Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Sleepworld-piloot Delano de Ketele boekt beste resultaat van het seizoen in Mazda MX-5 Cup: "Veel progressie!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 16 augustus 2023 05:50

ASSEN – De zeventienjarige Delano de Ketele uit het Belgische Wetteren reed tijdens de Jack’s Racing Day op het TT-circuit van Assen, waar 90.000 bezoekers aanwezig waren, pas zijn vierde evenement in de Mazda MX-5 Cup. En het was zijn beste race tot nu toe! De coureur van Sleepworld racete in zijn Polyparts Rent-bolide in de tweede race zelfs naar de zesde positie in de wedstrijd, nadat hij in de verregende eerste race als tiende over de streep kwam. Die race ging overigens niet zonder slag of stoot. Nu hij alle circuits die het kampioenschap aandoet heeft bezocht, gaat hij vol goede moed de tweede seizoenshelft in.

Sleepworld-piloot Delano de Ketele


“Het was altijd wel zoeken. Iedere keer dat we ergens op een circuit kwamen, was het compleet nieuw en moesten we vanaf onderaan beginnen. Ook qua afstelling was het telkens veel zoekwerk, maar de eerste helft van het seizoen zit er op”, begint Delano opgetogen. “Het is best goed gegaan de eerste vier weekenden. Ik denk dat ik veel progressie heb geboekt. Niet alleen als het gaat over de baankennis zelf, maar natuurlijk ook het vechten op de baan, positie die je inneemt en ga zo maar door. We hopen nog verder omhoog te komen, maar het is best positief.”

Dit weekend mocht de jonge beloftevolle Belgische piloot zijn kunsten vertonen op het Drentse TT-circuit van Assen. Voor Jack’s Racing Day waren er maar liefst 90.000 fans afgereisd naar het circuit om voertuigen van alle soorten en maten te zien racen. Van Formule 1-bolides tot de spannende cupraces van de Mazda MX-5: “Het was een erg mooi weekend, omdat er natuurlijk superveel mensen op de tribune zaten en er zoveel actie op de baan was. Het was mooi om zo’n weekend mee te maken. Dit was de eerste keer dat er zoveel mensen op de tribune zaten die naar mij keken. Dat geeft een kick en is een uitstekende motivator.”

De eerste race van het weekend liep volledig in het water, letterlijk dan. Voor de race begon het extreem hard te regenen en ook tijdens de race stopten de weergoden niet. Het zicht voor de coureurs was slecht, heel slecht. Zo slecht dat Delano niet overal meer kon zien dat hij reed: “Ik ging er van af in de regen en ik raakte niet echt in paniek. Ik moest me gewoon snel herpakken en dat lukte goed. Daarna spinde ik nog een keer in de laatste bocht, maar dat was om de banden op te warmen”, zegt hij met een knipoog. Delano was onder de indruk van de grip die de Mazda MX-5 Cup-auto had onder de extreem natte omstandigheden tijdens de eerste race van het weekend: “Het was zulk slecht weer, echt angstaanjagend. Bij het aanremmen moest je wachten totdat je de remlichten van je voorganger kon zien, het weer was echt slecht. Maar de grip was bizar om te voelen!”

Sleepworld-piloot Delano de Ketele


In de eerste race was Delano tegen een pion aangereden die midden op de weg was komen te liggen. Hierdoor was zijn bumper kapot en was de koeling voor de remmen flink afgenomen. Ook in de tweede race moest hij met deze bumper rijden: “Het ging nog best prima. Het was wel moeilijk om linksvoor de temperatuur in de band te houden, omdat er zoveel wind op de band kwam. In de laatste drie ronden ben ik nog teruggereden naar P6, dus dat is heel mooi.”

Vader Geert is onder de indruk van hoe zijn zoon het doet: “Dit is het eerste seizoen waar we rijden. Ook hier op Assen was alles nieuw. Delano reed in race 1 zijn eerste regenrace en hij gaat overal erg professioneel mee om. Ik zie echt wel potentieel dat hij in de tweede helft van het seizoen al goed kan gaan scoren. Ik hoop dat we dit jaar een keer in de top vijf kunnen eindigen”, na een korte pauze vervolgt vader Geert: “Of misschien een keer een podiumpje kunnen meepakken, dat zou wel heel gaaf zijn”, zegt hij met een trotse glimlach.

“Ik vind het leuk om weer terug te gaan naar Zandvoort” blikt Delano vooruit op het volgende evenement. “Het wordt de eerste keer dat het niet een heel nieuw circuit wordt. Dus kunnen we meteen focussen op het rijden en hoeven we minder dingen uit te zoeken voordat we kunnen beginnen.”

Vader Geert vult zijn zoon aan: “Daarna gaan we naar Spa-Francorchamps. Ik vind het een heel mooi circuit en Delano ook. Ik wil het eigenlijk niet zeggen, maar ik hoop stiekem wel dat we daar echt vooraan mee kunnen strijden.”

Sleepworld-piloot Delano de Ketele


“Volgend jaar willen we vooraan meestrijden in het kampioenschap. We hebben al een goed beeld voor volgend seizoen. We blijven bij Patrick. Het is een goed team, de sfeer is goed, dus we blijven hier nog wel eventjes zitten”, sluit Delano vol goede moed af.

Delano De Ketele bedankt zijn sponsoren Sleepworld, Sleepy, Technogel, DDK Motorsports, mykart.be, teambaas Patrick Mertens, mechanieker Yentel en iedereen van het team, zijn vader Geert en zijn familie voor al de support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS