finale. "In de finale moest het gebeuren. Ik startte goed en wist uiteindelijk voor mijn concurrent te eindigen", zei hij trots. "Toen ik over de finish kwam, was ik heel blij en zat ik in mijn helm te juichen.

De vreugde werd nog groter toen Yesse niet alleen gehuldigd werd voor zijn tweede plaats in het dagklassement, maar ook als nationaal kampioen in de Mini Rookie-klasse. "We vierden het met champagne, wat erg leuk was", glunderde hij.

Als klap op de vuurpijl ontving Yesse nog een bijzondere verrassing: "Na het kampioenschap kreeg ik een ticket voor de Grand Finals in Italië. Ik vind het cool dat ik daar Team België mag vertegenwoordigen." Hij zal deelnemen aan de Micromax-klasse tijdens het evenement in Sarno als één van de jongste deelnemers. Dat geldt als het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders met een kleine vierhonderd deelnemers uit ongeveer tachtig landen.

Yesse Moonen

Yesses prestaties zijn uiteraard niet onopgemerkt gebleven, ook niet op school. "Op school weten ze dat ik naar het WK, de Rotax Max Grand Finals in Sarno, ga en dat ik race. Ze vinden het cool", vertelde de vierdeklasser van de Gemeentelijke Basisschool As (GBAS).

Ondertussen liet ook broer Yenthe van zich horen met een knappe derde plaats in de eindstand van de Rotax Max Minimax-klasse. "In de finale ging ik in de laatste vijf minuten naar P2 en wist die positie vast te houden", lichtte Yenthe zijn sterke optreden toe.

De broers blijken niet alleen concurrenten op de baan, maar ook elkaars grootste supporters. Yenthe: "Ik help mijn broertje met coachen. Tijdens trainingsdagen gaan we samen naar buiten en leer ik hem inhalen, sturen en de juiste lijnen rijden. Ik vind het leuk dat we samen kunnen racen."

Voor Yesse is er na dit succesjaar geen tijd om het rustig aan te doen. "Volgend jaar blijf ik in de Micro-klasse rijden, voor België zal dit de mini-rookie klasse zijn. Ik ga binnenkort al een beetje trainen voor het nieuwe seizoen.”

Yenthe en Yesse Moonen bedanken hun papa en mama, team Oeste Kart en Maarten Bijnens. Yenthe en Yesse zoeken nog wel wat support van mensen of bedrijven die de snelle broertjes willen sponsoren op hun weg naar de top. Ook speciaal voor de Grand Finals zoekt Yesse nog extra support om goed te kunnen presteren voor Team België op het WK Rotax Max in Italië.

Facebook Moonen Racing

Yenthe en Yesse Moonen worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:

Car Service Moonen te Beek
Interluxus
SBC4U Consultancy
Thuisverpleging Home-Care

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS