Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Racebelofte Delano De Ketele uit Wetteren maakt debuut in de autosport: "We hebben er natuurlijk veel zin in"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2023 12:15

WETTEREN – Sleepworld-coureur Delano De Ketele maakt komend weekeinde op het Formule 1-circuit van Zandvoort zijn debuut in de autosport. De zeventienjarige piloot uit het Belgische Wetteren stapt op het Nederlandse duinencircuit in een Mazda MX-5 waarin hij gaat meedoen in de gelijknamige Cup.

Delano De Ketele Sleepworld


“We hebben er natuurlijk veel zin in. Ik ben benieuwd waar we gaan staan in Zandvoort”, blikt Delano hoopvol vooruit. “We hebben al drie tests gedaan, op de circuits van Mettet, Zandvoort en Zolder, en de snelheid was goed.”

Delano was de afgelopen jaren een veelbelovend kartpiloot. Hij won veel, reed afgelopen jaar met succes in een prestigieuze KZ-schakelkart en leerde daar de basis van het racen. Dat hij nu de overstap maakt naar de autosport is min of meer logisch. “Het is altijd mijn droom geweest om in de GT3-wereld terecht te komen.”

Zijn debuut in de autosport komt sneller dan verwacht. “Eigenlijk was het niet de bedoeling om al dit jaar de overstap al te maken, maar we hebben eerder de kans gekregen”, legt hij uit. In samenwerking met het team van Polyparts van Patrick Mertens maakt het Belgische racetalent zijn sprong naar de autosport.

Delano De Ketele


Dat zit zo: “We waren vorig jaar tijdens de laatste wedstrijddag van de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup op het circuit van Zandvoort. Daar zijn we voorgesteld aan Mazda-teams en Ford Fiesta-teams. Zo leerden we dat met het oog op de toekomst de Mazda voor ons beter was omdat het een achterwiel-aangedreven auto is.”

Delano is zeer te spreken over zijn racewapen voor het aanstaande seizoen. “Het is een prachtige, zeer lichte auto”, zegt hij. “Hij weegt maar zo’n 1055 kilo en dat is inclusief rijder. Na een halfuur wedstrijd komt de top zes tegen elkaars bumper over de finish. Dat maakt de cup supermooi.”

Sleepworld


Delano zal in het begin echt even moeten wennen, vermoedt hij. “Het wordt een zeer strategisch spel. Het zal nog wat tijd kosten om dat door te krijgen. Ik verwacht ook dat ik daarin nog wat foutjes zal maken, maar halverwege het seizoen denk ik dat ik het wel ga doorhebben.”

Hoewel alles voor Delano nieuw zal zijn, durft hij toch een ambitie uit te spreken. “Ik wil toch zeker in het middenveld geraken, maar ik hoop tegen het einde van het seizoen dat ik in de top zal kunnen meedraaien.” Hoe zijn toekomst op weg naar de verwezenlijking van zijn droom - racen in een GT3-auto - eruitziet, weet hij niet precies.

“We zullen nu waarschijnlijk een jaar of twee deelnemen aan de Mazda MX-5 Cup en daarna stappen we misschien wel over naar de BMW M2 Cup. We zien wel waartoe het pad leidt.”

Delano De Ketele bedankt zijn sponsoren Sleepworld, Sleepy, Technogel, DDK Motorsports, mykart.be, Patrick Mertens en zijn vader en familie voor al de support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS