Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Timo en Daan de Graaff treden in de voetsporen van vader Robert: "Alles kwam in een stroomversnelling"

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 april 2023 09:50

ZANDVOORT - Timo de Graaff (19) en zijn broer Daan de Graaff (23) hebben afgelopen weekeinde hun debuut gemaakt in de Mazda MX-5 Cup tijdens de VRM openingsraces. Op het circuit van Zandvoort lieten de coureurs van Team Betcity by Tachyon direct hun snelheid zien. Met hun optreden in de nationale autosport traden de broers uit Zevenhuizen in de voetsporen van hun vader Robert de Graaff. Hij werd in zijn autosport-loopbaan maar liefst zes keer kampioen in verschillende autosport klasses.

Team Betcity by Tachyon Timo en Daan de Graaff


Het stond een paar jaar geleden nog niet op de agenda om de jonge heren te laten racen. Het zou blijven bij het halen van een racelicentie. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: "Eigenlijk begon het al op jonge leeftijd”, legde vader Robert uit. “Toen ik zelf nog racete, gingen mijn kinderen mee en kochten we een oud kartje om voor ons plezier op te rijden. Eerst een cadetje, toen een RK1, later zelfs een Rotax Max. We hadden nooit de ambitie om wedstrijden te rijden. Het ging ons puur om het plezier."

De laatste keer dat Robert kampioen werd, was in 2014. Toen reed hij samen met Arjan van der Zwaan en Roger Grouwels in een Viper GT3. Daarvoor racete hij vanaf de kartsport lange tijd met succes samen met zijn vriend Philippe Ribbens en het duo won veel. Robert vond dat het bij de opvoeding hoorde dat zijn kinderen hun racelicentie haalden, maar ze zouden niet gaan racen. De cursus en de dag zelf waren leuk om te doen, maar dat was het dan ook wel, vertelde de oud-coureur. Maar toen ze eenmaal de licentie hadden, begon het toch te kriebelen.

De voormalig Supercar Challenge-kampioen ging op zoek naar een raceklasse voor zijn talentvolle zoons en besloot de DNRT Peugeot 206GTI Cup te proberen. "In de eerste race deden mijn kinderen het nog niet zo goed, maar in de tweede race zaten ze al bij de top”, zei Robert trots. “Ze begonnen daarna wedstrijden te winnen en werden uiteindelijk kampioen en vice-kampioen. We wilden verdergaan en gingen op zoek naar sponsors. Samen met Daan en Timo benaderden we ongeveer 130 bedrijven, maar het lukte niet om het volledige budget bij elkaar te krijgen. We zaten op ongeveer 50% van het totaal.”

Betcity Mazda MX5


Timo en Daan wilden echt graag gaan rijden in de Mazda MX-5 Cup. Een competitief kampioenschap met zenuwslopende races. Toch wilde het qua sponsoring nog steeds niet lukken en gaven ze het bijna op: “Toen spraken we met elkaar af om er toch nog een aantal maanden tegenaan te gaan. Uiteindelijk kwamen we in contact met Betcity en toen kwam alles in een stroomversnelling”, vertelde hij opgelucht.

De broers reden hun eerste wedstrijd in de Betcity Mazda’s en beide heren vonden dat het boven verwachting goed ging. Daan: "De eerste race ging erg goed op een half natte baan. Ik had nog geen ervaring op een natte baan met deze auto. Toch reed ik mezelf de top 10 in! In de tweede race heb ik helaas in de eerste ronde een aantal plekken verloren maar kon weer terugkomen totdat ik in een langdurig gevecht kwam met een andere deelnemer. Veel van geleerd!”

Ook zijn broer Timo was tevreden met de vuurdoop: "Al met al ging het goed. We hebben een goede balans kunnen vinden met de auto. We hebben veel geleerd in zowel natte als droge omstandigheden en we hebben veel kunnen inhalen. Kortom, het was een succesvol weekend. Maar daarvoor zijn we hier: om te leren en sterker terug te komen. De eerste race was top, maar de race in de regen was heel lastig. De regenbanden begonnen te smeren op de steeds droger wordende baan. Op een gegeven moment kon ik wat mensen inhalen totdat ik op de 5de stek reed. Maar uiteindelijk zijn we als zevende geëindigd."

Hiervoor reden de broertjes in een voorwiel aangedreven Peugeot, nu in een achterwiel aangedreven Mazda op slicks. Heel andere koek vinden ze allebei: “In de Peugeot was het twee bochten rijden en waren de banden warm. Dan kon je direct op het gas en weer vooruit. Achterwielaandrijving was weer even wennen. Natuurlijk voelde het wel weer vertrouwd om terug te zijn bij achterwielaandrijving, want dat hadden we in de kart ook al gehad."

Naast een vader-zoon-combinatie in de MX-5 Cup rijden er nu ook twee broertjes tegen elkaar in het kampioenschap. "Het is altijd bijzonder om tegen je broer te racen. Je weet dat je voorzichtiger met hem moet zijn dan met anderen, maar je wil toch van hem winnen. We zijn al concurrenten sinds onze karttijd, dus het is heel speciaal dat we nu in dezelfde klasse en met dezelfde auto's kunnen racen. Natuurlijk ben ik sneller dan hem”, grapte Timo.

"Vaak probeer ik een beetje achter hem aan te gaan. Als ik de mogelijkheid heb om hem in te halen, doe ik dat zeker. Maar ik zet mijn auto er niet zomaar naast, wat ik bij anderen misschien sneller zou doen”, zei Daan.

Betcity Mazda MX5 van Timo en Daan de Graaff


Bij familiare gevechten blijft de vraag wie nu het snelste is altijd de belangrijkste vraag. Timo: “Natuurlijk ben ik de snelste.” Tegen alle verwachtingen in moest de oudere broer Daan met pijn in het hart toegeven dat zijn jongere broertje nét een tandje sneller is, maar: "Ik heb al een heel plan om mijn broertje volgend raceweekend te verslaan. Ik laat zijn banden leeglopen en verander wat aan de vering", zei Daan met een lach.

Timo en Daan willen hun ouders, vrienden en vooral alle leden van Team Betcity by Tachyon bedanken voor de professionele begeleiding in hun eerste race weekend met de Betcity Mazda’s. En natuurlijk de mensen achter de bedrijven (sponsoren) voor het in hun gestelde vertrouwen.

Timo en Daan worden in hun race-activiteiten gesteund door:

Betcity.nl
Swarfega
Demarec
Arvast Groep
Hydrotest
RocarTech Garage Equipement
Kolenaar Mobiliteit

Imap
FortisBatavia
Lans & Leek
John de Vos aannemingsbedrijf
VaDesign
24H Series
Hexis

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS