Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Jordy van der Eijk excelleert op Zolder met zege en maakt stappen in het kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2023 03:05

ZOLDER – Ferry Monster Autosport-coureur Jordy van der Eijk deed tijdens het derde weekend van de VRM Mazda MX5-Cup op het Belgische circuit Zolder weer goede zaken. De 21-jarige coureur uit het Zuid-Hollandse Zevenhuizen won erg knap de eerste wedstrijd van het weekend en staat nu op de vijfde positie in het kampioenschap.

Jordy van der Eijk wint op Circuit Zolder


Jordy begon al op ijzersterke wijze aan het seizoen. Zo scoorde hij tijdens de openingsraces op het circuit van Zandvoort in de tweede race al een overwinning. Met goede moed vertrok hij samen met teamgenoot Lorenzo van Riet naar de vier kilometer lange omloop van Circuit Zolder in België: “De afstelling hadden we goed voor elkaar”, begint Van der Eijk opgetogen. “Ik had eerder al op het circuit van Zolder getest met Ferry Monster. We hebben alles uitvoerig kunnen testen en hebben daarna rustig de juiste setup gevonden. Die hebben we gebruikt afgelopen weekend. Mijn teamgenoot Lorenzo heeft deze afstelling uiteindelijk ook overgenomen.”

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo luidt het spreekwoord althans. In de kwalificatie kon hij zich in de top vijf melden. In zijn eerdere ronden had hij teveel gepusht, waardoor hij in zijn ‘beste’ ronde niet meer genoeg leven in zijn banden had om een hele snelle tijd neer te zetten. Gelukkig bleef de schade beperkt en kwalificeerde het 21-jarige KNAF-talent zich op de vijfde positie. Een prima startpositie voor in de race.

Jordy van der Eijk P1 en P3


De spanning steeg rondom het circuit, maar ook de temperatuur bleef gestaag stijgen: “Het was tropisch warm, maar als je eenmaal in de auto zit heb ik er geen last van. Het is een open auto en de warmte blijft niet hangen”, zei Jordy enigszins opgelucht. “Ik had een sterk begin van de eerste race. Al bij de vierde bocht kon ik al de eerste inhaalactie plaatsen. Ik ging meteen al drie auto’s voorbij”, vertelt hij enthousiast. “Ze gingen met zijn tweeën door de bocht, ik ging er links voorbij. Dat vond ik wel een hele vette actie. Ik lag gelijk al op de tweede positie. Marcel Dekker had een flinke voorsprong, het duurde daarom een aantal ronden tot ik op zijn bumper zat.” Na lang kijken, wachten en calculeren kon Jordy zich een weg banen langs de doorgewinterde coureur en nam hij de leiding over van Dekker. Tegen het einde van de wedstrijd moest de Safety Car zijn opwachting maken. Bij de herstart was Jordy goed weg en kon hij zelfs een flink gat slaan naar de coureurs achter zich. Alleen teamgenoot Lorenzo van Riet liep in op Van der Eijk. Het werd nog flink spannend tussen de twee coureurs, Van der Eijk had minder dan anderhalve tienden voorsprong bij de finish: “Hij kon geen aanval meer plaatsen, ik had gelukkig goed genoeg verdedigd”, gaf Jordy na de race aan. “De wagen voelde goed aan en fysiek gaat het ontzettend goed”, de goede prestaties waren dus een combinatie van meerder factoren die in harmonie samenkwamen.

Enkele uren later was het alweer tijd voor de tweede race: “Bij de start verloor ik een plekje aan Dekker. Gelukkig kon ik Filip Wojtowicz snel inhalen waardoor ik alweer vijfde lag. Daarna schoof Laszlo van Houwelingen van de baan en kon ik er makkelijk lang. Toen had ik alleen nog Dekker en Lorenzo voor me rijden, maar toen begaf de versnellingsbak van Dekker het.” En zo lagen de twee Ferry Monster Autosport ineens op de eerste en tweede positie. Tegen het einde van de race werd Jordy ingehaald door Laszlo, maar hij kon tevreden zijn met de score: de overwinning in race 1 en podium in race 2..

“Het was zeker een lekker weekend. Om twee keer op het podium te staan is natuurlijk erg lekker. Ik heb veel punten gescoord, dus ik doe weer een beetje mee in de strijd om het kampioenschap.” Jordy geniet van de actie in de Mazda MX-5 Cup en heeft geen kwaad woord over voor de competitieve cup klasse: “Het is echt een super cup, met gelijkwaardige auto’s en veel rijders op de grid. Het is de enige klasse die helemaal vol zit met coureurs. Alles is gelijk en samen vechten in deze cup is geweldig.” Dit is het tweede seizoen van Jordy in de MX-5 Cup. Hij noemt de klasse ‘een mooie stap van de karting naar de autosport’.

Jordy zit samen met zeven andere Nederlandse autosporttalenten bij de KNAF Academy: “Ze helpen ons om hogerop te komen. Ze helpen met sim-trainingen, fysieke training, maar focussen ook op conditie, onze technische training en zelfs op autotechniek. Het is heel mooi wat de KNAF voor ons heeft neergezet en het is ongelooflijk mooi om daar deel van uit te maken”, aldus de 21-jarige coureur.

Jordy van der Eijk PE Cars


Naast het racen in Jordy veel bezig in de zaak van zijn vader, PE Cars. Dat bedrijf importeert Amerikaanse auto’s en pickup trucks. Gelukkig krijgt hij van zijn vader wel vrij om de autosport te beoefenen, wel zo makkelijk natuurlijk! Bij PE Cars worden diverse Amerikaanse merken auto’s geimporteerd. Ook voor speciale verzoeken wordt de hand niet omgedraaid.

Wat Jordy in de toekomst wil doen in de autosport weet hij nog niet, nu blijft zijn volledige focus op de Mazda MX-5 Cup. Momenteel staat hij op de vijfde positie in het kampioenschap en maakt hij zich alweer op voor de volgende race op de kalender. In het weekend van 11-13 augustus komt Jordy in actie op het TT Circuit Assen tijdens de Jack’s Racing Days. Met ruim 100.000 mensen op de tribune zou je toch zeggen dat je daar veel van meekrijgt, maar de nuchtere Jordy merkt er weinig van als hij in de auto zit: “Vorig jaar ging het goed in Assen, maar van het publiek heb ik niet veel gemerkt. Ik heb volledige fous op het racen”, sluit hij lachend af.

Jordy bedankt zijn familie, team Ferry Monster Autosport, zijn monteurs, vrienden en vooral zijn sponsoren. Zij maken het mogelijk voor Jordy om te racen.

Jordy van der Eijk wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door de volgende sponsoren:

Speedtec
Marlo
MPS
Blansjaar
Cannabis Energy Drink
PE Cars

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS