Dakar

The Dacia Sandriders maakt met Nasser Al-Arriyah, Cristina Gutiérrez en Sébastien Loeb debuut in Rallye du Maroc

Uitgegeven door HJ van Keulen • 1 oktober 2024 19:05

The Dacia Sandriders, het officiële rallyteam van Dacia, schakelt deze week over op de racemodus als Nasser Al-Attiyah/Édouard Boulanger, Cristina Gutiérrez/Pablo Moreno en Sébastien Loeb/Fabian Lurquin aan de start verschijnen van de Rallye du Maroc (6 t/m 11 oktober). Dit is de laatste ronde van het FIA World Rally-Raid Championship en de ideale test voor de Dakar-rally in januari 2025.

The Dacia Sandriders klaar voor debuut in Marokko

Voor deelname in de Ultimate-klasse van het WK is de Sandrider uitvoerig getest in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Marokko. Het rallyteam The Dacia Sandriders kan alle opgedane kennis nu in de praktijk brengen tijdens een evenement dat bekendstaat als miniatuurversie van de ultieme test voor mens en machine: de wereldberoemde Dakar-rally.

Tijdens de Rallye du Maroc, die wordt verreden over een totale afstand van 2.468 kilometer, maakt The Dacia Sandriders zijn competitieve debuut. Iedereen binnen het team kan echter bogen op ruime ervaring in de Afrikaanse rally-raid. Dat geeft het team een stevige basis om op voort te borduren. Vijfvoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah zette de Rallye du Maroc in 2021 op zijn naam.

Tiphanie Isnard, teambaas van The Dacia Sandriders
“Over minder dan drie maanden zijn we in Saoedi-Arabië voor de Dakar-rally, voor mens en machine een buitengewone uitdaging. Maar je kunt pas rennen als je kunt lopen. Daarom verschijnen we nu aan de start van de finaleronde in het FIA World Rally-Raid Championship 2024. Zo kunnen we nog meer informatie opdoen en alles dat we geleerd en ontwikkeld hebben tijdens het tests in de praktijk brengen. We hebben vijf testsessies afgewerkt, dit is onze eerste echte race. We zijn goed voorbereid op deze generale repetitie voor onze deelname aan Dakar. Het heeft veel energie en moeite gekost om dit punt te bereiken. De bezieling van alle teamleden is ongelofelijk geweest en ik ben trots op iedereen dat wel zoveel bereikt hebben.”

Sinds het eerste seizoen van het FIA World Rally-Raid Championship in 2022 staat de Rallye du Maroc op de kalender. Voor seizoen 2024 is het de finale van het kampioenschap. Op 6 oktober start de rally met een proloog in Marrakesh, de finish is op 11 oktober in Mengoub Bouârfa in het noordoosten van Marokko.

Het parcours bestaat uit zandduinen, rotsvlakten en gravelwegen die onder hete omstandigheden overwonnen moeten worden. Om een beeld te geven van de uitdaging die The Dacia Sandriders te wachten staat: de rally heeft een totale lengte van 2.468 kilometer, waarvan 1.512 kilometer geklokte klassementsproeven.

Nasser Al-Attiyah (Qatar), Coureur, the Dacia Sandriders
“De Rallye du Maroc is niet alleen heel belangrijk voor het kampioenschap, maar ook voor de teams. Iedereen komt hier naartoe om zich voor te bereiden op Dakar. Op dit moment leiden we in de tussenstand van het kampioenschap. Ik moet zelf vooral met verstand rijden, een goede snelheid vinden en geen gekke dingen doen. De Sandrider is een nieuwe auto en we moeten de rally van dag tot dag benaderen. Ik hoop de wereldtitel te kunnen winnen en tot wereldkampioen bekroond te worden. Dat is voor mijzelf en voor mijn navigator Edouard het mooiste resultaat.”

Cristina Gutiérrez (Spanje), Coureur, the Dacia Sandriders
“Het is onze eerste race met de Sandrider na een lange reeks tests. Ik kan niet wachten. Het is ook mijn eerste race in een voor mij nieuwe klasse, omdat ik van Challenger promoveer naar Ultimate. Er staan ons veel nieuwe uitdagingen te wachten, met een nieuwe auto, een nieuwe categorie en een nieuw team. Ik voel mezelf inmiddels erg op mijn gemak bij The Dacia Sandriders en hoop dat we alle testwerk tijdens de Rallye du Maroc kunnen omzetten in een mooi resultaat. Ik voel wel wat druk maar dat is positief, het soort druk waarmee je het beste uit jezelf kunt halen. Uiteraard is onze deelname vooral ter voorbereiding op Dakar, maar ik hoop op een goed resultaat en veel fun.”

Sébastien Loeb (Frankrijk), Coureur, the Dacia Sandriders
“Na al het harde testwerk kunnen we ons eindelijk meten met de concurrentie en zien waar we staan op prestatiegebied. Voor het hele team is het een nieuw avontuur. De Rallye du Maroc is een praktijktest, een generale repetitie zogezegd. Ons doel is om te zien of alles op de goede plaats zit en alles functioneert. Als dat niet zo blijkt te zijn, kunnen we hier de laatste problemen verhelpen voordat Dakar begint. Als we ook een nog goed resultaat behalen, is dat natuurlijk des te beter.”

The Dakar Sandriders richten zich in Marokko niet alleen op Dakar
Terwijl The Dacia Sandriders zich tijdens de Rallye du Maroc op de eerste plaats voorbereiden op Dakar, maakt Nasser Al-Attiyah kans op zijn zesde wereldtitel overall in wat nu het FIA World Rally-Raid Championship is. Na vier eerdere evenementen voor het kampioenschap te hebben gereden in andere teams, hebben Al-Attiyah en zijn navigator Edouard Boulanger in de tussenstand van het kampioenschap een voorsprong van respectievelijk 25 en 20 punten.

Dacia Sandriders in Rallye Du Maroc
#200: Nasser Al-Arriyah (Qatar)/Edouard Boulanger (Frankrijk)
#212: Cristina Gutiérrez (Spanje)/Pablo Moreno (Spanje)
#219: Sébastien Loeb (Frankrijk)/Fabian Lurquin (België)

Rallye Du Maroc in cijfers:
De Rallye du Maroc wordt verreden over een totale afstand van 2.468 kilometer, verdeeld over vijf klassementsproeven. 1.512 kilometer wordt geklokt en telt mee voor het klassement.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS