Rally

Bruno Thiry: "In Eco Rally ben ik nog een rookie"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 22 augustus 2024 14:00

Na een eerste ervaring tijdens de E-Rallye van Monte-Carlo maakte Bruno Thiry in de E-Rallye du Chablais opnieuw deel uit van het team van de Belgian VW Club. De voormalige Europese rallykampioen krijgt de discipline steeds beter onder de knie en kon tegelijk ook voor het eerst de nieuwe Volkswagen ID.4 besturen. Volgende doel voor Bruno en corijder Laurent Secretin: zich in de kijker rijden tijdens de volgende editie van de Monegaskische klassieker, het hoogtepunt van de Bridgestone FIA Eco Rally Cup.

Bruno Thiry:

Niets kan het enthousiasme van Bruno Thiry temperen. Geef hem een stuur, vier wielen en een motor en er verschijnt onmiddellijk een glimlach op het gelaat van de voormalige WK Rally-rijder. Het was dan ook uit pure nieuwsgierigheid dat hij in oktober 2023 inging op de uitnodiging van de Belgian VW Club om zijn debuut te maken in Eco Rally. Regularity wedstrijden voor elektrische wagens mogen dan wel heel verschillend zijn van de rally’s waaraan Bruno gedurende meer dan 30 jaar deelnam, zijn eerste deelname in de E-Rallye van Monte-Carlo gaf hem zin in meer.

“Ik heb me ontzettend geamuseerd tijdens die eerste deelname, en onmiddellijk na afloop stelde ik me het doel om ook in 2024 deel te nemen aan de E-Rallye van Monte-Carlo”, stelt Bruno. “Maar omdat mijn competitieve bloed kruipt waar het niet gaan kan, wou ik vooraf ter voorbereiding ook aan een andere wedstrijd deelnemen, om zo enige automatismen met mijn corijder Laurent Secretin te kweken. Daarom stonden we eind juni aan de start van de E-Rallye du Chablais.”

Bruno en Laurent geraakten niet alleen beter op elkaar ingespeeld, ze konden ook voor het eerst aan de slag met de nieuwe Volkswagen ID.4. “Zoals het reglement voorschrijft gaat het hier om een volledig standaard seriemodel”, aldus Thiry, die in de vroege jaren van zijn rallycarrière (1988 en 1989) ook al de kleuren van de Belgian VW Club verdedigde. “En ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de nieuwe ID.4. Niet alleen door zijn nieuwe motor en het vermogen dat nu 286 pk (210 kW, red.) bedraagt, maar vooral ook door het indrukwekkende koppel van 545 Nm, 235 meer dan bij het vorige model. Het is een heel amusante wagen om te besturen, ondanks het gewicht eigen aan een elektrische wagen. De acceleraties zijn snel, de wagen goed uitgebalanceerd. Daar zit het lage zwaartepunt voor iets tussen, maar de wagen is dankzij de scherpe voortrein ook heel wendbaar. Voor dit soort regularity rally’s is dit een uitstekende wagen. En tijdens de E-Rallye du Chablais kon ik ook vaststellen dat de autonomie er duidelijk is op vooruitgegaan, ook op de autosnelweg, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Kortom, deze Volkswagen ID.4 wordt een waardevolle troef tijdens de E-Rallye van Monte-Carlo.”

Bruno Thiry en Laurent Secretin

Bruno en Laurent voelden zich al snel één met de auto, en tijdens de Regularity Tests van de tweede dag van de Eco-Rally in de Chablais lieten ze hun allereerste ‘scratch’ optekenen. “Gezien we bij vier andere RT’s als tweede aantikten, mag je stellen dat het steeds beter loopt”, stelt de Europese rallykampioen van 2003 met de glimlach. “Toch mag men niet vergeten dat ik nog altijd maar een rookie ben in deze discipline en dat er heel wat andere teams met veel meer ervaring deelnemen. Ook in Eco-Rally is de rol van de corijder van primordiaal belang! Gelukkig klikt het enorm goed met Laurent. Hij is een ingenieur van opleiding en hij blijft me verbazen door de snelheid waarmee hij alles berekent. Al nemen we onszelf niet te veel au sérieux, toch willen we alles zo goed mogelijk doen. De sfeer binnen de teams van de Belgian VW Club is bovendien uitstekend, wat het alleen maar nog aangenamer maakt. Er wordt ook niet geaarzeld om elkaar een handje te helpen. En omdat de wegen en landschappen in de Alpen nog altijd even mooi en indrukwekkend zijn, was dit echt een aangenaam evenement.”

Ook de volgende wedstrijd van Bruno Thiry en Laurent Secretin in de Bridgestone FIA Eco Rally Cup zal in de Alpen worden afgewerkt: eind oktober staan ze aan de start van de E-Rallye van Monte-Carlo. “In tegenstelling tot vorig jaar ben ik geen volledige debutant meer”, legt Bruno uit. “Maar dat wil niet zeggen dat ik jullie een precies doel kan geven… Samen met Laurent wil ik de kleuren van de Belgian VW Club, in 2023 winnaar van de teamrangschikking, zo goed mogelijk verdedigen. We zien wel waar ons dat brengt.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS