Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Sleepworld-piloot Delano de Ketele stormt naar voren en behaalt beste seizoensprestatie op Zandvoort: “Super gevoel”

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 september 2023 04:28

ZANDVOORT – De Belgische autoracer Delano de Ketele uit Wetteren reed afgelopen zijn beste resultaat bij elkaar in de Mazda MX-5 Cup tijdens de Betcity Trophy of the Dunes op het Formule 1-circuit van Zandvoort. De beloftevolle piloot, uitkomend voor Sleepworld in de PolyParts Rental-bolide, reed tijdens de tweede wedstrijd van het weekend naar een knappe vijfde positie in het juniorenklassement. De pas achtienjarige coureur was bijzonder tevreden over deze prestatie, maar hoopt dat hij tijdens de laatste twee weekenden in Spa-Francorchamps of Assen nog een podiumplek kan meesnoepen.

Delano de Ketele


Voor alweer de vijfde ronde van het Mazda MX-5 Cup-seizoen was Delano samen met zijn team, papa Geert en mechanieker Yentel afgereisd naar Zandvoort. Waar Max Verstappen enkele weken geleden over het asfalt scheurde, was het nu de blauw-groene Sleepworld bolide van De Ketele die de show stal. Leuk detail: Delano, die in de Red Bull-pitbox op het plekje van 'Checo' Sergio Perez stond, had al een voorgevoel dat het dit weekend wel goed zou kunnen komen: "We wisten dat het met de auto wel goed zat en dat we de snelheid hadden. De vrije trainingen hebben we gebruikt om aan de afstelling van de ophanging te werken en dit verliep eigenlijk ook allemaal soepel."

Delano en zijn team gingen de kwalificatie in met een goed gevoel: "Maar toen reden we naar buiten en hadden we de eerste ronde weinig vermogen. Dus dat was wel heel vervelend natuurlijk. Na een korte pitstop om het probleem samen met mijn team op te lossen kon voor ons de kwali beginnen. Niet ideaal om de kwali dan alleen op de baan te moeten afwerken, zonder slipstream is een mooie tijd zetten bijna onmogelijk.” Met veel hangen en wurgen perste de jonge Belg er een tijd uit die goedwas voor de dertiende startpositie.

Niet geheel tevreden, maar wel strijdvaardig begon Delano aan zijn eerste race van het weekend: "Tijdens de eerste race waren de omstandigheden niet geweldig. Het was best nat op de baan, maar het was net niet nat genoeg om naar de regenband te switchen. Het was in de beginfase gewoon een kwestie van overleven. Het is ook moeilijk om aan iemand voorbij te steken op zo’n moment, het was erg lastig”, gaat Delano verder. Hij kwam uiteindelijk als negende over de streep en hengelde de achtste positie in het juniorenkampioenschap binnen.

Slipstreamen in Mazda MX-5 Cup


"Maar race 2 was eigenlijk echt een prachtrace”, begint Delano vol enthousiasme. “Mijn beste race tot nu toe”, vertelt hij trots. “We moesten op de dertiende positie starten. We hebben tot de allerlaatste ronde alles gegeven en het heeft voor ons goed uitgepakt. De snelheid was goed en we zaten mooi in de mix met de kopgroep.” De Ketele liet zien dat er niet met hem te sollen valt. Enkele aanvallende moves zorgden er uiteindelijk voor dat hij als zesde over de eindstreep kwam, een knappe prestatie voor de rookie. In het junioren klassement kwam hij zelfs als vijfde over de streep, daarmee werd de gedroomde P5 waar Delano het al het hele seizoen over heeft, werkelijkheid. "Ik was natuurlijk ook heel blij om zo'n mooie race te rijden. Het was een super gevoel. Toen ik over de eindstreep kwam was ik dolblij en hoorde ik mijn vader vanuit de pitbox over de radio juichen", licht Delano het resultaat verder toe.

De snelheid in de tweede race kwam voor Delano niet helemaal als een verrassing: "We wisten ook wel een beetje waar de grip lag en hoe we onze lijnen moesten rijden. Als je de baan kent is dat natuurlijk wel gemakkelijker. We hebben als team heel veel aan de ophanging van de auto proberen te doen. Veel uren gewerkt om de auto in orde te krijgen en het geeft zo’n lekker gevoel omde snelheid eindelijk gevonden te hebben."

Het Betcity Mazda MX-5 Cup-kampioenschap moet nog twee ronden afwerken voordat het 2023-seizoen voorbij is. In oktober staan er twee wedstrijden op het programma. Als eerste vertrekt het volledige veld naar de zeven kilometer lange omloop van Spa-Francorchamps, daarna is het tijd voor de laatste race op het TT-circuit van Assen: "Spa vind ik echt een prachtbaan”, vertelt Delano over zijn thuiscircuit. "We hebben ook een goed gevoel over de volgende wedstrijd. We gaan proberen om de auto nog een beetje beter te krijgen."

Nu Delano er in is geslaagd om een race in de top vijf te eindigen, stelt hij zichzelf een nieuw doel: "Ik wil natuurlijk altijd nog een keer op het podium eindigen. Maar dat zal natuurlijk lastig zijn met zo'n hoog niveau in de cup. Maar we gaan ons best doen om toch zeker mooie resultaten te behalen", zegt de Belg vol vertrouwen.

Delano De Ketele spreekt zijn dank uit naar zijn sponsoren Sleepworld, Sleepy, Technogel, DDK Motorsports, mykart.be, teambaas Patrick Mertens, mechanieker Yentel en iedereen van het team, zijn vader Geert en zijn familie voor alle support.

Sleepworld raceauto

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS