Dakar

Guillaume de Mévius maakt droomstart en verslaat drievoudig Dakar-winnaar Carlos Sainz

Uitgegeven door HJ van Keulen • 7 januari 2024 05:03

De Belg Guillaume de Mévius maakte een droomstart in de Dakar 2024, want de rally-piloot raasde over een rotsachtige etappe 1 en zette de snelste tijd van de dag neer. De jonge Belg sloeg zich door een van de zwaarste openingsetappes in jaren en versloeg drievoudig Dakar-winnaar Carlos Sainz met 1 minuut 44 seconden, terwijl de Zuid-Afrikaanse veteraan Giniel De Villiers al zijn ervaring gebruikte om op de derde plaats te eindigen, met een achterstand van 9 minuut 18 seconden. Voormalig T3-klasse etappewinnaar de Mévius zei: "Er was veel stof en er waren veel mannen om te passeren. De sleutel was het vermijden van lekke banden en kalm blijven in het stof."

Guillaume de Mevius and Xavier Panceri 6 Jan

Sainz reed zijn Audi RS Q e-tron naar het podium ondanks drie lekke banden en proloogwinnaar Mattias Ekström eindigde in de top 10, maar andere kanshebbers in de Ultimate-klasse hadden minder geluk. Iets verder naar achteren kwam een groep van vijf coureurs die tussen de 20 en 30 minuten verloren op de leider in de race. Sébastien Loeb, Seth Quintero, Nasser Al-Attiyah, Laia Sanz en Stéphane Peterhansel hopen allemaal dat een gunstige startpositie voor de 470 km lange etappe naar Al Duwadimi van zondag hen zal helpen om hun vroege achterstand goed te maken. Quintero, 21, zei: "Het was waarschijnlijk de zwaarste Dakar-etappe die we ooit in Saoedi-Arabië hebben meegemaakt. Rond 35 kilometer kregen we een lekke band en dat zette de toon voor onze dag. Ik wens iedereen die er nog is het allerbeste. Voor sommigen wordt het een lange nacht."

De openingsetappe voor het hele Dakar-konvooi was de Bike-klasse en verschillende rijders beschreven de door rotsen doorzeefde special als de zwaarste openingsetappe voor motoren die de rally ooit heeft gezien. Titelverdediger Kevin Benavides hield de vroege koplopers in het zicht, wat een opmerkelijke prestatie was gezien het feit dat hij herstellende is van een gebroken scheenbeen dat hij een maand geleden opliep.

Ook het Red Bull GasGas Factory Racing duo in de vorm van Daniel Sanders en Sam Sunderland hielden hun hoofd laag en kwamen de etappe zo goed mogelijk door. Zij blijven beiden binnen het bereik van het algemene podium, terwijl Husqvarna's Luciano Benavides en tweevoudig Dakar-winnaar Toby Price zich in een goede positie bevinden om in etappe 2 aan te vallen nadat ze net buiten de top 10 eindigden. "Het was ongelooflijk hoeveel kilometers we over de stenen hebben gereden, het was echt technisch, langzaam en op sommige plaatsen bijna onmogelijk," zei de jongere broer Benavides.

Eén familie domineerde de Challenger-klasse tijdens etappe 1, met de 19-jarige Eryk Goczal die zijn oom Michal Goczal en vader Marek naar huis leidde om hun trio MCE-5 Taurus-machines bovenaan het eerste klassement te parkeren. Zijn best om gelijke tred te houden met de Goczal-clan deed titelverdediger Austin 'AJ' Jones. De Amerikaan bracht zijn Can-Am naar het Al Hanakiyah bivak op de vierde plaats, 10 minuten achter Eryk, terwijl Cristina Gutiérrez en Mitch Guthrie Jr. een paar minuten achter Jones kwamen nadat ze zich door de rotsen en het stof hadden geworsteld. Op iets meer dan 26 minuten van Eryk Goczal zit Ignacio Casale, de drievoudig quadracekampioen.

Carlos Sainz and Lucas Cruz 6 Jan

Etappe 2 wordt er niet makkelijker op, want de afstand is nog groter met een getimede special van 470 kilometer die de deelnemers van Al Hanakiyah naar Al Duwadimi brengt en begint met een afschrikwekkende duinenrij van 30 kilometer.


2024 Dakar Rally algemeen klassement na etappe 1

Ultieme auto
1. Guillaume de Mévius (BEL) 4u 35m 59s
2. Carlos Sainz (ESP) +1m 44s
3. Giniel De Villiers (RSA) +9m 18s

Challenger
1. Eryk Goczal (POL) 5u 14m 18s
2. Michał Goczal (POL) +19s
3. Marek Goczel (POL) +7m 38s

Motor

1. Ross Branch (BWA) 4u 56m 1s
2. Ricky Brabec (VS) +10m 54s
3. Mason Klein (VS) +11m 19s




 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS